Soluția pentru glicemie
Programul ultrasănătos care te ajută să slăbești, să previi bolile și să te simți foarte bine chiar acum!
În cartea Soluția pentru glicemie, dr. Hyman prezintă un program bazat pe cercetările științifice de reechilibrare a insulinei și a glicemiei. El identifică șapte factori principali care pot contribui la atingerea stării de bine: nutriția corectă, reglarea hormonilor, reducerea inflamațiilor, optimizarea digestiei, maximizarea detoxificării, îmbunătățirea metabolismului energiei și o minte calmă. |
39.00 RON (Stoc 0)
• Adresa de e-Mail la care dorești să primești notificarea
Detalii:
· Ești supraponderal? · Ți-a spus doctorul tău că ai o glicemie puțin ridicată? · Ai pofte frecvente de zahăr și de carbohidrați? · Ai hipertensiune? · Există cazuri în familia ta de diabet, boala cardiovasculară sau obezitate? Dacă ai răspuns afirmativ la oricare din întrebările de mai sus, înseamnă că ai nevoie de această carte. Cercetările de ultimă oră arată că principala cauză a problemelor legate de greutate și diabet, inclusiv ale bolii cardiovasculare, cancerului, demenței senile și multor altor boli, este dezechilibrul insulinei. Este foarte posibil să suferi de acest dezechilibru, dar să nu știi nimic. De fapt, peste 100 de milioane de americani chiar suferă de diabezitate, un spectru al acestui dezechilibru care merge de la o rezistență moderată la insulină până la prediabet și la diabetul de tip 2 complet instalat. Până în anul 2020, această condiție medicală va afecta un american din doi, din care 90% nu vor fi diagnosticați. Din fericire, diabezitatea este inversabilă, iar autorul de bestselleruri dr. Mark Hyman cunoaște această soluție. În cartea Soluția pentru glicemie, dr. Hyman prezintă un program bazat pe cercetările științifice de reechilibrare a insulinei și a glicemiei. El identifică șapte factori principali care pot contribui la atingerea stării de bine: nutriția corectă, reglarea hormonilor, reducerea inflamațiilor, optimizarea digestiei, maximizarea detoxificării, îmbunătățirea metabolismului energiei și o minte calmă. El descrie aici un plan de șase săptămâni în cadrul căruia îți oferă instrumentele necesare pentru a-ți personaliza tratamentul. Prin intermediul chestionarelor de autodiagnosticare, al recomandărilor legate de suplimente și de medicamente, al planului de meniuri și rețete, și al multor altor informații, Soluția pentru glicemie te va ajuta să îți vindeci cauzele unice ale problemelor tale legate de sănătate și de greutate. În plus, cartea îți oferă instrumentele de care ai nevoie pentru a-ți ajuta comunitatea în care trăiești, contribuind astfel la corectarea acestei epidemii la o scară globală. Dr. Hyman te învață în cartea Soluția pentru glicemie cum să preiei controlul asupra stării tale de sănătate, cum să slăbești, cum să previi bolile și cum să te simți mai bine ca oricând. Dr. Mark Hyman a fost unul din cei doi directori medicali ai stațiunii balneare Canyon Ranch timp de aproape zece ani. La ora actuală este președintele Institutului de Medicină Funcțională și fondatorul și directorul medical al Centrului UltraWellness. Este autorul bestsellerurilor UltraMetabolism, Soluția pentru o UltraMinte și Dieta UltraSimplă, precum și coautor al cărții UltraPrevenția bolilor. Locuiește în Lenox, Massachusetts. Te invităm să i te alături pentru preluarea controlului asupra propriei sănătăți pe site-ul www.drhyman.com, împreună cu ceilalți participanți la această mișcare. Îl poți găsi de asemenea pe twitter@markhymanmd sau pe facebook.com/drmarkhyman. „Date fiind crizele multiple cu care se confruntă lumea în care trăim, inclusiv epidemia dramatică de diabet, cartea Soluția pentru glicemie vine la țanc. Insistența dr. Hyman de a identifica cauzele sociale profunde ale obezității și diabetului reprezintă un pas crucial, care transcende prezumțiile susținute foarte mult timp de medici, oferind soluții reale. Copiii noștri merită aceste soluții.” - Arianna Huffington, președinte și editoare-șefă a Huffington Post Media Group „În ultimul deceniu, răspândirea obezității și a diabetului a condus la o criză care ne pune în pericol familiile, economia globală și succesul noilor generații. Personal, am făcut schimbări dramatice în propria dietă și în rutina exercițiilor fizice încă de când am avut probleme cu inima în anul 2004. Sper ca noua carte a dr. Hyman să te inspire, așa cum m-a inspirat pe mine.” - Președintele Bill Clinton „Dr. Hyman a adus umanității un mare serviciu, creând o modalitate de vindecare a diabezității.” - Dr. Arthur Agatston, autorul cărții Dieta South Beach „Dr. Mark Hyman face ca gestionarea propriei stări de sănătate să pară mai simplă decât s-ar fi gândit cineva până acum. Nu există un moment mai bun pentru a începe decât cel prezent. Așadar, începe chiar de astăzi!” - Rick Warren, autorul cărții Viața condusă de scopuri „Cu compasiune și autoritate, dr. Mark Hyman descrie principalul factor care stă la baza supraalimentației, obezității, diabetului, bolii cardiovasculare, cancerului și multor altor boli: insulina. Dacă vei pune în aplicare soluția sa personalizată, vei găsi o cale nouă către starea de bine.” - Dr. Deepak Chopra „O soluție cât se poate de corectă. Aceasta este cea mai bună cale către restabilirea stării de sănătate a națiunii noastre.” - Dr. Christiane Northrup, autoarea cărții Plăcerile secrete ale menopauzei „Dr. Hyman a comis-o din nou… În această carte ne oferă o rețetă medicală revoluționară, bazată pe studiile științifice și ușor de urmat. Începe-ți chiar acum călătoria către vindecare.” - Dr. Mehmet Oz „Vestea proastă: în următorii câțiva ani diabetul de tip 2 și prediabetul vor ajunge să afecteze jumătate din populația americană. Vestea bună: diabetul poate fi prevenit și chiar inversat în cazul celor mai mulți dintre oameni – chiar începând de astăzi – prin simpla schimbare a dietei și stilului de viață. În cartea Soluția pentru glicemie, dr. Mark Hyman te învață ce trebuie să faci.” - Dr. Dean Ornish, autorul cărții Spectrul „Această lucrare revoluționară a dr. Hyman are puterea de a-ți transforma radical și în bine viața. Lasă-l pe Mark să îți fie călăuză și să te învețe cum să duci o viață mai fericită și mai sănătoasă.” - Kris Carr, autoarea cărții Dieta Crazy Sexy „Mark Hyman prezintă în cartea Soluția pentru glicemie o cale către sănătate de care poate beneficia orice om. Citește această carte pentru tine, pentru familia și pentru prietenii tăi. Dă-o apoi tuturor celor pe care îi iubești.” - Daniel Goleman, autorul cărții Inteligența emoțională „Citește această carte și rezolvă-ți pentru totdeauna problemele legate de greutate, de diabet și de alte boli.” - Jack Canfield, coautor al seriei de cărți Supă de pui pentru suflet |
Cuprins:
Cum trebuie folosită această carte 11 Înscrie-te chiar astăzi într-o comunitate care aplică Soluția pentru glicemie 17 Suferi cumva de diabezitate? 20 Introducere. Diabezitatea: Ceea ce nu știi te poate ucide 23 Partea I ÎNȚELEGEREA EPIDEMIEI MODERNE DE DIABEZITATE Capitolul 1. O epidemie ascunsă: Statele Unite ale Diabetului 29 Capitolul 2. Adevăratele cauze ale diabezității 37 Capitolul 3. Șapte mituri legate de obezitate și de diabet care ne îmbolnăvesc 45 Capitolul 4. Dependențele alimentare: reglarea chimiei cerebrale 62 Capitolul 5. Cum ne omoară lent industria alimentară, agricultura și industria farmaceutică 73 Capitolul 6. Medicina funcțională: o nouă abordare a inversării acestei epidemii 82 Partea a II-a CEI ȘAPTE PAȘI NECESARI PENTRU TRATAREA DIABEZITÃȚII Capitolul 7. Înțelegerea celor șapte pași 90 Capitolul 8. Pasul nr. 1: Stimularea nutriției 100 Capitolul 9. Pasul nr. 2: Reglarea sistemului hormonal 117 Capitolul 10. Pasul nr. 3: Reducerea inflamațiilor 130 Capitolul 11. Pasul nr. 4: Îmbunătățirea digestiei 146 Capitolul 12. Pasul nr. 5: Maximizarea detoxificării 154 Capitolul 13. Pasul nr. 6: Îmbunătățirea metabolismului energetic 163 Capitolul 14. Pasul nr. 7: Liniștirea minții 172 Partea a III-a SOLUȚIA PENTRU GLICEMIE: PREGÃTIREA Capitolul 15. Începerea călătoriei 179 Capitolul 16. Strunirea puterii comunității 205 Capitolul 17. Măsoară-te! 215 Partea a IV-a PLANUL DE ACȚIUNE DE ȘASE SÃPTÃMÂNI Capitolul 18. Pe locuri. Fiți gata. Start! 235 Capitolul 19. Săptămâna 1: Transformă-ți alimentele în medicamente: elemente de bază ale științei nutriționale 239 Capitolul 20. Săptămâna 2: Optimizează-ți metabolismul prin suplimente nutriționale 267 Capitolul 21. Săptămâna 3: Relaxează-ți mintea și vindecă-ți corpul 285 Capitolul 22. Săptămâna 4: Exercițiile fizice inteligent alese pot fi amuzante 295 Capitolul 23. Săptămâna 5: Trăiește curat și ecologic 302 Capitolul 24. Săptămâna 6: Personalizează-ți programul 311 Capitolul 25. Soluția pentru glicemie: O sinteză săptămânală 335 Capitolul 26. Rămâi sănătos de-a lungul întregii vieți 347 Partea a V-a PREIA DIN NOU CONTROLUL ASUPRA SÃNÃTÃȚII TALE Capitolul 27. Să devenim împreună mai sănătoși: crearea unei mișcări sociale 359 Concluzie: Inversarea epidemiei de diabezitate 377 Partea a VI-a PLANUL ALIMENTAR SOLUȚIA PENTRU GLICEMIE ȘI DIFERITE REȚETE Capitolul 28. Planul tău alimentar de șase săptămâni 381 Capitolul 29. Rețete și liste de cumpărături 387 Mulțumiri 436 Despre autor 439 |
Fragment:
Partea II Cei șapte pași necesari pentru tratarea diabezității Între sistemul îngrijirii sănătății de care dispunem la ora actuală și cel pe care l-am putea avea există nu doar un simplu decalaj, ci o veritabilă prăpastie. - Comitetul pentru Calitatea Îngrijirii Sănătății în America, Institutul de Medicină, 2001 Noi nu ne vom putea rezolva niciodată problemele prin folosirea aceluiași tip de gândire care a condus la apariția acestora. - Albert Einstein
Capitolul 7 Înțelegerea celor șapte pași Îmi place să glumesc adeseori spunând că sunt un doctor „holistic” deoarece îngrijesc pacienți cu „o întreagă listă” de probleme. De regulă, atunci când cineva are mai multe afecțiuni și își întreabă doctorul cum și le poate vindeca, acesta fie îi răspunde: „Deocamdată ne vom ocupa de o singură problemă”, fie îl trimite la 5-6 specialiști diferiți – unul pentru urticaria pielii, altul pentru durerea de încheieturi, altul pentru refluxul acid, altul pentru migrene, și așa mai departe. Nimeni nu se întreabă: „În ce fel sunt conectate între ele aceste simptome?” În aceste condiții, nu este de mirare că un pacient mediu integrat în sistemul Medicare are șase medici și ia în mod curent cinci medicamente. Secretul vindecării constă în a sesiza conexiunile. Atunci când cele șapte sisteme fiziologice sunt dezechilibrate apare boala, indiferent dacă este vorba de creșterea în greutate, diabet, boala cardiovasculară, cancer sau oricare alta aflată pe „lista ta integrală”. Așa cum spuneam, secretul vindecării nu constă în a trata fiecare afecțiune separat, ci în a căuta și a trata cauzele fundamentale care stau la baza acestora. Indiferent dacă vorbim de prediabet, diabet sau orice altă boală, dezechilibrele, simptomele și afecțiunile apar din cauza câtorva cauze foarte limitate care stau la baza lor.
Adevăratele cauze ale bolilor În afara bolilor genetice datorate dezechilibrului unei singure gene, există doar cinci cauze ale tuturor bolilor: dieta inadecvată, stresul cronic, microbii, toxinele și alergenii. Toate acestea influențează ADN-ul, generând schimbări la nivelul expresiei genelor, adică activând sau inactivând diferite gene și modificând astfel mesajele transmise organismului, care îi afectează acestuia metabolismul. Cele cinci cauze interacționează cu cele șapte sisteme fiziologice principale ale corpului. Atunci când aceste sisteme nu sunt echilibrate apar simptomele, iar medicii diagnostichează diferite boli. La fel ca și cauzele, numărul „ingredientelor” necesare pentru a vindeca pe cineva este la fel de limitat: o alimentație bazată pe alimente reale, integrale și proaspete, substanțele nutritive (vitaminele și mineralele), lumina soarelui, apa, aerul, somnul, mișcarea, ritmul, iubirea, conexiunea, sensul vieții și menirea. Dacă eliminăm factorii nocivi și îi înlocuim cu factorii benefici, organismul știe ce trebuie să facă și se vindecă singur. Boala dispare de la sine, ca un efect secundar al creării stării de sănătate. Medicina funcțională abordează în mod diferit boala, nepunând accentul pe un tratament nou sau pe o tehnică medicală. Ea nu reprezintă nici o medicină integrativă sau alternativă, ci este însuși viitorul medicinii, în sensul că aplică noile descoperiri din domeniul biologiei care ne spun în ce fel ne îmbolnăvim și cum ne putem crea o stare de sănătate optimă. Medicina funcțională se referă la tratarea întregului sistem, nu a simptomelor. Ea aplică cele mai avansate cunoștințe științifice printr-o metodă clinică practică, în serviciul sănătății noastre. Sistemul de gândire care stă la baza ei se focalizează asupra întrebării „de ce?”, respectiv asupra cauzei, nu doar asupra întrebării „ce?”, respectiv a numelui bolii. Numele diferitelor boli devin irelevante atunci când le înțelegem adevăratele cauze. De fapt, același factor poate cauza zeci de „boli”. Să luăm de pildă boala celiacă: reacția alergică sau autoimună la gluten. Aceasta poate conduce la artrită reumatoidă, diabet, boala cardiovasculară, cancer, boala intestinelor inflamate, depresie, autism, osteoporoză și multe altele. Pe de altă parte, o boală precum demența poate avea cauze multiple, între care deficitul de vitamina B12, diferiți viruși, rezistența la insulină și intoxicarea cu metale grele. Imaginează-ți că te duci la doctor și îi spui că nu mai ai energie, că te simți trist, neajutorat, fără speranță, că nu poți dormi și că nu mai ești interesat de hrană sau de sex. Cel mai probabil doctorul îți va spune: „O, știu ce nu este în regulă cu tine: ești deprimat. Prin urmare, ai nevoie de un antidepresiv”. În realitate, cuvântul „depresie” nu reprezintă decât o etichetă pe care o dăm în mod curent unei colecții de simptome. El nu ne spune nimic despre cauzele acestora. Simptomele depresiei s-ar putea datora unei traume emoționale; unei reacții autoimune la gluten care generează o proastă funcționare a tiroidei; unui deficit de vitamina B12 datorat unui blocant de acid care îi împiedică absorbția; unui deficit de vitamina D, pentru că locuiești la Seattle; unei inflamații abdominale datorate antibioticelor care ți-au ucis flora bacteriană; unei intoxicații cu mercur pentru că ești mare amator de pește; unui deficit de omega-3 pentru că detești peștele; sau unei rezistență la insulină pentru că mănânci prea mult zahăr. Diagnosticarea și tratamentul acestor cauze sunt foarte diferite. Același lucru poate fi spus și pentru obezitate, diabet și oricare din miile de simptome etichetate drept „boli” în cărțile medicale. La ora actuală există un sistem de clasificare a bolilor bazat pe locația geografică a acestora în corp (inimă, încheieturi, stomac) și pe simptomele lor. Există peste 12.000 de diagnostice, iar în noul sistem de clasificare vom avea 155.000 de boli diferite. În mod evident, este o prostie! Medicina funcțională pornește de la premisa că aproape toate bolile se datorează unor dezechilibre produse în câteva sisteme fundamentale ale organismului (cei șapte pași), care se produc fie din cauza unui exces (de toxine, microbi, alergeni, alimentar sau de stres), fie din cauza unui deficit (de alimente integrale reale, de vitamine și minerale, de lumină, apă, aer, somn, mișcare, ritm, iubire, conexiune, sens și menire). Prin stabilirea acestor conexiuni și stabilirea cauzelor reale ale bolii sale, am putut-o ajuta pe Evelyn. Povestea lui Evelyn: stabilirea conexiunilor și identificarea cauzelor Evelyn era o femeie în vârstă de 48 de ani care a venit tocmai din nordul Canadei pentru a căuta ajutor, căci după ce a consultat 12 medici diferiți de-a lungul a peste zece ani, care i-au diagnosticat 29 de „boli” diferite, nu a primit în esență nici un răspuns la întrebările sale și nu a ajuns să se simtă mai bine. Avea 108 kg și un IMC de 37 (35 este deja considerat obezitate morbidă). Evelyn avea o „întreagă listă” de probleme, pe care le-am descoperit de îndată ce ne-am uitat sub capotă. Nu le-am organizat însă în funcție de boli sau de specialitățile medicale, de localizare sau de simptome, ci pornind de la înțelegerea organismului ca un sistem integral. Toate simptomele lui Evelyn erau conectate între ele, dar nimeni până atunci nu a reușit să stabilească aceste conexiuni. Ea suferea de: Sindromul colonului iritabil Reflux gastric Hipertensiune Hipoglicemie Sindromul metabolic Obezitate Hipotiroidie Sindromul ovarian polichistic (PCOS) Alergii (curgeri post-nazale) la mediu Alergie la latex Infecții micotice frecvente Osteoartrită Migrene Fibromialgie Dureri cronice Sindromul oboselii cronice Dureri de cap Fluctuații frecvente ale greutății Bulimie și anorexie Boala mâncatului compulsiv Pietre la rinichi Gută ADD Astm Sinuzită cronică Apnee în timpul somnului Psoriazis Depresie/anxietate Infertilitate La baza tuturor acestor simptome stăteau o serie de dezechilibre fundamentale generate de dieta ei. Evelyn consuma prea mult gluten (un alergen), avea prea multe mucegaiuri și bacterii nocive în intestine (microbi), precum și o serie de deficite nutriționale. Toate acestea i-au declanșat o inflamație sistemică ce a condus la îngrășare și la prediabet, precum și la o boală autoimună a tiroidei care nu îi fusese diagnosticată. I-am organizat simptomele în funcție de cele șapte sisteme fundamentale, după care am încercat să aflu ce anume cauza respectivele dezechilibre: Evelyn avea dezechilibre la nivelul sistemului hormonal/metabolic/al neurotransmițătorilor: · Rezistență la insulină (prediabet) și obezitate · Hipoglicemie · Hipertensiune · Fluctuații frecvente ale greutății · Bulimie și anorexie · Boala mâncatului compulsiv · Sindromul ovarian polichistic (PCOS) · Hipotiroidie · Intoxicare cu estrogen · Ciclu menstrual neregulat · Sindromul premenstrual · Fibroame uterine · Depresie și anxietate · Migrene · Gută · ADD · Apnee · Infertilitate Avea dezechilibre ale sistemului imunitar/inflamator: · Alergii alimentare · Sinuzită cronică și curgeri post-nazale · Alergii la mediu · Astm · Cuperoză · Psoriazis · Infecții micotice vaginale · Expunere la mucegai · Edeme sau picioare umflate · Osteoartrită Avea dezechilibre digestive: · Sindromul colonului iritabil · Balonare după mese · Exces de bacterii în intestinul subțire · Exces de ciuperci · Reflux gastric Avea dezechilibre ale sistemului de detoxificare: · Fibromialgie · Oboseală cronică · Multiple sensibilități chimice · Edeme · Intoxicație masivă cu mercur și cu alte toxine · Plombe dentare cu mercur · Pietre la rinichi Avea dezechilibre energetice: · Dureri cronice În sfârșit, avea dezechilibre nutriționale: · Deficit de vitamina D · Deficit de magneziu · Deficit de zinc Am început prin a-i trata cele cinci sisteme la nivelul cărora experimenta dezechilibre, și nu toate cele 29 de boli separate. Astfel, am început prin a-i schimba dieta, trecând-o pe o dietă hipoglicemică bazată pe alimente integrale, fără gluten sau produse lactate. I-am curățat intestinele de bacterii cu ajutorul antibioticelor și de ciuperci cu antimicotice. I-am dat câteva enzime digestive și probiotice pentru a o ajuta să își normalizeze buna funcționare a intestinelor. Am ajutat-o apoi să își regleze sistemul hormonal. Bănuiala mea era că suferea de o hipotiroidie, chiar dacă medicii ei i-au spus că analizele i-au ieșit normale (am învățat la școală să tratez pacientul, nu analizele), așa că i-am dat o doză mică de Armour® Thyroid, un tip de terapie naturală de înlocuire hormonală. Sindromul premenstrual, hemoragiile abundente în timpul ciclului și fibroamele lui Evelyn îmi spuneau că aceasta are prea mult estrogen în sistem și prea puțin progesteron. De aceea, i-am dat magneziu, vitamina B6 și plante pentru echilibrare hormonală. Pentru a-i îmbunătăți glicemia și nivelul insulinei, i-am dat PGX (super-fibre), multivitamine cu crom, biotină și acid alfa-lipoic, la care am adăugat o doză mare de vitamina D3 (5000 de unități pe zi, întrucât locuia în nordul Canadei, o zonă în care lumina soarelui este insuficientă). Peste șase săptămâni am primit rezultatele analizelor de laborator pe care am pus-o pe Evelyn să le facă. Acestea mi-au confirmat că avea în sistem foarte mulți anticorpi la gluten, care îi inflamau organismul, creându-i reacții autoimune, inclusiv la nivelul glandei tiroide. Avea foarte mult acid uric, datorat consumului ridicat de zahăr și sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză, care îi genera o gută. Acesta este un indiciu clasic al rezistenței la insulină și al prediabetului. Analizele sângelui au arătat că Evelyn avea foarte multă insulină și foarte mult zahăr în sistem, la două ore după consumul unei băuturi dulci, iar hormonii sexuali erau dezechilibrați. Peste toate, avea un nivel foarte scăzut de vitamina D, de numai 16 ng/dl. La următorul telefon pe care l-am primit de la ea, peste șase săptămâni, Evelyn mi-a spus că se simte grozav. Am parcurs împreună cu ea lista de simptome, așteptându-mă ca măcar o parte din acestea să continue să existe, dar după zece ani de chinuri, Evelyn nu mai avea nici un simptom! Nici unul! Nu mai suferea de fibromialgie, sindromul oboselii cronice, ceață mentală sau depresie; de congestia sinusurilor; sindromul colonului iritabil, reflux acid; migrene; sindromul premenstrual, hemoragii abundente, oboseală și răceli frecvente. Chiar și psoriazisul și cuperoza i se curățaseră. Iar ca un efect secundar cât se poate de plăcut, a slăbit 10 kg fără măcar să-și propună acest lucru! De regulă, lucrurile care te îmbolnăvesc te și îngrașă, așa că atunci când corectezi cauza bolii, scăderea în greutate se produce automat. Nu toți pacienți mei au o listă a simptomelor la fel de lungă ca și cea a lui Evelyn, dar abordarea este aceeași: trebuie identificare și tratate cauzele care stau la baza bolii, echilibrând astfel sistemele fiziologice, iar boala dispare de la sine.
Descoperă-ți singur dezechilibrele: personalizarea Soluției pentru glicemie În fiecare capitol din partea a doua a cărții îți voi prezenta un chestionar care te va ajuta să identifici sistemele din corpul tău care sunt dezechilibrate. Este cel hormonal, cel digestiv sau cel imunitar? Ești intoxicat? Ce sisteme îți cauzează cele mai multe probleme? Aceste chestionare sunt bazate pe trei factori: 1. Deceniile de experiență clinică și de testare a unui număr de peste 10.000 de pacienți. 2. Recenzia a mii de lucrări științifice. 3. Colaborarea cu foarte mulți medici din avangarda științei și medicinii funcționale. Chestionarele te vor ajuta să identifici sistemele fiziologice din organismul tău care sunt dezechilibrate, oferindu-ți astfel indicii referitoare la ceea ce trebuie să faci pentru restabilirea echilibrului pierdut. Toți cei care suferă de diabezitate trebuie să treacă pe dieta de bază și pe programul stilului de viață recomandate de Soluția pentru glicemie, care sunt prezentate în partea a patra a cărții. În funcție de răspunsurile date la chestionarele din partea a doua, este posibil să fie necesar însă să adaugi câteva măsuri de „îngrijire personală” menite să personalizeze acest program. Vei învăța cum să faci acest lucru în săptămâna a șasea. În acest scop, urmărește personalizarea recomandată a planului tău din partea a patra. Pentru cei mai mulți dintre cititori, Soluția pentru glicemie și câteva măsuri de îngrijire personală le vor rezolva toate problemele. Aceste măsuri pot fi stabilite de unul singur sau cu ajutorul programului de sprijin și al liniilor directoare online pentru crearea unui sprijin social, detaliate în partea a patra. Poți afla mai multe despre comunitatea ta online și despre accesarea instrumentelor gratuite menite să te ajute de-a lungul programului (inclusiv o versiune online a tuturor chestionarelor din partea a doua) pe site-ul www.bloodsugarsolution.com. O parte din cititorii care vor realiza chestionarele vor avea nevoie de „îngrijire medicală”. Acestora le recomand să încheie programul de bază de îngrijire personală Soluția pentru glicemie din săptămâna a șasea, iar apoi să completeze din nou chestionarele. Dacă scorul obținut continuă să indice necesitatea unor „îngrijiri medicale” sau dacă nu constați îmbunătățirea dorită, este posibil să ai probleme mai grave care necesită noi teste în vederea diagnosticării și un tratament medical. Pentru această situație, am asigurat un ghid online detaliat, intitulat Cum să colaborezi cu doctorul tău pentru a obține ceea ce ai nevoie. Ghidul se găsește pe site-ul www.bloodsugarsolution.com și prezintă informații referitoare la testele de laborator necesare pentru a-ți confirma sau pentru a investiga dezechilibrele suspectate, precum și liniile directoare pentru corectarea acestor dezechilibre. Tot pe site vei găsi resurse referitoare la doctorii familiarizați cu medicina funcțională, care îți pot deveni parteneri în vederea vindecării tale. Te încurajez din toată inima să vizitezi chiar acum site-ul www.bloodsugarsolution.com, profitând de toate informațiile, instrumentele și susținerea comunitară care îți stau la dispoziție, astfel încât să îți poți începe călătoria către vindecare. Iar acum, haide să explorăm împreună cele șapte sisteme biologice cheie care stau la baza diabezității, începând cu nutriția.
Capitolul 8 Pasul nr. 1: Stimularea nutriției Dieta americană medie curentă este problematică, atât datorită conținutului ei (prea mult zahăr, grăsimi procesate, sare, aditivi, hormoni, pesticide și proteine modificate genetic, cu proprietăți inflamatorii), cât și datorită deficitelor sale (grăsimi omega-3, fibre, magneziu, zinc, vitaminele B și D, antioxidanți, și multe altele). Cu excepția majorității grăsimilor omega-3, toate aceste substanțe nutritive provin din alimentele de origine vegetală. Plantele conțin aproape toate vitaminele, mineralele, antioxidanții, fitonutrienții și fibrele din dieta umană. Ele sunt absolut esențiale pentru echilibrarea biologiei organismului, și mai ales pentru reglarea metabolismului și a greutății. Paradoxul modern constă în faptul că adulții și copiii cei mai obezi sunt și cei mai deficitari în substanțe nutritive. În rândul copiilor obezi au reapărut boli precum rahitismul și scorbutul. Cei mai mulți dintre oameni nu realizează că cu cât consumă mai multe calorii, cu atât mai multă nevoie au de substanțe nutritive, de vitamine și minerale necesare pentru lubrifierea roților metabolismului și pentru toate reacțiile chimice de care are nevoie organismul pentru a putea funcționa corect, inclusiv pentru cele implicate în reglarea glicemiei și în arderea grăsimilor. Dieta noastră curentă este foarte densă din punct de vedere energetic (conține prea multe calorii), dar foarte săracă în substanțe nutritive (deficitară în vitamine și minerale). Toate „caloriile goale” pe care le consumăm ne epuizează metabolismul, invitând practic boala și obezitatea. Principala cauză a diabezității este așadar Dieta Americană Standard (SAD). Prin urmare, cel mai puternic remediu pe care îl poți folosi pentru a preveni, a trata și a inversa diabezitatea sunt alimentele reale, integrale, proaspete, de preferință gătite personal.
Supra-hrănită, dar malnutrită: Povestea unei paciente Sarah, o fată de 19 ani, a intrat în cabinetul meu cu o „întreagă listă” de probleme, între care obezitate, oboseală și dureri musculare. Era bolnavă și grasă de la vârsta de opt ani. La starea ei precară de sănătate contribuiau mai mulți factori, dar dieta de proastă calitate (bogată în zahăr, alimente fără valoare nutrițională, dar bogate în grăsimi trans și în sirop de porumb bogat în fructoză) era principalul motiv al deficitelor nutriționale care îi generau problemele legate de sănătate și de greutate. Singurele alimente colorate pe care le consuma Sarah erau pufarinele Cheetos. Zahărul și cafeina din băuturile răcoritoare carbogazoase îi consumau magneziul din organism. Dat fiind că a detestat peștele toată viața, avea un deficit grav de grăsimi omega-3. Sarah se simțea atât de obosită și de bolnavă că nu ieșea niciodată afară, preferând să stea în fața televizorului. Lipsa luminii solare a condus-o inclusiv la un deficit grav de vitamina D. Încetul cu încetul, am învățat-o pe Sarah să renunțe la dieta ei de proastă calitate, bogată în zahăr și în cafeină. I-am corectat astfel deficitele nutriționale, atât prin dietă cât și cu ajutorul suplimentelor cu magneziu, ulei de pește și vitamina D. În șase luni durerile ei musculare au cedat, lui Sarah i-a revenit energia și a slăbit 25 de kilograme. Dieta săracă în substanțe nutritive și bogată în calorii este principalul factor al epidemiei de diabezitate. Ea ne-a transformat într-o țară de oameni supra-hrăniți, dar malnutriți. În acest capitol vom examina principalele schimbări dietetice care au condus la epidemia de diabezitate. Îți voi explica apoi noua știință a nutrigenomicii, care promite să ne ajute să vindecăm această problemă, întrucât nu privește alimentele numai ca pe o sursă de calorii ce trebuie arse, ci și ca pe o sursă de informații care le furnizează genelor noastre instrucțiuni, determinând organismul nostru să se îngrașe sau să slăbească, să se îmbolnăvească sau să se vindece. Înainte de toate însă, completează următoarele chestionare pentru a vedea care este cauza dezechilibrelor tale nutriționale. Completează toate chestionarele din partea a doua a cărții înainte de a începe programul, și încă o dată după șase săptămâni, pentru a măsura astfel cum te simți „înainte și după”, făcând mai clar diferența. Este posibil să ai nevoie de un sprijin individualizat suplimentar în funcție de scorul obținut, lucru pe care ți-l voi explica în săptămâna a șasea a planului (vezi capitolul 24).
Chestionare pentru „Stimularea digestiei” Există mai multe deficite nutriționale importante care pot conduce la diabezitate. Următoarele chestionare te pot ajuta să înțelegi mai bine de ce deficite suferi.
Chestionarul magneziului Magneziul este un mineral al relaxării, care contribuie la reglarea glicemiei. Chestionarul care urmează te poate ajuta să înțelegi dacă ai sau nu un deficit de magneziu. Dacă ai experimentat unul din următoarele simptome în ultima lună, bifează căsuța din coloana „Înainte”. Descoperă cât de severă este problema cu care te confrunți prin folosirea punctajelor de mai jos. După încheierea programului de șase săptămâni completează din nou chestionarul, bifând căsuțele din coloana „După”, pentru a vedea astfel cât de profundă a fost îmbunătățirea.
Consum foarte rar și în cantități mici verdețuri, alge kelp, tărâță sau germeni de grâu, migdale, caju și hrișcă. Înainte După Mă simt foarte frecvent obosit.
Adorm greu sau sufăr de insomnie.
Sunt sensibil la zgomotele puternice.
Îmi golesc intestinele cel mult o dată pe zi.
Sufăr de astm.
Sufăr de contracții involuntare ale mușchilor.
Fac cârcei la picioare sau la mâini.
Experimentez frecvent dureri de cap sau migrene.
Sufăr de sindromul premenstrual în cele mai multe luni.
Câteodată îmi vine greu să înghit.
Sufăr de sindromul picioarelor agitate.
Sufăr de reflux acid.
Mă simt adeseori iritat.
Sunt deprimat.
Sunt anxios.
Sufăr de sindromul deficitului de atenție.
Sunt foarte stresat.
Sunt autist.
Am pietre la rinichi.
Sufăr de palpitații la inimă.
Sufăr de boala cardiovasculară sau de insuficiență cardiacă.
Sufăr de prolaps al valvei mitrale.
Sufăr de diabet.
TOTAL
Scor Severitate Plan de îngrijire a sănătății Acțiuni pe care trebuie să le întreprinzi 0-3 Este posibil să ai un deficit ușor de magneziu. Soluția pentru glicemie Nu este necesară nici o personalizare. Completează pur și simplu programul Soluția pentru glicemie. 4-12 Este posibil să ai un deficit moderat de magneziu. Îngrijire personală Completează programul Soluția pentru glicemie și optimizează-ți nivelul magneziului prin respectarea pașilor indicați în capitolul 24. 13 și peste Este posibil să suferi de un deficit grav de magneziu. Îngrijire medicală Pune în aplicare amândoi pașii indicați mai sus, iar dacă după șase săptămâni nu te simți mai bine, consultă un medic pentru o asistență suplimentară.
Chestionarul vitaminei D Peste 80% dintre americani au un deficit de vitamina D. Chestionarul de mai jos te va ajuta să afli dacă ai un astfel de deficit. Dacă ai experimentat unul din următoarele simptome în ultima lună, bifează căsuța din coloana „Înainte”. Descoperă cât de severă este problema cu care te confrunți prin folosirea punctajelor de mai jos. După încheierea programului de șase săptămâni completează din nou chestionarul, bifând căsuțele din coloana „După”, pentru a vedea astfel cât de profundă a fost îmbunătățirea.
Înainte După Lucrez între patru pereți.
Ies rareori la soare.
Mă dau tot timpul cu creme de protecție solară.
Sufăr de boala afectivă sezonieră (SAD) sau de melancolie în timpul iernii.
Locuiesc la nord de statul Florida.
Am pielea închisă la culoare (nu sunt de rasă albă).
Am 60 de ani sau mai mult.
Nu consum pești grași mici, precum macroul, heringul, sardinele (principalele surse de vitamina D dietetică).
Mușchii mă dor sau îmi sunt slăbiți.
Am oase fragile (apasă pe tibie; dacă te doare, înseamnă că ai un deficit de vitamina D).
Am osteoartrită (deficitul de vitamina D slăbește oasele și le deteriorează).
Am osteoporoză.
Mi-am rupt mai mult de două oase sau mi-am fracturat șoldul.
Acuitatea mea mentală și/sau memoria nu mai sunt ce au fost cândva.
Sufăr de o boală autoimună (cum ar fi scleroza multiplă).
Sufăr mai des de infecții decât majoritatea oamenilor pe care îi cunosc.
Sufăr de cancer la prostată.
TOTAL
Scor Severitate Plan de îngrijire a sănătății Acțiuni pe care trebuie să le întreprinzi 0-3 Este posibil să ai un deficit ușor de vitamina D. Soluția pentru glicemie Nu este necesară nici o personalizare. Completează pur și simplu programul Soluția pentru glicemie. 4 și peste Este posibil să ai un deficit grav de vitamina D. Îngrijire medicală Pune în aplicare pasul indicat mai sus, iar dacă după șase săptămâni nu te simți mai bine, consultă un medic pentru o asistență suplimentară.
Chestionarul acizilor grași esențiali omega-3 Peste 90% dintre americani au un deficit de acizi grași omega-3, care sunt absolut esențiali pentru controlul inflamațiilor, glicemiei și metabolismului. Chestionarul de mai jos te va ajuta să afli dacă trebuie să îți „schimbi uleiul”. Dacă ai experimentat unul din următoarele simptome în ultima lună, bifează căsuța din coloana „Înainte”. Descoperă cât de severă este problema cu care te confrunți prin folosirea punctajelor de mai jos. După încheierea programului de șase săptămâni completează din nou chestionarul, bifând căsuțele din coloana „După”, pentru a vedea astfel cât de profundă a fost îmbunătățirea.
Înainte După Am pielea uscată sau solzoasă. Pielea mă mănâncă sau se exfoliază.
Am unghiile scurte, crăpate sau fragile (se rup ușor).
Am mătreață.
Urechile mele produc foarte multă ceară.
Am mici alunițe pe spatele brațelor sau pe trunchi.
Îmi este sete aproape tot timpul.
Am încheieturi dureroase sau rigide.
Îmi golesc intestinele cel mult o dată pe zi.
Scaunul meu este decolorat, tare sau urât mirositor.
Sunt deprimat, am ADD/ADHD și/sau pierderi de memorie.
Sunt de origine irlandeză, scoțiană, galeză, scandinavă sau nativ-americană.
Am fibroame chistice în zona sânilor.
Sufăr de sindromul premenstrual aproape în fiecare lună.
Tensiunea mea arterială este mai mare decât media.
Colesterolul meu LDL este prea mare, cel HDL prea mic, iar nivelul trigliceridelor prea ridicat.
TOTAL
Scor Severitate Plan de îngrijire a sănătății Acțiuni pe care trebuie să le întreprinzi 0-4 Este posibil să ai un deficit ușor de acizi grași. Soluția pentru glicemie Nu este necesară nici o personalizare. Completează pur și simplu programul Soluția pentru glicemie. 5-7 Este posibil să ai un deficit moderat de acizi grași. Îngrijire personală Completează programul Soluția pentru glicemie și optimizează-ți nivelul acizilor grași prin respectarea pașilor indicați în capitolul 24. 8 și peste Este posibil să suferi de un deficit grav de acizi grași. Îngrijire medicală Pune în aplicare amândoi pașii indicați mai sus, iar dacă după șase săptămâni nu te simți mai bine, consultă un medic pentru o asistență suplimentară.
Acum că ai identificat trei dintre cele mai comune deficite nutriționale specifice vieții moderne, extrem de importante pentru metabolism și pentru controlul glicemiei, haide să vedem cum s-a ajuns la această situație dramatică, în care suntem cu toții supra-hrăniți, dar malnutriți.
Schimbarea nutrițională nr. 1: Zahărul în toate formele sale Dieta noastră s-a schimbat dramatic în ultimii 100 de ani, dar mai ales în ultimii 30-50 de ani. Cea mai mare schimbare între toate a fost consumul din ce în ce mai mare de zahăr. Strămoșii noștri din Paleolitic mâncau echivalentul a 22 de lingurițe de zahăr pe an. La începutul anilor 1800, un om obișnuit consuma circa 4,5 kg de zahăr pe an. La ora actuală, un american mediu consumă 70-85 kg de zahăr pe an, adică aproape 200 g pe zi! Orice tip de zahăr este nociv atunci când este consumat în astfel de doze farmaceutice. Practic, în condițiile în care o cutie de 600 g de băutură răcoritoare îndulcită (cu sirop de porumb bogat în fructoză), de băutură energizantă sau de ceai conține 17 lingurițe de zahăr (iar un adolescent mediu consumă peste 600 de g pe zi), putem spune că realizăm cu toții un experiment cu un „drog” scăpat de sub control asupra speciei umane. În ultimii 30 de ani, numărul caloriilor din zahărul consumat sub formă de sirop de porumb bogat în fructoză a crescut de la 0% la 66%, îndeosebi sub forma caloriilor lichide din băuturi răcoritoare carbogazoase și din alte băuturi îndulcite. Și așa cum spuneam mai devreme, caloriile lichide sub forma zahărului se depun pe corp într-o mai mare măsură decât cele solide. Iată patru motive pentru care ar trebui să eliminăm complet siropul de porumb bogat în fructoză din dieta noastră: 1. Siropul de porumb bogat în fructoză și zahărul din trestie nu sunt identice din punct de vedere biochimic și nu sunt procesate în același fel de către organismul uman. Siropul de porumb bogat în fructoză este un aliment industrial, departe de a fi „natural”. El este extras din tulpina porumbului printr-un procedeu chimic, în urma căruia rezultă un produs biochimic mai dulce și mai ieftin decât zaharoza din trestia de zahăr. Între glucoză și fructoza din siropul de porumb bogat în fructoză nu există legături chimice, așa că acestea nu sunt practic digerate, fiind absorbite imediat în fluxul de sânge. Fructoza ajunge direct în ficat, unde declanșează un proces de lipogeneză (o producție de grăsimi asemănătoare trigliceridelor sau colesterolului), care conduce la o condiție medicală ce deteriorează ficatul, numită boala ficatului gras. În Statele Unite, 70 de milioane de oameni sunt afectați de această boală. Glucoza absorbită atât de rapid în sânge declanșează o creștere alarmantă a insulinei. Aceste două caracteristici ale siropului de porumb bogat în fructoză conduc la tulburări metabolice de genul creșterii apetitului, îngrășare, diabet, boala cardiovasculară, cancer, demență și altele. Cercetările efectuate la Institutul de Cercetare al Spitalului de Copii din Oakland au arătat că orice moleculă de fructoză liberă de SPBF5 necesită mai multă energie pentru a fi absorbită din intestine și atrage două molecule de fosfor din ATP (sursa de energie a organismului). Acest lucru secătuiește celulele de ATP necesare pentru a menține integritatea mucoaselor intestinale. Micile „joncțiuni sau conexiuni strânse” între celulele intestinale le cimentează pe acestea împreună, împiedicând trecerea alimentelor și bacteriilor dincolo de membrana intestinală și declanșând o reacție imună și o inflamare a întregului corp. S-a demonstrat că dozele masive de fructoză fac literalmente găuri în mucoasa intestinală, lăsând numeroase produse secundare toxice ale bacteriilor din intestine și proteinele alimentare parțial digerate să treacă în fluxul de sânge și să declanșeze inflamații. Fructoza naturală din fructe face parte integrantă dintr-o rețea mult mai complexă de substanțe nutritive și fibre, motiv pentru care nu generează aceleași efecte biologice ca și fructoza din siropul de porumb. Zahărul de trestie și cel de porumb (eufemistic numit astfel) nu sunt identice din punct de vedere biochimic sau fiziologic, în pofida milioanelor de dolari cheltuite pe reclame de televiziune de către industria porumbului, care afirmă contrariul. 2. Siropul de porumb bogat în fructoză conține contaminanți precum mercurul, care nu sunt reglementați sau măsurați de FDA. O cercetătoare FDA le-a cerut producătorilor de porumb să îi trimită un baril de sirop de porumb bogat în fructoză pentru a testa contaminanții din el. Cererile ei repetate au fost refuzate până când cercetătoarea a pretins că este reprezentanta unei companii de băuturi răcoritoare carbogazoase recent create. De această dată, ei i-a fost trimis imediat un recipient mare cu sirop de porumb bogat în fructoză, pe care aceasta l-a folosit pentru un studiu care a arătat că siropul conține adeseori un nivel toxic de mercur, datorită alcaloizilor de clor folosiți la producerea sa. Cu siguranță, zahărul otrăvit nu este natural! Dacă siropul de porumb bogat în fructoză este trecut printr-un analizor chimic sau printr-un cromatograf, aparatul identifică substanțe chimice ciudate care nu reprezintă în nici un caz glucoză sau fructoză. Ce sunt acestea? Nu știe nimeni, dar ele pun sub semnul întrebării puritatea acestei forme procesate de super-zahăr. Natura, efectele și toxicitatea acestor compuși chimici nu sunt explicate plenar. Toți oamenii ar trebui să fie însă protejați de prezența unor substanțe chimice netestate în alimentele lor, mai ales în cele care reprezintă 15-20% din consumul caloric zilnic al unui american mediu. 3. Experții medicali și nutriționiștii independenți nu recomandă folosirea siropul de porumb bogat în fructoză în dieta umană, în pofida afirmațiilor industriei porumbului. Site-urile de Internet ale industriei porumbului, www.cornsugar.com și www.sweetsurprise.com, susțin sus și tare că zahărul din trestie și cel din porumb sunt identice, citând diferiți experți. Dr. Barry M. Popkin, profesor la departamentul de nutriție al Universității din Chapel Hill, Carolina de Nord, a publicat numeroase materiale referitoare la pericolele băuturilor îndulcite cu zahăr și la contribuția acestora la epidemia de obezitate. Într-o recenzie a studiilor referitoare la SPBF publicată în American Journal of Clinical Nutrition, el explică mecanismul prin care contribuie fructoza liberă la obezitate. Iată ce spune el: Digestia, absorbția și metabolismul fructozei sunt diferite de cele ale glucozei. Metabolismul hepatic al fructozei favorizează lipogeneza nouă. În plus, spre deosebire de glucoză, fructoza nu stimulează secreția de insulină și nu sporește producția de leptină. Dat fiind că insulina și leptina acționează ca niște semnale cheie pentru controlul consumului alimentar și al greutății corporale [cu alte cuvinte, pentru controlul apetitului], acest lucru sugerează că fructoza dietetică ar putea contribui la un consum energetic sporit și la creșterea în greutate. În acest fel, băuturile îndulcite cu zahăr pot conduce la un consum excesiv de calorii. Profesorul conchide că „sporirea consumului de SPBF are o relație temporală directă cu epidemia de obezitate, iar consumul excesiv de SPBF din băuturile îndulcite cu zahăr ar putea juca un rol direct în epidemia de obezitate”. Industria porumbului prezintă pe site-urile sale comentarii scoase din context, susținând că „toate tipurile de zahăr sunt identice”. Dozele foarte mari de zahăr (indiferent de tip) sunt nocive, așa că în ultimă instanță este posibil ca acestea să ne ucidă indiferent de tipul zahărului. Cert este însă că biochimia și efectele lor asupra absorbției, apetitului și metabolismului sunt diferite, iar dr. Popkin a afirmat în repetate rânduri acest lucru. 4. Siropul de porumb bogat în fructoză este aproape întotdeauna un marcator al unor produse alimentare industriale, de proastă calitate nutrițională, care conduc la boli și care pot fi considerate mai degrabă „substanțe care imită mâncarea”. Ultimul și cel mai important motiv pentru care trebuie să evităm produsele ce conțin SPBF este că acestea reprezintă marcatoare ale unor alimente de proastă calitate, pline de calorii goale și de ingrediente artificiale. Dacă găsești pe eticheta unui produs cuvintele „sirop de porumb bogat în fructoză” sau (mai nou) „sirop de porumb”, poți fi convins că produsul nu este un aliment integral, real, proaspăt, plin de fibre, vitamine, minerale, fitonutrienți și antioxidanți. Prin urmare, dacă dorești să rămâi sănătos, ferește-te de el. Noi trebuie să ne reducem în general consumul de zahăr, dar dacă vei aplica această regulă simplă (eliminarea completă din dieta ta a siropului de porumb bogat în fructoză), tu îți poți reduce dramatic riscurile pentru sănătate și îți poți îmbunătăți considerabil starea de sănătate.
Schimbarea nutrițională nr. 2: Dieta săracă în fibre În paralel cu consumul crescut de zahăr, cel de fibre a scăzut la fel de dramatic. Strămoșii noștri din Paleolitic consumau 50-100 g de fibre pe zi. Omul modern consumă mai puțin de 15 g. Fibrele sunt importante deoarece încetinesc absorbția zahărului în sânge din intestine, conferă senzația de sațietate și reduc colesterolul. Fibrele dietetice provin predominant din alimentele de origine vegetală cum ar fi fructele și legumele, inclusiv nucile, semințele, cerealele integrale și leguminoasele boabe. Cei care consumă alimente rafinate și procesate din ambalaje, cutii de carton și conserve, obțin de regulă mai puține fibre decât cei care consumă alimente integrale reale. Lipsa fibrelor din dietă are implicații enorme asupra stării de sănătate. Ea contribuie la boala cardiovasculară, diabet, obezitate, cancer și multe alte boli cronice. De fapt, studiile arată că adăugarea unei cantități adecvate de fibre la dieta alimentară este la fel de eficientă ca și medicamentele contra diabetului pentru reducerea glicemiei, fără să aibă însă efectele secundare ale acestora.
Schimbarea nutrițională nr. 3: O epidemie de deficite nutriționale Americanii moderni consumă mai multe alimente ca oricând în istorie, dar marea majoritate sunt aproape lipsite de valoare nutrițională. Acesta este unul din principalii factori ai epidemiei de diabezitate și de multe alte boli cronice. Îndeosebi anumite substanțe nutritive sunt cu deosebire importante pentru prevenirea și tratarea diabezității. Între acestea se numără vitamina D, cromul, magneziul, zincul, biotina, acizii grași omega-3 și antioxidanții precum acidul alfa-lipoic. Toate aceste substanțe sunt absolut necesare pentru controlul și echilibrarea insulinei și a glicemiei. Dacă ele sunt deficitare, mecanismul nostru biochimic își încetinește activitatea și se poate gripa complet. Rezistența la insulină crește, glicemia o ia razna și noi începem să ne îngrășăm.
Soluția nutrițională: nutrigenomica În general, noi ne gândim la mâncare ca la o modalitate de a obține energie, furnizându-i corpului nostru combustibilul de care are nevoie. Progresele științifice de ultimă oră au arătat însă că hrana vorbește literalmente cu genele noastre. Informațiile pe care le primește organismul de la alimente ne activează sau ne inactivează genele, furnizându-i corpului nostru instrucțiunile necesare pentru a-și controla în permanență metabolismul – cu fiecare îmbucătură nouă. Aceasta este știința nutrigenomicii sau a conversației dintre alimente și genele noastre. Ea reprezintă fundamentul științific care stă la baza Soluției pentru glicemie. Dr. Dean Ornish a demonstrat că după doar trei luni de program intensiv de schimbare a stilului de viață, care include o dietă bazată pe alimente integrale, peste 500 de gene care reglează cancerul sunt afectate benefic. Cele care reglează cancerul sunt inactivate, iar cele care ne protejează de cancer sunt activate. Nici un medicament din lume nu poate face acest lucru. Recent, oamenii de știință au descoperit materialul genetic vegetal în sângele oamenilor. Gândește-te puțin: genele plantelor le spun genelor noastre ce să facă! Această descoperire este de-a dreptul revoluționară. Pentru a ilustra cât de puternică este această abordare, îngăduie-mi să îți prezint un studiu absolut remarcabil care a arătat cât de rapid și de eficient afectează calitatea mâncării genele umane, indiferent de caloriile, carbohidrații, proteinele, grăsimile sau fibrele pe care le conțin. Acest studiu a implicat un număr de persoane bolnave de prediabet, care au fost împărțite în două grupe. Fiecare grupă a primit timp de 12 săptămâni același număr de calorii și cantități echivalente de proteine, grăsimi, carbohidrați și fibre. Singura diferență a constat în faptul că una din grupe a primit pâine și paste de secară din cereale integrale, iar cealaltă fulgi de ovăz, grâu și cartofi ca sursă de carbohidrați. După 12 săptămâni, cercetătorii au realizat o biopsie a grăsimii subcutanate, au analizat expresia genelor și le-au dat participanților la studiu un test al glucozei pentru a evalua în ce fel erau afectate glicemia și insulina din sângele lor în urma acestei provocări dietetice. Rezultatele au fost șocante. Participanții din prima grupă (cei care au mâncat secară) au avut celule grase mai mici, mai inteligente și mai sensibile la insulină. Genele care inversează diabezitatea erau activate în cazul lor, datorită informațiilor conținute în secară (de niște fitonutrienți numiți lignane), independent de caloriile sau de gramele de carbohidrați consumate. Cu alte cuvinte, nu a contat câte calorii sau grame de carbohidrați a consumat fiecare grupă, ci tipul de carbohidrați. Calitatea alimentelor pe care le consumăm este la fel de importantă ca și cantitatea lor. Încă și mai uimitoare a fost schimbarea suferită de genele lor într-un interval relativ scurt de timp. Zeci de gene care îi îngrășau și le stimulau diabetul participanților au fost inactivate, și alte zeci de gene care îi puteau ajuta să devină sănătoși și supli au devenit active. 71 de gene care promovează rezistența la insulină și moartea celulelor au devenit inactive în grupul consumatorilor de secară. Alimentele pe care le-au consumat aceștia le-au afectat benefic genele, inactivându-le pe cele care îi predispuneau către diabezitate. La extrema opusă, 62 de gene care promovează diabezitatea au devenit active în grupul participanților care au consumat ovăz, grâu și cartofi, fapt care a condus la un număr mai mare de molecule ale stresului, la mai multe inflamații și la un stres oxidativ amplificat (respectiv la mai mulți radicali liberi). Toți acești factori generează diabezitate. Reține: cele două grupe au consumat exact același număr de calorii și exact același procent de grăsimi, proteine, carbohidrați și fibre. Singura diferență a constat în tipul carbohidraților consumați. Acest studiu (din multe altele care au condus la concluzii similare) ilustrează că alimentele pe care le consumăm nu reprezintă exclusiv calorii, ci și informații. Dacă dorești să îți inactivezi genele care conduc la diabezitate și să le activezi pe cele care conduc la sănătate, cheia constă în calitatea și tipul alimentelor pe care le consumi, și nu în numărul caloriilor consumate sau în raportul proteine/grăsimi/carbohidrați din dieta ta. Tu trebuie să îți pui genele la dietă. După cum a declarat David Ludwig, unul din cei mai importanți cercetători care studiază obezitatea de la Școala Medicală Harvard: „Căile moleculare implicate în acțiunea hormonilor [precum rezistența la insulină] au fost ținta unui efort de cercetare făcut de companiile farmaceutice care a costat multe miliarde de dolari. Multe din aceste căi sunt controlate însă de dietă. Rezultatele actualului studiu [referitor la nutrigenomică] insistă asupra înțelepciunii seculare a „folosirii alimentelor ca medicamente” – în cazul de față pentru prevenirea și tratamentul obezității, diabetului și bolii cardiovasculare”. Trecerea de la o dietă săracă la una bogată în substanțe nutritive, care abundă în alimentele de origine vegetală precum fructele, legumele, nucile, semințele, leguminoasele boabe și cerealele integrale, îmbunătățește expresia a sute de gene care controlează funcția insulinei și obezitatea. O dietă optimă pentru prevenirea și tratarea diabezității trebuie să includă de asemenea grăsimi sănătoase precum uleiul de măsline, nucile, fructele de avocado și grăsimile omega-3, precum și o cantitate redusă de proteine slabe de origine animală. Această dietă este cunoscută de regulă sub numele de dieta mediteraneană și constă din alimente reale, integrale și proaspete, preparate în bucătărie, nu într-o fabrică. A fost demonstrat faptul că această dietă previne și chiar inversează diabezitatea, având o gamă largă de beneficii pentru sănătatea noastră. Ea ne afectează benefic întreaga fiziologie, ne reduce inflamațiile, ne stimulează procesul de detoxificare, ne echilibrează hormonii și ne asigură o protecție antioxidantă puternică. Toți acești factori previn și reglează cauzele profunde care stau la baza bolilor. Ceea ce pui în lingură este cel mai puternic medicament pe care îl poți lua pentru a-ți corecta cauzele fundamentale ale bolilor cronice și ale diabezității. Pe lângă aceste schimbări dietetice, tu ai nevoie de o gamă completă de vitamine și minerale, și este posibil să fie necesar să îți corectezi anumite deficite specifice, inclusiv cele de crom, biotină, vitamina D, magneziu, zinc, acid alfa-lipoic și grăsimi omega-3. Noi avem nevoie de un surplus din aceste substanțe nutritive deoarece solurile, agricultura intensivă, procesarea alimentelor și sistemul de distribuție a acestora conduc la o sărăcire a conținutului lor de substanțe nutritive. Sir Albert Howard, care a inițiat mișcarea pentru o agricultură organică, a declarat în cartea sa de referință, Solul și sănătatea, că „noi trebuie să tratăm problema globală a sănătății solurilor, plantelor, animalelor și oamenilor ca pe un singur subiect de mare anvergură”. Chiar și în cazul unei diete perfecte, combinația dintre solurile noastre sărăcite, depozitarea și transportul alimentelor, modificările genetice ale speciilor tradiționale, stresul crescut și solicitările nutriționale datorate mediului toxic fac ca obținerea vitaminelor și mineralelor de care avem nevoie exclusiv din alimentele pe care le consumăm să fie imposibilă. Cu alte cuvinte, dovezile arată că noi nu putem evita nevoia de a consuma suplimente nutriționale. În partea a patra a cărții vei afla exact ce trebuie să mănânci și ce suplimente trebuie să consumi pentru a inversa diabezitatea. Până atunci, reține faptul că perspectiva noastră obișnuită, care ne face să credem că alimentele nu sunt altceva decât o sursă de energie, este foarte limitată. Nutrigenomica este viitorul medicinii. Ea ne poate ajuta să înțelegem și să tratăm cu succes diabezitatea.
Capitolul 9 Pasul nr. 2: Reglarea sistemului hormonal Această carte insistă foarte mult asupra hormonului insulină, dar echilibrarea tuturor hormonilor, inclusiv a celor sexuali, a celor secretați de glandele suprarenale (sau hormonii stresului) și a celor tiroidieni este la fel de importantă dacă dorești să te vindeci. Toate aceste substanțe sunt interconectate, interacționând unele cu altele la fel ca instrumentele într-o mare simfonie muzicală. Dacă unul sau mai multe instrumente cântă fals, încep să apară problemele. Pentru a depăși diabezitatea, este important să identifici și să tratezi dezechilibrele glandei tiroide care îți controlează metabolismul; hormonii superactivi ai stresului care înrăutățesc rezistența la insulină și situația glicemiei; și dezechilibrul insulinei și efectele sale nocive asupra hormonilor sexuali. Îți propun să explorăm împreună toate aceste dezechilibre hormonale majore și felul în care pot contribui ele la apariția diabezității.
Hormonul tiroidian: controlează metabolismul Glanda tiroidă controlează metabolismul. Dacă lucrează prea lent, metabolismul încetinește la rândul lui și riscul de diabezitate se amplifică. Boala tiroidei afectează o femeie din cinci și un bărbat din zece, dar 50% din acești oameni rămân nediagnosticați. Boala nediagnosticată a tiroidei înrăutățește rezistența la insulină; la rândul ei, aceasta din urmă înrăutățește funcționarea tiroidei. Mulți bolnavi diagnosticați sunt tratați în mod inadecvat cu medicamente precum Sinthroid.
Boala ascunsă a tiroidei și diabezitatea: Povestea unei paciente Rene, o studentă absolventă, era o tânără de 25 de ani foarte serioasă și ferm hotărâtă să aibă cât mai bine grijă de sănătatea ei. Avea o dietă corectă, bazată pe alimente integrale, bogată în fructe și legume, în nuci, semințe, leguminoase boabe și cereale integrale, și făcea zilnic o oră de exerciții fizice împreună cu un antrenor. Dormea suficient și își echilibra distracțiile cu munca. Rene avea însă o problemă: avea 10 kg în plus și nimic din ceea ce făcea nu părea să conteze. În urma întrebărilor pe care i le-am pus, am descoperit o serie de indicii care ar fi putut explica misterioasa ei îngrășare și problemele legate de insulină. Ciclul ei nu era niciodată regulat, avea pielea uscată, era constipată, avea părul aspru și îi era tot timpul frig. Deși a consultat cei mai buni medici din Los Angeles, nici unul nu a examinat în mod serios explicația evidentă pentru toate aceste simptome: proasta funcționare a tiroidei. De bună seamă, medicii i-au făcut testul standard al tiroidei (TSH), dar întrucât rezultatul obținut, de 3,5, era în limitele intervalului „normal”, ei nu au mers mai departe cu investigațiile. Personal, le recomand întotdeauna pacienților mei întregul spectru al testelor pentru tiroidă, inclusiv TSH (la ora actuală, Colegiul American de Endocrinologie consideră valori normale cele care sunt mai mici de 3,5, dar marea majoritate a laboratoarelor nu și-au schimbat standardele pentru a reflecta aceste linii directoare noi). Verific de asemenea nivelul hormonilor tiroidieni T4 și T3, precum și cel al anticorpilor la tiroidă pentru a vedea dacă nu există o reacție autoimună împotriva tiroidei. Majoritatea medicilor nu verifică decât TSH, ratând astfel foarte mulți pacienți care au probleme mai subtile ale tiroidei. Rene avea un nivel foarte scăzut al hormonului T3, dar unul foarte ridicat al anticorpilor tiroidei. Prin urmare, deși valoarea TSH era „normală”, am tratat-o cu un hormon natural al tiroidei care conținea T4 și T3. Toate simptomele lui Rene au dispărut în scurt timp, ciclul i-a devenit regulat și ea a slăbit 10 kilograme. Tu suferi cumva de o tiroidă leneșă? Pentru a afla răspunsul la această întrebare, completează chestionarul de mai jos. Nu uita să îl completezi din nou după cele șase săptămâni de program, pentru a evalua astfel diferența dintre ceea ce ai simțit „înainte și după”. În funcție de scorurile obținute, este posibil să ai nevoie de un sprijin individualizat suplimentar sau de o înlocuire a hormonilor tiroidieni cu hormoni naturali. Îți voi explica ce trebuie să faci în săptămâna a șasea a planului.
|