Alimentația taoistă în medicina chineză
Cartea vă arată cum acționează diferitele alimente și vă propune mai multe ghiduri de nutriție, dar vă ajută de asemenea să înțelegeți de ce sunteți atrași irezistibil de anumite alimente și dacă mîncărurile preferate răspund cu adevărat necesităților corpului vostru. |
34.95 31.46 RON (Stoc 0)
• Adresa de e-Mail la care dorești să primești notificarea
Detalii:
Trăim într-o epocă obsedată de diete, în care medicii și oamenii de știință, celebritățile și industria alimentară ne bombardează zilnic cu informații legate de ceea ce mîncăm. Regimul nostru se bazează pe un set de reguli care stabilesc numărul de calorii pe care trebuie să le consumăm și alimentele ”obligatorii” că să slăbim sau să rămînem tineri. Spre deosebire de aceste diete universale, alimentația taoistă consideră că nu există un regim unic potrivit pentru toată lumea și că organismul nostru ne indică exact alimentele de care are nevoie. Cartea vă arată cum acționează diferitele alimente și vă propune mai multe ghiduri de nutriție, dar vă ajută de asemenea să înțelegeți de ce sunteți atrași irezistibil de anumite alimente și dacă mîncărurile preferate răspund cu adevărat necesităților corpului vostru. Astfel, veți putea să vă stabiliți singuri o dietă adecvată pentru a fi mereu sănătoși și plini de vitalitate. |
Cuprins:
Introducere ... 11 Mulțumiri ... 15 Partea întâi Fundamente de alimentare taoistă și medicină chineză I. Noțiuni elementare de medicină chineză ... 19 Yin Yang ... 21 5 Energii Elementare - Wu Xing ... 22 Cele 6 energii cosmice ... 26 Shen ... 29 Jing ... 30 Qi, energia ... 30 Cele trei niveluri de qi (wei-qi, ying-qi și yuan-qi) ... 33 Xue, Sângele ... 35 Fluidele corporale - Jin Ye ... 37 Jin ... 37 Ye ... 38 Organe, Viscere și Canale energetice ... 39 Elementul Lemn: Ficatul și Vezica Biliară ... 42 Vezica Biliară ... 43 Elementul Foc: Inima și Intestinul Subțire/ Ministrul Inimii și Triplul Arzător ... 44 Ministrul Inimii ... 46 Triplul Arzător ... 46 Intestinul Subțire ... 47 Elementul Apă: Rinichii și Vezica ... 48 Rinichii ... 48 Vezica Urinară ... 50 Elementul Pământ: Splina și Stomacul ... 50 Stomacul ... 51 Splina ... 52 Elementul Metal: Plămânii și Intestinul Gros ... 53 Plămânul ... 53 Intestinul Gros ... 55 II. Natură, gust, geografie, părțile plantelor ... 56 Natura, Qi ... 57 Gustul, Wei ... 59 Dulce ... 60 Sărat ... 65 Picant, Xin ... 68 Amar, Ku ... 73 Acru, Suan ... 76 Moderat ... 78 5 gusturi și 5 Elemente ... 78 Geografia ... 80 Părțile plantei ... 83 1. Florile și fructele ... 84 2. Frunzele ... 85 3. Rădăcinile și tuberculii ... 86 4. Semințele ... 87 III. Spectrul alimentelor ... 88 Apă, Pământ, Cer și spectrul alimentelor ... 88 Alimentele celor trei niveluri ... 90 Semnificația și utilizarea spectrului alimentelor ... 98 Yuan-qi ... 98 Ying-qi ... 100 Wei-qi ... 101 IV. Fiziologia digestiei în medicina chineză ... 103 Deschiderea Stomacului ... 104 Coborârea alimentelor în Stomac și armonizarea Stomacului cu Splina ... 106 Coborârea în Stomac ... 106 Armonizarea Splinei cu Stomacul ... 107 Activarea Focului în Stomac ... 107 Eliminarea (coborârea în intestine) ... 114 Distribuirea substanțelor nutritive ... 117 Rezumat final și sinteză ... 119 V. Reguli alimentare ... 122 Alimente gătite sau crude ... 123 Diverse metode de preparare și relația lor cu cele 5 Elemente ... 125 1. Lemn: sotat în tigaie sau prăjit fără ulei în tigaie ... 125 2. Foc : prăjit, la grătar și microunde ... 126 3. Pământ: la aburi, înăbușit și tocană ... 126 4. Metal: oala sub presiune ... 127 5. Apă: fierbere ... 127 Uleiurile în bucătărie ... 129 Materiale : vase și ustensile ... 130 Conservanții ... 131 Combinarea alimentelor ... 132 Distribuirea meselor pe parcursul zilei ... 135 Anotimpurile și fazele Lunii ... 137 Băuturile ... 139 Masticația ... 144 Partea a doua Analiza categoriilor de alimente VI. Alimentele din nivelul yuan-qi ... 147 Semințe și Nuci ... 147 Semințele: ”Zi” sau ”Ren” ... 150 Nucile ... 153 Moluște și crustacee ... 157 1. Rinichi: moluște și crustacee de apă sărată în general ... 159 2. Ficat: bivalve și gastropode ... 160 3. Inimă: cefalopode și crustacee ... 162 4. Metal: crustacee de apă dulce ... 163 5. Pământ ... 164 VII. Alimentele din nivelul ying-qi ... 165 Cerealele și leguminoasele ... 165 Cerealele ... 167 Leguminoasele ... 182 Legumele ... 185 1. Direcția sau tropismul ... 187 2. Consistența ... 188 3. Suculenta ... 188 Afinitatea cu diferitele organe/elemente ... 189 Peștele ... 201 Animale terestre: mamifere, păsări de curte și păsări zburătoare ... 206 Animale sălbatice sau de crescătorie și furajate ... 208 Mamifere ... 209 Utilizarea diverselor părți ale animalelor ... 212 Păsări de curte și păsări zburătoare ... 212 VIII. Alimentele din nivelul wei-qi ... 215 Fructele ... 215 Wei-qi și fructele ... 216 Gusturi asociate cu fructele ... 218 Natura ... 220 Asocierea diverselor categorii de fructe cu cele 5 Elemente ... 220 Părțile fructului ... 222 Grupuri de fructe și cele 5 Elemente ... 224 Ouăle și produsele lactate ... 229 Ouăle ... 230 Produsele lactate ... 231 Partea a treia Elaborarea unei diete specifice IX. Diagnosticul ... 237 Limba ... 239 1. Topografia limbii ... 241 2. Forma și dimensiunea limbii ... 242 3. Gradul de umiditate ... 245 4. Culoarea corpului lingual ... 246 5. Învelișul limbii ... 248 Diagnosticul vizual al corpului ... 249 Yuan-qi ... 250 Ying-qi ... 251 Wei-qi ... 253 Citirea chipului ... 253 X. O dietă pentru viață ... 255 I - Factori externi ... 255 1. Factorii climatici ... 256 2. Factorii sociali și culturali ... 256 3. Mediul familial ... 257 II - Factori individuali ... 258 Diagnosticul personal ... 260 1. Diagnosticul unei patologii/tulburări prezente ... 261 2. Diagnosticul pentru ameliorarea globală a stării noastre generale ... 262 3. Diagnosticul pentru evoluția noastră personală ... 263 Mâncarea ca mijloc de dezvoltare spirituală ... 265 Anexe I. Glosar de termeni din medicina chineză ... 271 II. Substanțele nutritive ... 277 Carbohidrații (zaharidele sau glucidele) ... 277 Clasificare ... 278 Funcții ... 280 Digestia, absorbția și metabolismul carbohidraților ... 280 Viteza de absorbție și indicele glicemic ... 282 Surse de carbohidrați ... 283 Lipidele ... 283 1. Trigliceridele ... 284 2. Acizii grași ... 284 3. Colesterolul ... 286 Digestia, absorbția și metabolismul lipidelor ... 287 Proteinele ... 288 Funcții ... 289 Digestia, absorbția și metabolismul proteinelor ... 290 Vitaminele ... 291 Biodisponibilitatea vitaminelor ... 293 Absorbția vitaminelor ... 294 Mineralele ... 294 Biodisponibilitatea mineralelor ... 294 Apa ... 299 Fibrele alimentare ... 301 Fitonutrienții ... 302 III. Digestia: anatomia și fiziologia aparatului digestiv ... 304 |
Fragment:
pag. 24-25 ...de sevă vitală, asociată
deloc întâmplător cu primăvara; Lemnul, așadar, reprezintă potențialul
maxim de yang, care nu s-a exprimat complet deocamdată, dar conține în
sine toate potențialitățile pentru a se exprima. Să ne gândim la forța
primăverii, când toate se îndeamnă să crească. De aceea Lemnul e sinonim
cu mișcarea, cu schimbarea, cu dorința de a crește și crea lucruri noi,
cu o viață nouă, cu dorința de a ne exprima propria identitate. De
aceea Lemnul este creativitate, elaborare de planuri, proiecție în
viitor. |