pag. 26-27
...mesele zilei, inclusiv la
masa de dimineață, înlocuind prețioasele cereale integrale, un aliment
energetic excelent pentru această perioadă a zilei. Nutrimentele
prețioase precum fibrele alimentare au diminuat continuu în hrana
femeii, ca și vitaminele și mineralele. Oamenii au devenit tot mai
comozi și consumă alimente a căror durată de valabilitate ajunge uneori
chiar la 2-3 ani! Pentru a rezista o perioadă atât de lungă sigur că
este necesar să fie puternic procesate și, de asemenea, să li se adauge
multe substanțe chimice care nu sunt cele mai de dorit pentru organismul
nostru. Aceste schimbări în dietă au perturbat profund dezvoltarea
normală a organismului femeii, cea mai de temut perturbare fiind
creșterea nivelului hormonilor sexuali, astfel că fetele ajung la
pubertate mult mai devreme. Consecințele sunt și de natură emoțională și
socială, desigur, însă cele mai dramatice efecte sunt în ce privește
sănătatea fizică atât a lor cât și a urmașilor lor. Schimbările
alimentare au afectat atât instalarea la vârstă mai timpurie a
pubertății cât și starea de sănătate a femeii din perioada sa fertilă
(când poate procrea), ca și din perioada de la sfârșitul vieții, numită
menopauză. Așadar, cu cât prima menstruație se instalează la o vârstă
mai timpurie, cu atât riscurile pentru sănătate sunt mai mari pentru
toate etapele din viața femeii.
Ciclul hormonal al femeii
Să vedem cum decurge ciclul hormonal al femeii. Ovarele produc
hormoni sexuali: în principal, mai multe tipuri de estrogeni (pentru
simplificare mă voi referi la ei spunând simplu estrogen) și
progesteron. Fiecare dintre acești hormoni, atât estrogenul cât și
progesteronul, joacă un rol specific în cadrul funcției reproductive. în
general, ciclul menstrual al femeii durează 28 de zile. La începutul
acestei perioade, nivelul estrogenului crește încet; în același timp,
țesuturile care căptușesc uterul încep să se îngroașe, în pregătire
pentru o eventuală sarcină.
După aproximativ două săptămâni, moment în care nivelul estrogenului
scade brusc, ovarele eliberează un ovul care trece prin trompa uterină
și ajunge în uter. Pe acest traseu se poate produce fecundarea.
Estrogenul face loc acum progesteronului, un alt e hormon, promotorul
sarcinii, produs la rândul lui tot de ovare. Prezența progesteronului
reprezintă un semnal pentru pereții uterului de a se umple cu sângele
necesar pentru hrăninea viitorului făt. Dacă ovulul este fecundat,
ovarele continuă să producă în continuare progesteron. Dacă nu se
produce fecundarea, producerea de progesteron este oprită, iar
straturile de țesuturi ce căptușesc uterul sunt eliminate prin ceea ce
numim menstruație.
Orice femeie știe ce înseamnă și cum resimte organismul său aceste
perioade lunare care se repetă continuu. Unele femei sunt foarte puțin
afectate de aceste modificări din organismul lor, pe când altele abia
fac față anumitor zile (prima și a doua zi de ciclu cu dureri
îngrozitoare, hemoragii puternice, migrene etc.) cât și unor întregi
perioade din viața lor (sarcini dificile, nașteri foarte grele,
premenopauză și menopauză - un adevărat calvar). Vestea ” cea bună pe
care doresc să v-o aduc prin această carte este aceea că neplăcerile
cauzate de fluctuațiile inerente ale hormonilor pot fi ținute sub
control printr-o anumită alimentație. Hrana pe care o ingerăm face ca
diferența să fie covârșitoare asupra stării noastre de sănătate. O
simplă modificare a dietei ne poate influența pozitiv starea de sănătate
și ne poate face să ne bucurăm cu adevărat de acești ani frumoși, unici
din viața noastră: tinerețea - când organismul femeii înflorește, iar
frumusețea și tăria fizică ajung la apogeu; perioada nașterii, când
devenim mame - o experiență unică, fascinantă în viața femeii cu atât de
multe implicații și semnificații; perioada de final a vieții când,
libere de grija ciclului menstrual, ne putem bucura încă de o viață
sexuală împlinită cât și de o viață sănătoasă în general.
Trecerea la alimentația sănătoasă este secretul care ne ajută să ne bucurăm de aceste avantaje. |