pag. 19-20
Se recomandă împotriva stresului și a oboselii psihofizice. Consumate seara, previn insomnia.
Vitamina C din mandarine este esențială pentru buna funcționare a
unui sistem imunitar sănătos. Fructul are proprietăți anti-microbiene,
fungice și bacteriene. Mandarinele previn spasmele digestive și au efect
purificator al sângelui, eliminând toxinele și substanțele nedorite din
organism.
Sunt o sursă bună de fibre dietetice, concentrația fiind de 3 grame
de fibre la 100 grame de fruct. Fibrele solubile și insolubile previn
acumularea colesterolului în intestine și ajută la eliminarea completă a
reziduurilor alimentare din corp. Femeile ar trebui să consume
aproximativ 25 de grame de fibre pe zi, iar bărbații au nevoie de
aproximativ 38 de grame. Consumate regulat, mandarinele ne ajută să ne
simțim sătui mai mult timp, reducând dorința sau nevoia de a mânca mai
multe alimente.
Antioxidanții din fruct reduc nivelul colesterolului rău. Ei fac
acest lucru prin combaterea radicalilor liberi ce determină încetinirea
vitezei de circulație a sângelui prin artere și creșterea riscului de
hipertensiune arterială, a accidentelor vasculare cerebrale și a bolilor
de inimă.
Mandarinele au acțiune diuretică, fiind utile pentru ficat și pentru
contracararea hipertensiunii. Ele stimulează producția de globule
roșii, având astfel efect benefic în combaterea anemiei.
Mandarinele sunt cele mai dulci dintre citrice, dar furnizează doar
47 de calorii la 100 g fruct și au indicele glicemic scăzut (30).
Conform unor studii făcute de japonezi, consumul de mandarine reduce
riscul de cancer la ficat. Acest lucru se poate datora, în parte,
vitaminei A. Studiul, făcut pe o perioadă de 2,5 ani, a dovedit că
persoanele cu hepatită cronică virală care au băut suc de mandarine
zilnic nu au manifestat niciun semn de cancer la ficat, în contrast cu
rata de 8,9 % care nu au consumat suc, iar boala lor a degenerat în
cancer. Poate nu pare o diferență prea mare, dar sigur a contat pentru
persoanele care au urmat această dietă. |