pag. 28-29
Ai putea crede că a avea talia
puțin îngroșată nu este un lucru chiar atât de rău, dar, din păcate,
cercetările recente arată că excesul de grăsime în această zonă - mai
degrabă decât cel de pe șolduri sau de pe fund - mărește riscul de a
suferi de diabet, boli de inimă, atac cerebral, hipertensiune și chiar
de anumite tipuri de cancer. Savanții au descoperit că grăsimea
abdominală este mai activă biologic decât alte celule grase din corp,
ceea ce înseamnă că produce mai mulți hormoni și declanșează diverse
procese biochimice, care pot avea un efect profund asupra sănătății. De
pildă, grăsimea abdominală produce substanțe chimice ale sistemului
imunitar numite citokine, care s-a dovedit că măresc riscul de boli
cardiovasculare, inducând rezistență la insulină și inflamații de nivel
scăzut.
DE CE UNII OAMENI SUNT SLABI DE LA NATURÃ?
Cercetări în curs de derulare sugerează că oamenii slabi de la
natură au avantaje genetice care fac să le fie mai ușoară evitarea
acumulării de kilograme nedorite. Nu sunt binecuvântați cu un metabolism
mai rapid, dar au capacitatea de a-și regla apetitul și de a arde
caloriile în exces fără ca măcar să-și dea seama.
PENTRU EI, MÂNCAREA ESTE DOAR MÂNCARE
Oamenii slabi de la natură se bucură de mâncare, dar nu au o
legătură emoțională solidă cu ea. Mâncarea nu este ”bună” sau ”rea”, e
doar mâncare. Motiv pentru care oamenii slabi nu se simt vinovați când
se înfruptă dintr-o prăjitură ori mănâncă niște chipsuri la masa de
seară.
EI SE POT OPRI DOAR DUPÃ 0 ÎMBUCÃTURÃ
Când prietenii noștri slabi au în față mâncăruri îmbietoare, se pot
opri după ce au mâncat doar puțin, nu simt nevoia să lustruiască
farfuria. Multora dintre noi le este cunoscut sentimentul trăit când au
încălcat regulile dietei: ”De ziua asta s-a ales praful... așa că mai
bine termin prăjitura și o iau de la capăt de mâine”.
Oamenii slabi nu înțeleg acel sentiment de ”totul sau nimic” caracteristic celor obișnuiți să țină diete.
RECUNOSC DIFERENȚA DINTRE FOAME ȘI APETIT
Mecanismele care controlează pofta de mâncare sunt complexe.
Cercetările sugerează că oamenii slabi de la natură ar putea fi mai
rezistenți la semnalele apetitului care nu sunt legate de foamea
psihologică. Asta înseamnă că ei mănâncă când trupul lor are nevoie de
hrană, nu când creierul lor încearcă a-i păcăli că le e foame. Prin
contrast, aceia dintre noi care au o tendință genetică de a se îngrașa
pot simți fizic foamea atunci când sunt tentați cu mâncare, chiar dacă
trupul nu are nevoie de calorii.
ARD CALORIILE
Există o teorie conform căreia greutatea noastră corporală are un
”punct zero” (o greutate naturală la care încearcă să se mențină). Când o
persoană slabă de la natură mănâncă, are tendința de a compensa prin
mai multă mișcare, fără a se gândi măcar la asta. Așa că, fie fac câteva
exerciții fizice în plus, fie se apucă de curățenie în casă, fie o iau
pe jos, în loc să se urce în mașină. Dar cei mai mulți dintre noi, după
ce mănâncă în exces, se întind câteva ore pe o canapea!
DORM SUFICIENT
Studiile în care somnul a fost limitat la patru ore pe noapte, vreme
de câteva zile, au relevat modificări ale hormonilor apetitului, iar
pofta pentru dulciuri, gustări sărate și mâncăruri grase sau pline de
amidon a părut să crească. Dormind mai mult, prietenii noștri slabi s-ar
putea să descopere că sunt mai puțin tentați de gustări. Există peste
65 de studii publicate care fac legătura între a dormi mai puțin de șase
ore pe noapte și creșterea în greutate. Când cercetătorii de la
Universitatea din Warwick au analizat toate dovezile relației dintre
somn și obezitate, au descoperit că, la adulții care dorm mai puțin de
cinci ore pe noapte, probabilitatea de a deveni obezi crește de 1,5 ori!
ALȚI FACTORI CARE INFLUENȚEAZÃ GREUTATEA
În cele din urmă, creșterea în greutate se rezumă la faptul că
mâncăm mai multe calorii decât ardem, iar, de-a lungul timpului, aceasta
a dus la îngrășarea treptată a multora dintre noi. Dar rezolvarea
problemei nu constă în renunțarea, pur și simplu, la calorii. Și
calitatea hranei este importantă. Tipurile de alimente care ne sunt atât
de la îndemână - prăjiturile și băuturile dulci - sunt în general pline
de.zahăr ori de carbohidrați și este foarte ușor să le mănânci fără să
bagi de seamă când te-ai săturat. În schimb, încearcă să înlocuiești
acele calorii ”goale” cu nutrienți bogați, proteine slabe, verdețuri și
chiar grăsimi sănătoase din nuci și pește. Îți promit că acestea te vor
face să te simți sătul și vei fi mult mai puțin tentat să mănânci în
exces.
De asemenea, este important să detectezi problemele sau obiceiurile
care pot provoca ori contribui la creșterea în greutate. De pildă,
stresul, mâncatul emoțional sau caloriile chimice este posibil să-ți fi
dat peste cap organismul. Dieta nesănătoasă poate însemna că nu ai
suficiente vitamine, minerale și grăsimi esențiale de care corpul are
nevoie pentru a funcționa așa cum trebuie. Mai mult, numeroase diete la
modă nu sunt echilibrate din punct de vedere nutritiv, așa că privează
organismul de nutrienții vitali care îi sunt necesari.
La nivel elementar, aceste probleme pot face foarte dificilă
respectarea unei diete. Astfel, dieta ”crash” are tendința de a reduce
drastic aportul... |