Peter Kaminsky, expert în arta culinară, ne
destăinuie cum a slăbit aproape 20 de kilograme și cum și-a menținut greutatea,
iar asta preocupându-se de mâncarea bună chiar mai mult – necum mai puțin!
Ideea de a ne hrăni sănătos echivalează, pentru mulți, cu supliciul unei
mâncări anoste, lipsite de gust, cu strădania de a număra permanent caloriile –
în general, cu renunțarea la orice bucurie. Alteori, considerăm sarcina de a ne găti
preparate deosebite ca fiind un lux, un răsfăț ce ne depășește mijloacele
financiare sau abilitățile în bucătărie.
Acum, Peter Kaminsky – care a scris cărți de bucate alături de maeștri bucătari
celebri, ca Daniel Boulud, dar și de amatori într-ale gătitului, precum
legenda fotbalului american John Madden – ne demonstrează că oricine
are putința de a se delecta cu mâncare absolut savuroasă, fără a fi străbătut
de fiori reci gândindu-se la dimensiunea taliei.
—
Cu doar câțiva ani în urmă, Kaminsky se găsea în fața unei alegeri dificile:
să slăbească – ori să accepte consecințele stilului său de viață? Ca scriitor
culinar hedonist și cronicar de restaurant la reviste de prestigiu, și-a petrecut
peste două decenii într-un nesfârșit festin regesc. În mod previzibil, au urmat
obezitatea și iminența unui diabet. Situația trebuia să se schimbe. Dar cum putea el, în ciuda chemării irepresibile
către plăcerile mesei, să mănânce sănătos, nerenunțând totuși la acele
delicii care dau farmecul vieții?
În cartea de față, Kaminsky ne face părtași la modul în care și-a recăpătat silueta
zveltă din tinerețe. Incontestabil, experiența personală și profesională îi conferă
autoritatea de a ne sfătui cum să procedăm în diverse împrejurări, pentru a
mânca într-un mod care să nu ne afecteze sănătatea, dar fără a sacrifica
desfătarea cu mese încântătoare și fără a ne supune la penitențele impuse de o
dietă alimentară strictă, prestabilită.
Din Inteligența culinară aflăm, în câțiva pași concreți, cum să
procedăm în privința meniurilor de fiecare zi: gândind înainte de a mânca, alegând
ingrediente de calitate, înțelegând rolul jucat de arome și făcând efortul de a găti.
Pe de altă parte, autorul ne avertizează la ce trebuie să renunțăm (mai cu seamă
la preparatele de tip fast-food) sau la ce putem savura cu moderație (deserturile și alcoolul).
Nu în ultimul rând, ne arată cum să ispitim papilele gustative prin creșterea la maximum
a „gustului per calorie“ – un concept ingenios, creat de el – și ne lămurește că, dacă
alegem alimente de calitate, cu arome apetisante, ne vom sătura cu porții mai reduse. A
mânca animați de plăcere înseamnă a mânca pentru o viață lungă – este crezul său.
Dincolo de toate acestea, întâmplările inedite din peregrinările cu tentă
gastronomică ale autorului prin America zilelor noastre, scrise într-o manieră
cuceritoare, pline de un umor fin, sunt alte... delicii memorabile pe care ni
le oferă Peter Kaminsky.
„A mânca echilibrat nu înseamnă, sub nicio formă, a face compromisuri în privința ingredientelor
fantastice și a meselor savuroase – crede Kaminsky. Iată un îndrumar grozav, din
care aflăm cum putem obține beneficii maxime din hrana noastră.“
Jamie Oliver
„Dacă nu vreți să vă confruntați cu epidemia de obezitate și diabet din ziua de azi, nu ratați această carte.
Epicurianul Peter Kaminsky a slăbit creându-și o doctrină culinară cu
rădăcini adânci în aromă, un concept personal ce nu exclude mesele delicioase,
hrănitoare. O călăuză antrenantă care ne arată cum hedonismul și sănătatea pot
coexista într-un mod fericit.“
Dr. Arthur Agatston
specialist în cardiologie preventivă, creator al dietei South Beach
„Inteligența culinară a lui Kaminsky este manualul fundamental al gurmandului.
Plin de vervă și spirit, abundă în sfaturi istețe pentru o nouă generație de
consumatori conștienți. (...) Cartea va schimba pentru totdeauna viziunea noastră asupra
mâncării și, fără îndoială, ne va ajuta să o privim cu mai multă grijă, cruțând atât
sănătatea proprie, cât și pe cea a planetei.“
Gail Simmons
expert culinar, autor de cărți de bucate și personalitate media
Peter Kaminsky a scris, timp de patru ani, rubrica „Underground Gourmet“ din
revista New York, iar editorialul său din secțiunea „Outdoors“ a apărut în New
York Times pe parcursul a douăzeci de ani. Vechi și fidel colaborator al publicației
lunare Food & Wine, a fost, de asemenea, redactor-șef la revista umoristică
National Lampoon. Cărțile sale includ Pig Perfect: Encounters with Remarkable
Swine, The Moon Pulled Up an Acre of Bass, The Elements of Taste (cu Gray
Kunz), Seven Fires (cu Francis Mallmann), Celebrate! (cu Sheila Lukins) și John
Madden’s Ultimate Tailgating. Este creatorul și producătorul executiv al
Premiului „Mark Twain“ pentru umor american, decernat de Centrul Kennedy, și al
Premiului „Gershwin“ pentru melodii de succes, acordat de Biblioteca
Congresului American. |