Lucrurile n-ar fi clare, nici în raport cu noi, nici în relațiile reciproce dintre ele, dacă n-ar exista numerele și esența lor, era convingerea lui Philalaos din Tarent, de acum 25 de secole.
1,2,3... Show. O aritmetică emoțională. O poezie a matematicii
×
Rezervă „1, 2, 3... Show. O aritmetică emoțională. O poezie a matematicii”
Stocurile se epuizează rapid, rezervă acest produs și hai la
librăria Adevăr Divin din Brașov, Str. Zizinului, nr. 48, pentru a-l prelua personal.
(Unele produse pot avea discount suplimentar în librărie.)
Vei fi contactat(ă) telefonic de un reprezentant divin.ro pentru confirmarea disponibilității,
în intervalul Luni-Vineri orele 9:00 - 17:00,
deci te rugăm să introduci un număr de telefon corect și actual.
„Tot ce poate fi cunoscut, are număr, și fără număr nu cunoaștem nimic“, insista el.
Dar ele, numerele, sunt pe deplin cunoscute?
„Ordonează, calculează, măsoară, cuantifică, numerotează, numerizează, numerele sunt peste tot în știință și în natură, în metrologie, probabilități, statistică, demografie, contabilitate, strategie, estetică, economie, psihologie, exprimă sub formă numerică idei“ inventaria regretatul Denis Guedj.
Astfel proiectul pitagoreicilor, de a da cunoașterii un fundament numeric se poate considera împlinit, am adăuga noi...
Cuprins:
CUVÂNT ÎNAINTE
PRIMUL ACT
Unicul: UNU Nașterea numerelor Primul interpares: DOI Semnul egal Un număr divin: TREI Un omniprezent numărul PATRU Un număr special numărul CINCI O tripletă sacră 3,4,5 Număr al armoniei: Numărul ȘASE Un număr care creează dependență: Numărul ȘAPTE Simbol al amiciției: Numărul OPT Numărul fidelității: Numărul NOUÃ Cele nouă răspunsuri ale lui Thales Un nimic ce poate multe: ZERO Sofisme datorate lui zero Figurile indiene: CIFRELE Numerele Friedman Favoritul pitagoreicilor: Numărul ZECE Zero și celelalte cifre Un producător de obsesii: Numărul 11 Un număr sublim: Numărul 12 Duzina „spartă": Numărul 13 Apollo 13 Un număr inițiatic: Numărul 14 în minute este sfert academic: Numărul 15 Un efect al dublării lor succesive: Numărul 16 Un preferat al matematicienilor: Numărul 17 Un număr care delimitează: Numărul 18 Un număr mistic: Numărul 19 Fizicienii i-au zis magic: Numărul 20 Secolul actual are: Numărul 21 Un număr puțin interesant: Numărul 22 Obsesiv legat de existență: Numărul 23 Dublă duzină: Numărul 24 Sfertul sutei: Numărul 25 Este plin de extravaganță: Numărul 26 Cubul cu nume de club: Numărul 27 Este considerat perfect: Numărul 28 Plin de modestie: Numărul 29 Pur și simplu: Numărul 30
ACTUL AL II-LEA
NUMERE INTERESANTE DE LA 31 LA 49 Jumătatea sutei: Numărul 50
NUMERE INTERESANTE DE LA 51 LA 99 Relevanță a calității: Numărul 100
NUMERE INTERESANTE DE LA 101 LA 108 Despre viață și moarte cu numărul 109
NUMERE INTERESANTE DE LA 110 LA 152 Un număr narcisiac: Numărul 153
NUMERE INTERESANTE DE LA 159 LA 162
Surprinzătoare conexiuni realizează: Numărul 163
NUMERE INTERESANTE DE LA 164 LA 494 Un număr remarcat de Kaprekar: Numărul 495
NUMERE INTERESANTE DE LA 496 LA 665 Numărul fiarei: Numărul 666
NUMERE INTERESANTE DE LA 667 LA 999 Simbol al multitudinii: Numărul O mie
Numărul Seherezadei: Numărul 1001
NUMERE INTERESANTE de la 1002 la 1088
NUMERE INTERESANTE de la 1090 la 1728 Numărul lui Ramanujan: numărul 1729
NUMERE INTERESANTE DE LA 1730 LA 6173 O constantă misterioasă: 6174
NUMERE INTERESANTE DE LA 6175 LA 999 999 Număr inventat de Marco Polo: un milion ACTUL AL III-LEA
Numărul lui Levis Carroll Numere de milioane interesante Un miliard ... Câteva numere „de miliarde" interesante Numere pancifrice Prea mare chiar și pentru o împărăție 2 Un număr de poveste: 052 631 578 947 368 421 Numere din alte lumi: Numerele lui Graham
RÃSPUNSURI GLOSAR BIBLIOGRAFIE
Fragment:
Deloc paradoxal, Unu nu a fost primul venit în lumea numerelor! Unu nu s-a grăbit „să fie numărul Unu"!
„Unu se referă la existență nu la cantitate" afirmau vechii greci. Doar multiplicitatea ține de numere. „Este unu ceea ce există".
A trebuit ca unu să cunoască alte numere, pentru a avea nevoie de el. „Cuvântul un(a) era inutil la început, căci omul când se uita la un obiect îl vedea ca un obiect aparte, cu toate caracteristicile și proprietățile lui vizibile. Așa când zic că sunt om se înțelege că sunt om, fără să mai spun și pe unu" atrăgea atenția Ion Ionescu părintele Gazetei Matematice.
Unu nu intră în definiția numerelor dată de Euclid în a VlI-a Carte a Elementelor.
Definiția 1. Unitatea este aceea potrivit căreia, fiecare lucru se numește unu. Definiția 2. Iar număr, o grămadă compusă din unități.
Alte definiții: Filozofii: Unu nu este număr ci sorgintea numerelor. Pitagora: Doi este primul număr. Unu nu este număr, este la baza tuturor celorlalte. Se naște din neant pentru a da naștere tuturor celorlalte. Boetius: Unu este originea numerelor, dar nu este număr.
Dezbrăcândul-l pe unu de singularitatea și alteritatea sa, Archytas din Tarent, unul dintre cei mai importanți post-pitagoricieni a făcut din unu, un număr ca toate celelalte: Primul, desigur, dar o măsură a cantității printre altele. Triada un - unic - mono este simbolul unității - totului - absolutului Monoteismul are un singur Dumnezeu.
Avem o singură mamă, un singur tată, un singur Pământ, un unic Soare. Primul, prima este marcat de numărul unu într-o ordonare. La prima vedere, de primă importanță, a făcut primul pas, în primul rând sunt expresii care subliniază debutul într-o acțiune.
Adeseori, importanța, într-o ierarhizare este subliniată de cuvântul prim(a)...