Un eseu captivant care împletește filosofia morală cu hermeneutica și istoria ideilor. O poveste cuceritoare despre viața morală și împlinirea de sine.
Pastila roșie. Eseu despre moralitate și fericire
25.0022.50RON
(Stoc 0)
×
Anunță-mă când „Pastila roșie” e disponibil(ă)
• Adresa de e-Mail la care dorești să primești notificarea
Această carte arată că filosofia vorbește despre lucrurile care ne privesc direct.
În urma filmului Matrix, „pastila albastră“ și „pastila roșie“ au devenit simboluri ale culturii pop, reprezentând alegerea între o viață de iluzii fericite și o existență uneori incomodă, dar întotdeauna conștientă. Cartea de față pornește de la convingerea că — fără să fim cu adevărat conectați la o mașină de iluzii — trăim totuși într-o lume plină de amăgiri și adevăruri prefabricate. Dintre acestea, două astfel de „adevăruri“ sunt puse sub semnul întrebării, cu speranța că am putea gândi lucrurile și altfel decât suntem obișnuiți. Primul este acela că moralitatea înseamnă sacrificiul libertății și al împlinirii de sine. Al doilea este că fericirea înseamnă ignoranță.
Pastila roșie se dorește un antidot pentru aceste două dogme ale omenirii civilizate. Speranța din care se nasc aceste pagini este că putem gândi fericirea ca luciditate și morala ca libertate.
„L-am descoperit pe Daniel Nica în perioada în care a studiat la Oxford. Cu siguranță va fi o personalitate importantă a anilor care vin. Într-o lume filosofică divizată, autorul acestui volum reușește să împletească filosofia analitică și reflecția continentală. În cartea de față, recuperează teme etice neglijate de filosofia morală modernă: sensul vieții, fericirea, vocația, ratarea, descoperirea de sine și creația de sine. Este o carte personală, scrisă frumos. O recomand tuturor cititorilor.“ • Julian Savulescu, Profesor la Universitatea din Oxford, Director al Uehiro Centre for Practical Ethics
„[...] Volumul de față are foarte multe de oferit cititorilor săi deschiși la minte, cu sau fără instrucție filosofică prealabilă.“ • Lect. Dr. Cristian Iftode, Facultatea de Filosofie, Universitatea din București