Suntem la librărie! Comenzile plasate le expediem în cel mai scurt timp posibil. Vă mulțumim. Transport GRATUIT la comenzile de peste 160 lei prin curier Cargus, curier DPD sau poșta română. Transport GRATUIT la comenzile de peste 240 lei prin EasyBox Sameday.
Cartea prezintă activitatea desfășurată de către Părintele Arsenie Boca la Mănăstirea Prislop în epoca torționarilor comuniști (1948-1959), de la venirea sa în misiune pastorală până la lichidarea în șapte serii a personalului monahal și desființarea Prislopului din ordinul Securității. Cartea se bazează și prezintă documente inedite din: • Arhivele Mănăstirii Prislop (1948-1959) din cadrul Arhiepiscopiei Aradului, valorificate și prezentate pentru prima oară în lucrarea de față, • Arhivele Naționale ale României – fondul Ministerului și Departamentului Cultelor, documente referitoare la arestarea Părintelui Arsenie Boca și la activitățile desfășurate la Mănăstirea Prislop, cercetate și publicate pentru întâia dată, • Arhivele Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (C.N.S.A.S.). Documentele certifică, în definitiv, sfințenia vieții Părintelui Arsenie Boca și vădirea acestei sfințenii de către Însuși Dumnezeu prin intermediul minunilor (autentice, în afara oricărei critici și a vreunei umbre de îndoială), mărturisite de contemporanii Părintelui (care l-au perceput ca Sfânt mărturisitor al dreptei credințe), precum și marile servicii aduse Bisericii Ortodoxe Române în vreme de prigoană, adică într-un context istoric potrivnic. „Securitatea avusese planul să-l ridice noaptea, fără să ia seama credincioșii de prin satele vecine. S-a întâmplat însă ca vehiculele de transport ale securității să se defecteze și la venire și la plecare, așa încât Arsenie a fost văzut de locuitorii comunei Silvaș și de alții, cum era transportat într-o căruță de către oamenii securității în dimineața zilei de 17 ianuarie [a].c. [1951]. Faptul că vehiculele s’au defectat, a fost interpretat ca un semn miraculos, ca un fel de minune ce s’a făcut pentru sfântul Arsenie. Toată populația dimprejur luând cunoștință de lucrul acesta, a început a-l slăvi și mai mult pe Arsenie și și-a manifestat indignarea pentru arestarea lui”. (Arhivele Naționale ale României, fond Ministerul Cultelor)
„Dar în hotarele țării noastre, iubiții mei fii sufletești, s-a adunat
în timpul din urmă și multă neghină adusă de vânturi, oameni care nu au
același crez cu noi, care nu au în pământul țării îngropați părinți și
strămoși și nu se simt deci legați de el cum ne simțim noi. Aceștia
sprijiniți de alți semeni ai lor de peste hotare, au început să
propovăduiască și la noi învățături străine de sufletul nostru, rătăciri
care duc popoarele la pierzare, cum este rătăcirea comunistă, care prin
cuvinte înșelătoare făgăduiește că aduce raiul pe pământ...” (Episcopul
Andrei Magieru al Aradului 1891-1960; 1935-60).
Cuprins:
Descrierea copertei și prezentarea torționarilor Introducere I. Scurt istoric al Mănăstirii Prislop - de la Sfântul Nicodim de la Tismana până la Părintele Arsenie Boca II. Sfântul Nicodim de la Tismana, Vodița și Prislop și legăturile sale cu Țările Române III.Viața Părintelui Arsenie BOCA (1910-1989) IV.Părintele Arsenie Boca la Mănăstirea Prislop (1948-1959) - Apostolul iubirii dumnezeiești față în față cu apostolii urii și ai comunismului V.DOSARUL alungării din mănăstire a Părintelui Arsenie BOCA, lichidarea în șapte serii a personalului monahal și desființarea Mănăstirii Prislop VI.Relația „încordată” Stat - Biserică în anul 1959 văzută printr-un document. Patriarhul Iustinian amenințat cu destituirea de către Emil Bodnăraș și Chivu Stoica BIBLIOGRAFIE