3: Prana și pranayama
1. Este la fel de dificil să explici prana cum este să-l explici pe Dumnezeu. Prana este energia care permează universul la toate nivelurile. Este energia fizică, mentală, intelectuală, sexuală, spirituală și cosmică. Toate energiile care vibrează sunt prana. Toate energiile fizice, cum ar fi căldura, lumina, greutatea, magnetismul și electricitatea sunt și ele prana. Ea este energia ascunsă sau potențială din toate ființele, eliberată în cea mai mare măsură în momentele de pericol. Este cauza primară a mișcării în orice activitate. Este energia care creează, protejează și distruge. Vigoarea, puterea, vitalitatea, viața și spiritul sunt toate forme de prana.
2. Conform Upanișadelor, prăna este principiul vieții și al conștiinței. Ea este considerată ca fiind una cu Sinele real (Atma). Prana este respirația vieții pentru toate ființele din univers. Ele se nasc și trăiesc prin ea, iar atunci când mor respirația lor individuală se dizolvă în respirația cosmică. Prana este axa Roții Vieții. Totul se stabilește în ea. Ea pătrunde soarele dătător de viață, norii, vânturile (vayu), pământul (prthvi) și toate formele materiei. Este ființa (sat) și non-ființa (asat). Este sursa întregii cunoașteri. Este Personalitatea Cosmică (purușa) din filozofia Samkhya. De aceea, yoghinul se refugiază în prana.
3. Prana este tradusă de obicei ca ”suflare”, însă aceasta este doar una din multiplele ei manifestâri din corpul uman. Dacă respirația se oprește, la fel se întâmplă și cu viața. înțelepții antici ai Indiei știau că toate funcțiile corpului erau duse la îndeplinire de cinci tipuri de energie vitală (prana-vayu-ri). Acestea sunt numite prana (aici termenul generic este folosit pentru a denota particularul), apana, samana, udana și vyana. Acestea sunt aspecte specifice ale unei forțe cosmice vitale (vânt vital), principiul primordial al existenței din toate ființele. Dumnezeu este unul, dar înțelepții îl numesc în diferite moduri și la fel se petrece și cu prana.
4. Prana circulă în regiunea toracică și controlează respirația. Ea absoarbe energia vitală atmosferică. Apana circulă în abdomenul inferior și controlează eliminarea urinii, a spermei și a fecalelor. Samana ațâță focul gastric, ajută digestia și menține funcționarea armonioasă a organelor abdominale. Ea integrează întregul corp uman grosier. Udana, care acționează prin gât (prin faringe și laringe), controlează corzile vocale și aportul de aer și de mâncare. Vyana permează întregul corp, distribuind energia derivată din mâncare și respirație prin artere, vene și nervi.
5. în Pranayama, prana-vayu este activat prin inspirație și apana-vayu prin expirație. Udana ridică energia din zona de jos a coloanei spre creier. Vyana este esențială pentru funcția prana-ei și apana-ei, fiind mediul prin care se transferă energie dinspre una spre alta.
6. Există de asemenea cinci diviziuni subsidiare cunoscute ca upaprana-e sau upavayu-ri, anume, naga, kurma, krkara, devadatta și dhanamjaya. Naga ușurează presiunea abdominală prin râgâit. pag. 48-49 |