Prefata 5
1. TERRA - PLANETA VERDE SAU
ALBASTRA SI POPULATIA EI 17
1.1. Universul vizibil si sistemul solar 17
1.2. Terra si caracteristicile ei 20
2. POPULATIA TERREI 37
2.1. Evolutia populatiei Terrei intre 1920 si 2013 37
2.2. Grupe de nationalitate 37
2.3. Cresterea populatiei Terrei 39
2.4. Sporul de populatie natural 47
2.5. Factorii naturali si antropici care influenteaza numarul de locuitori ai
Terrei 51
3. APA - ESENTA VIETII PE
PAMANT 63
3.1. Raspandirea apei 63
3.2. Surse de apa potabila 64
3.3. Omul si apa 70
3.4. Influenta apei asupra starii de sanatate a populatiei 73
3.5. Apa in viata plantelor 75
4. POLUAREA - MOARTEA LENTA A OMENIRII 81
4.1. Poluare - definitie, tipuri 81
4.2. Poluarea atmosferica 81
4.3. Degradarea si poluarea solului 96
4.4. Poluarea fonica 101
4.5. Poluarea vizuala 106
4.6. Poluarea radioactiva 108
4.7. Radiatii electromagnetice radiante 111
4.8. Tipuri de radiatii electromagnetice neionizate 112
5. STRESUL - CAUZA A NUMEROASE AFECTIUNI 121
5.1. Stresul si homeostazia 121
5.2. Tipuri de stres 121
5.3. Mecanismul rezumat in stresul cronic 122
5.4. Efectele stresului cronic 123
5.5. Simptomele stresului cronic 124
5.6. Sindrom de anxietate generalizata 125
6. FOAME - FOAMETE - GLOBALIZARE - SARACIE 127
6.1. Foamea 127
6.2. Foametea 128
6.3. Globalizarea - un rau necesar in conditiile actuale?! 130
6.4. Globalizarea si mediul inconjurator 131
6.5. Saracia in lume 132
6.6. Tari sarace - tari bogate 134
6.7. Tari dezvoltate/tari puternice 136
7. CONSUMERISM, RISIPA DE
ALIMENTE SI MEDIUL INCONJURATOR 137
7.1. Notiuni generale 137
7.2. Consumul si productia de bunuri alimentare 138
7.3. Risipa de alimente 140
7.4. Influenta risipei de alimente asupra mediului 142
8. COMPORTAMENTUL
CUMPARATORULUI, COMPORTAMENTUL ALIMENTAR, RATIA ALIMENTARA, ALIMENTATIA
SANATOASA, CONSUMUL REAL DE ALIMENTE 145
8.1. Comportamentul consumatorului 145
8.2. Comportamentul alimentar 148
8.3. Alimentatia sanatoasa 149
8.4. Ratia alimentara 153
8.5. Surse de nutrimente in alimentatie 157
9. PRODUCTIA DE ALIMENTE IN
LUME LA NIVELUL ANILOR 2012-2013 209
9.1. Consideratii generale 209
9.2. Productia si piata mondiala de cereale 210
9.3. Principalele cereale cultivate - caracterizare generala si beneficii 216
10. PRODUCTIA MONDIALA DE
PRODUSE DE ORIGINE ANIMALA 237
10.1. Consideratii generale privind producerea carnii 237
10.2. Pestele 241
10.3. Laptele 242
10.4. Oul 251
10.5. Ouale de prepelita 258
10.6. Productia mondiala de oua 262
11. PRODUCTIA MONDIALA DE MIERE
265
11.1. Consideratii generale 265
11.2. Compozitia chimica a mierii de albine 266
11.3. Beneficiile mierii de albine 267
11.4. Productia mondiala de miere 270
12. LEGUME SI LEGUMINOASE 271
12.1. Clasificarea legumelor proaspete 271
12.2. Compozitia unor legume 273
12.3. Beneficiile consumului de legume 273
12.4. Principalele legume utilizate in alimentatie 278
13. FRUCTELE 321
13.1. Caracterizare generala 321
13.2. Clasificarea fructelor 321
13.3. Clasificarea dupa felul fructelor si climat 322
13.4. Rolul fructelor in organism 324
13.5. Ce ofera fructele organismului 327
13.6. Productia mondiala de fructe din zone temperate 327
13.7. Fructe citrice subtropicale 348
13.8. Fructe subtropicale si tropicale 358
14. ZAHARUL - UN PRODUS RAU
CARE TOTUSI SE PRODUCE 375
14.1. Consideratii generale 375
14.2. Tipuri de zahar rafinat 375
14.3. Boli provocate de consumul de zahar 377
14.4. Productia mondiala de zahar 378
14.5. Compozitia chimica a unor produse zaharoase 380
15. ULEIUL DE MASILNE -
COMPOZITIE, BENEFICII DE SANATATE, PRODUCTIE MONDIALA 383
15.1. Clasificare 383
15.2. Compozitia chimica a uleiului de masilne 384
15.3. Beneficiile consumului uleiului de masline 386
16. ULEIURI COMESTIBILE -
COMPOZITIE, BENEFICII, PRODUCTIA MONDIALA 389
16.1. Consideratii generale 395
16.2. Compozitia chimica a unor uleiuri comestibile 389
16.3. Uleiurile vegetale si sanatatea consumatorilor 392
16.4. Productia mondiala de seminte oleaginoase si uleiuri vegetale 393
17. BEREA - COMPOZITIE, EFECTE
ASUPRA SANATATII, PRODUCTIE MONDIALA 395
17.1. Consideratii generale 395
17.2. Clasificarea berii 395
17.3. Compozitia chimica a berii 395
17.4. Efectele berii asupra organismului 396
17.5. Productia mondiala de bere 398
18. STRUGURI, VINURI -
COMPOZITIE, BENEFICII, EFECTE NEGATIVE, PRODUCTIE MONDIALA 403
18.1. Struguri - clasificare, compozitie, productie 403
18.2. Clasificarea vinurilor 407
18.3. Calitatea senzoriala a vinurilor 408
18.4. Beneficiile si efectele negative ale consumului de vin 409
18.5. Consumul de bauturi alcoolice in lume 411
18.6. Productia mondiala de struguri si de vinuri 417
19. PRODUCTIA MONDIALA DE
CAFEA, CACAO SI CEAI 419
19.1. Productia mondiala de cafea 419
19.2. Productia mondiala de cacao (Theobroma cacao) 422
19.3. Productia mondiala de ceai 424
20. VA FI SAU NU VA FI
``APOCALIPSA FOAMETEI``?! 427
Bibliografie 431 |