YIN Șl YANG ÎN GRÃDINÃ
Pentru a crea o întindere de spațiu în perfectă armonie cu mediul, este extrem de importantă aplicarea principiilor Yin și Yang în casă și, mai ales, în grădina ce o înconjoară. Folosind metodologia Yin/Yang în conceperea grădinii voastre, veți crea condițiile de acumulare și dezvoltare a sheng chi-ului, care va aduce un noroc considerabil pentru toți cei „îmbrățișați“ de el. În practica Feng Shui, armonia dintre Yin și Yang se obține luând măsuri ca nicio parte a grădinii să nu ajungă vreodată prea Yin sau prea Yang. Este obligatoriu ca ambele forțe să fie prezente, deși nu neapărat în proporții egale. În contextul Feng Shui, echilibrul nu înseamnă egalitate, ci că ambele forțe trebuie să fie prezente în cantități care să se armonizeze cu caracteristicile spațiului în sine. Nu trebuie niciodată ca una dintre forțe să fie în exces – această cerință este considerată o condiție Feng Shui primordială. Nimic din ceea ce se face nu trebuie să fie în exces, deoarece exagerarea generează invariabil o stare de dezechilibru, stare care, în termeni Feng Shui, nu poate fi, sub nicio formă, favorabilă. Ca atare, despre un teren complet plat se spune că este excesiv de Yin. Grădinile cu contururi perfect netede trebuie îmbunătățite prin introducerea unor zone mai înalte, ce reprezintă forme Yang. În acest context, se consideră că o mică porțiune de teren mai înaltă este suficientă și, firește, cu cât grădina este mai mare, cu atât mai mare va fi movila respectivă. Pentru a decide unde să o amplasați, vă puteți ghida după oricare dintre celelalte două principii fundamentale din Feng Shui. Primul este cel al reprezentărilor direcționale ale configurației clasice de animale celeste, caz în care locul cel mai bun pentru amplasarea terenului înălțat este fie în spatele casei, fie pe partea stângă a grădinii (sau în nord, respectiv est).
FENG SHUI NEFAST Terenul complet lipsit de apă sau plante este considerat neechilibrat. Zona din fața Palatului Buckingham, de exemplu, este mult prea Yin. Aici nu se află decât piatră și dale, nimic altceva care să aducă energie vitală unui loc ce ar trebui să fie o zonă care să conțină cantități generoase de sheng chi. Dinaintea fațadei principale a acestei clădiri nu se află niciun fel de grădină; Feng Shui-ul clădirii ar putea fi cu ușurință îmbunătățit prin introducerea unor mici garduri vii sau plante, și poate a unui element decorativ cu apă, precum o fântână bine luminată. Având în vedere considerentele de securitate, nu trebuie neapărat să fie plantați copaci în fața palatului, dar crearea unui mai bun echilibru între forțele primordiale ar face minuni pentru monarhia britanică.
FENG SHUI FAST Complexul Palatului de Vară al lui Petru cel Mare al Rusiei, construit la periferia orașului Sankt Petersburg, este caracterizat de mii de fântâni, concepute foarte inteligent și amplasate strategic printre pâlcuri de copaci și foișoare elegante. Nu este surprinzător că acest mare conducător a avut o domnie fructuoasă și plină de succese. Este mare păcat că țarii ce-au urmat nu au folosit palatele lui Petru ca reședință. Palatul de Iarnă, de exemplu, amplasat spre priveliștea oferită de râul Nevski, are, de asemenea, un excelent Feng Shui; în unele camere se află mese în formă de Pa Kua inscripționate minuțios cu trigrame aranjate în succesiunea corectă. pag. 36
|