Ce este, viața noastră, sau ce trebuie să fie? Bucurie, întristare, durere, veselie, încercare sau fericire? Dacă trebuie să fie și întristare, de ce trebuie să existe aceasta și până la ce punct trebuie să ajungă?
Sensul întristărilor în viața noastră
12.00RON
(Stoc 0)
Indisponibil
×
Anunță-mă când „Sensul întristărilor în viața noastră” e disponibil(ă)
• Adresa de e-Mail la care dorești să primești notificarea
Cu adevărat, ceea ce vedem că planează continuu în jurul nostru este un „de ce?” uriaș.
De ce se întâmplă atâtea necazuri și întristări în viața noastră?
De ce se întâmplă întristări acelora cărora li se întâmplă și nu altora?
De ce pătimesc drepții și copiii?
De ce se întâmplă în anumite momente, de ce sunt atât de puternice, de ce se întâmplă toate deodată, de ce nouă?
De ce le îngăduie Dumnezeu? De ce ni le trimite?
Ne-a uitat Dumnezeu, ne urăște, ne pedepsește, Se răzbună pe noi, este atât de nedrept sau chiar și rău?
Unde este purtarea Sa de grijă (pronia)? Unde sunt făgăduințele Sale? Unde dreptatea Sa, dragostea și iubirea Sa de oameni?
Tocmai acest lucru vom încerca să facem în continuarea cărții noastre.
Prin analizarea învățăturii ortodoxe și prin îndrumarea Sfinților Părinți, nu vom răspunde fiecăruia deosebi, pentru ce anume suferă el și casnicii lui sărăcie, boli, moarte, defăimări, sau de ce împrejurul său se întâmplă războaie, cutremure și nedreptăți de nenumărate feluri.
Vom cunoaște însă, pe cât ne este nouă cu putință, sensul adevărat al întristărilor care se află înaintea noastră și este vorba să le ducem la bun sfârșit și să le facem față cu mărinimie și înțelepciune.
Cuprins:
INTRODUCERE
Capitolul întâi. CE ANUME TREBUIE SÃ FIE VÃZUT DREPT ADEVÃRATUL RÃU
1.Viața cea fără de întristări a protopărinților 2.Apariția suferinței în existența omului 3.Care este Adevăratul rău în viața noastră, după Sfântul Ioan Gură de Aur 4.Care este Adevăratul rău în viața noastră, după învățătura Sfinților Părinți 5.Dumnezeu nu este pricinuitorul răului 6.Ispitele de voie și ispitele silite 7.Ispitele cele de voie și cele fără de voie (silite), partea a II-a 8.Voia cea bună și după îngăduință a lui Dumnezeu
Capitolul al doilea. PRICINILE ÎNTRISTÃRILOR
1.Pricinile întristărilor din viața noastră 2.Intristările, prilej al judecării de sine și al smereniei 3.Intristările, prilej de pocăință, rugăciune și smerenie 4.Intristările, prilej de pocăință după Sfântul Vasile cel Mare 5.Intristările constituie prilej de sporire în virtute și de dobândire a cununilor. 6.Intristările conduc la desăvârșire 7.Intristările constituie dovada ajutorului lui Dumnezeu și al înaintării noastre duhovnicești 8.Nedreptățile venite din partea aproapelui nostru constituie prilej al vădirii răbdării noastre și al răsplătirii 9. Răbdarea soților constituie pricina dovedirii virtuții lor 10. Intristările ca dovadă a dragostei părintești a lui Dumnezeu 11. Intristările le sunt de folos chiar și oamenilor virtuoși 12. Intristările ca pedeapsă - cele trei categorii de oameni 13. Intristările ca pricină de curățire a păcatelor noastre 14.Intristările ne izbăvesc de pedeapsa cea veșnică 15.„Pentru păcatele părinților sunt pedepsiți copiii” 16.„Pentru păcatele părinților sunt pedepsiți copiii”. In care situații este valabilă această expresie?
Capitolul al treilea. INTENSITATEA ÎNTRISTÃRILOR
1. Există întristări și încercări mai mari decât puterile noastre? 2. Intristările nu depășesc limitele puterilor noastre 3. Incercările cele mai presus de puterile noastre — părăsirea de Dumnezeu 4. Păcatele noastre proprii - pricina părăsirii de Dumnezeu
Capitolul al patrulea. ÎNFRUNTAREA ÎNTRISTÃRILOR
1.Ajutorul smereniei în înfruntarea temeinică a întristărilor 2.Increderea în pronia Ziditorului nostru 3.Bucuria și mulțumirea în vremea necazurilor 4.Infruntarea morții după Sfântul Vasile cel Mare 5.Infruntarea morții după Sfântul Ioan Gură de Aur