Jurnalul unui savant român în America, ediție îngrijită și
postfațată de dr. Richard Constantinescu și prefațată de Dumitru Radu
Popa (New York), este alcătuit dintr-un corpus de texte variat, însemnări ale tânărului anatomist Grigore T. Popa, bursier Rockefeller în Statele Unite ale Americii (1925-1926), articole, note, comentarii,
din diverse perioade, o conferință radio și câteva misive.
Jurnalul unui savant român în America
35.00RON
(Stoc 0)
Indisponibil
×
Anunță-mă când „Jurnalul unui savant român în America” e disponibil(ă)
• Adresa de e-Mail la care dorești să primești notificarea
Grigore T. Popa (1892, Suranesti, jud. Vaslui – 1948, Bucuresti) a fost medic, profesor de anatomie si decan al Facultatilor de Medicina din Iasi si Bucuresti, prorector al Universitatii Mihailene din Iasi, prim-epitrop al Epitropiei Spitalului „Sf. Spiridon“ Iasi, presedinte al Societatii de Medici si Naturalisti din Iasi; antreprenor social, orator; publicist, eseist, prozator, traducator; director al revistei Insemnari iesene; membru corespondent al Academiei Romane, membru titular al Academiei de Medicina.
A descoperit si descris, impreuna cu cercetatoarea australiana Una Lucy Fielding, in 1930, sistemul port hipotalamo-hipofizar.
Savant marturisitor ce apartine galeriei modelelor etice pe care le-a plamadit neamul romanesc.
Destituit din postul de profesor, suprimat din Academie si considerat „element dusmanos“, Grigore T. Popa a sfarsit in mod tragic, fiind victima regimului comunist, a celor impotriva carora a luptat si pe care i-a considerat „bestii distrugatoare de civilizatie si de cultura“.