„Studii despre isterie” este una dintre cărțile fundamentale ale
psihanalizei pentru că, pe de o parte, conține nucleul ideilor freudiene
ce vor fi dezvoltate ulterior și, pe de altă parte, pentru că a
revoluționat modul în care înțelegem iubirea, dorința și psihicul uman,
sănătatea mentală și psihopatologia.
Studii despre isterie
49.0034.30RON
(Stoc 0)
Indisponibil
×
Anunță-mă când „Studii despre isterie” e disponibil(ă)
• Adresa de e-Mail la care dorești să primești notificarea
„Studii despre isterie” este una dintre cărțile fundamentale ale psihanalizei pentru că, pe de o parte, conține nucleul ideilor freudiene ce vor fi dezvoltate ulterior și, pe de altă parte, pentru că a revoluționat modul în care înțelegem iubirea, dorința și psihicul uman, sănătatea mentală și psihopatologia. În paginile acestei cărți poate fi descoperită metoda psihanalitică aproape în întregime – asocierile libere, cura prin vorbire, ascultarea analitică, transferul, reconstrucția în analiză, argumentarea documentată clinic a existenței inconștientului dinamic, explicarea formării simptomului prin procesul transformării simbolice, condensării și deplasării, sexualitatea ca element determinant al vieții psihice și al nevrozei, conflictele semnalate de refulare și rezistență. Studiile de caz ne oferă și ocazia de a-l descoperi pe Freud ca terapeut – plin de compasiune pentru pacientele sale, punând binele pacientului mai presus de interesul său științific, cu o atitudine dominată de respect, onestitate și naturalețe. Cartea se adresează studenților, psihologilor, medicilir, psihoterapeuților și tuturor celor interesați de psihanaliză și psihoterapie.
Cuprins:
Cuprins:
Psihanaliza, o terapie scurtă? (Vasile Dem. Zamfirescu) Un caz de vindecare hipnotică (1892-1893) Un caz de vindecare hipnotică, împreună cu observații privind geneza unor simptome isterice prin „contravoință” Charcot (1893) Câteva considerații pentru un studiu comparativ al paraliziilor motrice organice și isterice (1893) Psihonevrozele de apărare (1894)
Psihonevrozele de apărare. Încercarea unei teorii psihologice a
isteriei dobândite, a multor fobii și reprezentări obsesionale și a
anumitor psihoze halucinatorii Studii despre isterie (1895) Cuvânt înainte la prima ediție Cuvânt înainte la a doua ediție Despre mecanismul psihic al unor fenomene isterice Istoricul diferitelor boli A. Doamna Emmy v. N…, 40 de ani, din Livonia B. Miss Lucy R., treizeci de ani C. Katharina… D. Domnișoara Elisabeth v. R… Despre psihoterapia isteriei Obsesii și fobii. Mecanismul lor psihic și etiologia lor (1895) Despre critica „nevrozei de angoasă” (1895) Alte observații asupra psihonevrozelor de apărare (1896) I. Etiologia „specifică” a isteriei Esența și mecanismul nevrozei obsesionale Analiza unui caz de paranoia cronică Ereditatea și etiologia nevrozelor (1896) Despre mecanismul psihic al uitării (1898) Despre amintiri-ecran (1899) Adnotare bibliografică
Fragment:
Despre psihoterapia isteriei
În „Comunicarea preliminară”, noi am arătat că în timp ce cercetam etiologia simptomelor isterice ni s-a revelat și o metodă terapeutică pe care o considerăm importantă din punct de vedere practic. „La început, spre marea noastră surprindere, am constatat anume că diferitele simptome isterice dispăreau imediat și definitiv dacă se reușea trezirea deplină a amintirii despre procesul declanșator, trezindu-se astfel și afectul însoțitor, și dacă apoi bolnavul descria cât mai amănunțit procesul și traducea prin cuvinte afectul” (p. 79). În continuare am căutat să ne clarificăm nouă înșine în ce mod acționează metoda noastră psihoterapeutică: „Ea anulează eficiența reprezentării netrecute inițial prin procesul de abreacție prin aceea că permite afectului ei strangulat să se scurgă prin vorbire și o corectează asociativ, împingând-o în conștiința normală (în hipnoză mai ușoară) sau anulând-o prin sugestie medicală, așa cum se întâmplă în somnambulismul cu amnezie” (p. 89). În această ordine de idei încerc să expun cât de departe duce această metodă, cu cât dă ea mai multe rezultate decât dau altele, cu ce tehnică și confruntându-se cu care dificultăți lucrează, chiar dacă precedentele istorii de boli conțin deja esențialul despre problema respectivă și dacă nu am cum să nu mă repet în această expunere.
1
Îmi îngădui să spun că și în ceea ce mă privește pot să fiu de acord și acum cu conținutul „Comunicării preliminare”; totuși, trebuie să mărturisesc că, în anii ce s-au scurs de atunci, ocupându-mă necontenit cu probleme atinse acolo, mi s-au impus puncte de vedere noi care au avut drept consecință gruparea și interpretarea, cel puțin parțial diferită, a materialului de fapte cunoscut atunci. Ar fi nedrept dacă aș încerca să arunc asupra stimatului meu prieten J. Breuer prea mult din responsabilitatea pentru această desfășurare a lucrurilor. Explicațiile care urmează mi le asum de aceea în cea mai mare parte. Când am încercat să aplic la o serie mai mare de bolnavi metodele lui Breuer de vindecare a simptomelor isterice prin explorare și abreacție sub hipnoză, m-am izbit de două dificultăți în urmărirea cărora am ajuns la o modificare a tehnicii, ca și a interpretării. 1) Nu erau hipnotizabile toate persoanele care prezentau simptome indubitabil isterice și la care, foarte probabil, exista același mecanism psihic; 2) a trebuit să mă pronunț în legătură cu chestiunea a ceea ce ține în esență de imaginea caracterologică a isteriei și a elementelor prin care aceasta se delimitează de alte nevroze. Amân pentru mai târziu prezentarea modului în care am depășit prima dificultate și a învățăturii pe care am tras-o din ea. Mă ocup mai întâi de modul în care am abordat în practica de fiecare zi problema a doua. Este foarte greu să înțelegi corect...
Caracteristici:
Numărul de pagini
Numărul de pagini
464
Formatul în cm. (l x L)
Formatul în cm. (l x L)
14,5 x 20,5, paperback cu clape
I.S.B.N.
I.S.B.N.
978-973-707-920-6
Traducerea din limba germană
Traducerea din limba germană
Maria și Ion Nastasia
Titlul original
Titlul original
Studien über Hysterie. Frühe Schriften und Neurosenlehre