Diete personalizate
Cum să mănânci ce îți dorești și să pierzi în greutate

Ajungem să suferim de probleme de sănătate din cauza kilogramelor în plus și să ne simțim dezamăgiți și nemulțumiți de noi. În tot acest timp reușim să ne găsim tot felul de lucruri mai importante decât cel de a ne rezolva definitiv problema greutății.
Diete Personalizate recomandă să urmăm niște reguli culinare de bun simț bazate în primul rând pe moderație și nu neapărat pe restricții. Dacă vă restricționați accesul la toate alimentele și preparatele care vă plac, nu faceți altceva decât să vă creșteți gradul de frustrare și să vă micșorați șansele de reușită pe termen lung.
problema greutății.
Alegeți să slăbiți moderat, sănătos și în concordanță cu nevoile corpului vostru.
problema greutății.
Conceptul de Dietă Personalizată este gândit în așa fel încât se pliază perfect pe nevoile fiecărei persoane în parte. Nu trebuie să vă gândiți că este o metodă costisitoare sau care se potrivește numai vedetelor. Vorbim aici de o schimbare a stilului vostru de viață după principiile acceptate de voi și de corpul vostru: problema greutății.
Este cea mai bună cale de a obține și menține rezultate pentru că funcționează cu ajutorul vostru și pentru voi.
1. Prezentare Dr. Vera Daghie
2. Introducere
3. De ce o Dietă Personalizată?
4. Rețete ușoare pentru o sănătate perfectă
5. Top alimente minune
6. Testimoniale
Diete Personalizate recomandă să urmăm niște reguli culinare de bun simț bazate în primul rând pe moderație și nu neapărat pe restricții. Dacă vă restricționați accesul la toate alimentele și preparatele care vă plac, nu faceți altceva decât să vă creșteți gradul de frustrare și să vă micșorați șansele de reușită pe termen lung.
Alegeți să slăbiți moderat, sănătos și în concordanță cu nevoile corpului vostru.
Conceptul de Dietă Personalizată este gândit în așa fel încât se pliază perfect pe nevoile fiecărei persoane în parte. Nu trebuie să vă gândiți că este o metodă costisitoare sau care se potrivește numai vedetelor.
Vorbim aici de o schimbare a stilului vostru de viață după principiile acceptate de voi și de corpul vostru.
Este cea mai bună cale de a obține și menține rezultate pentru că funcționează cu ajutorul vostru și pentru voi.
1. Prezentare Dr. Vera Daghie
2. Introducere
3. De ce o Dietă Personalizată?
4. Rețete ușoare pentru o sănătate perfectă
5. Top alimente minune
6. Testimoniale
De unde am început?
În urmă cu 13 ani, după ce am fost binecuvântată cu un băiețel, am fost nevoită să mă confrunt cu cea mai cumplită realitate – ERAM OBEZÃ – cântăream 101 kg. Cum? Când? În ce fel? Întrebări fără răspuns. Repetam și încercam să asimilez cifra 101, 101 ... 101 ...
Atunci am aflat ce înseamnă pierderea respectului de sine, lupta împotriva kilogramelor, lupta cu simțurile olfactive, vizuale, auditive... dar m-am mobilizat, creându-mi singură o dietă pentru mine, și... am reușit.
Nu a fost ușor, dar când acul cântarului mi-a indicat 53 kg după 8 luni și jumătate, fiind într-o perfectă stare fizică, psihică și spirituală am realizat că dacă ai motivație puternică e imposibil să nu reușești (din punctul meu de vedere, motivația reprezintă 70-80 % din reușită).
Nu trebuie să credem că toată această ambiție ne va aduce rezultate imediate. Trebuie să urmăm niște reguli culinare de bun simț bazate în primul rând pe moderație și nu neapărat pe restricții. Dacă vă restricționați accesul la toate alimentele și preparatele care vă plac, nu faceți altceva decât să vă creșteți gradul de frustrare și să vă micșorați șansele de reușită pe termen lung. Alegeți să slăbiți moderat, sănătos și în concordanță cu nevoile corpului vostru și mai puțin rapid pentru rezultate de azi pe mâine. Astfel că pentru obținerea unor rezultate spectaculoase nu e nevoie de eforturi uriașe și de scurtă durată ci de schimbări mici și suportabile întinse pe o durată un pic mai mare de timp.
Sigur ați mai citit și în alte cărți toate cele de mai sus. Nu e prima dată când auziți de diete și planuri de nutriție care promit rezultate sigure și o siluetă de invidiat. Diferența dintre acele cărți și cea de față, este că Diete Personalizate este mai mult decât o carte de slăbit. Ea reprezintă un îndrumar la îndemâna oricui care vă va ajuta să slăbiți natural și sănătos. În momentul în care aveți un regim alimentar croit după nevoile proprii, aveți mai mult decât o dietă, aveți o soluție sănătoasă și dovedită pentru a slăbi și pentru a păstra la distanță kilogramele în plus.
Ramura medicinei care se ocupă cu nutriția este una îndelung studiată, rezultatele acestor studii făcându-și loc în viața și în obiceiurile noastre culinare. Din păcate, nu avem timp să așteptăm de fiecare dată ca ceilalți să găsească soluții pentru noi. Se știa de ani de zile despre efectele dăunătoare ale zahărului, grăsimilor și ale sării folosite în exces în alimentație. Cu toate acestea abia în ultimul timp și poate și sub efectul avertismentelor de la televizor, lumea începe să conștientizeze pericolele grave la care se expune zilnic doar din cauza stilului de viață. Tocmai de aceea trebuie să începem să aplicăm încă de astăzi principiile corecte ale unei alimentații sănătoase fără să așteptăm să fim avertizați de alții sau de media.
Sunt medic și pentru mine, mai presus de estetică este SÃNÃTATEA. Deviza mea este: să slăbim sănătos, să existăm sănătos!
Regulile de bază ale dietei personalizate:
DIETA PERSONALIZATÃ este o dietă de viață care este adaptată obligatoriu în funcție de fiecare pacient. Această DIETÃ PERSONALIZATÃ ține cont în primul rând de analizele medicale (fără de care nu se poate concepe dieta) urmând ca pe baza rezultatelor acestora să aibă loc o primă consultație în cadrul căreia îi întocmesc pacientului o fișă care cuprinde „cam” tot ce ține de omul din fața mea (de la programul de lucru până la viața sexuală etc.).
Cum pornim la drum?
În urma unei consultații, în 2-3 zile îi elaborez DIETA PERSONALIZATÃ valabilă pentru 24-26 de zile, urmând să monitorizez evoluția lunară. În fiecare lună, În funcție de evoluție, doleanțe, pofte etc., pacientului i se schimbă dieta... și tot așa, până ne atingem scopul.
Fiind o dietă STRICT PERSONALIZATÃ, ea
se adresează TUTUROR: de la copii de doi ani până la vârstnici de 80-90 ani, INDIFERENT de
patologia existentă (fie că este vorba despre DIABET zaharat, HIPERTENSIUNE
arterială, CIROZÃ
hepatică, BULIMIE, DISLIPIDEMIE, etc... dieta fiind făcută ținând cont de
profilul pacientului).
FOARTE IMPORTANT: Niciodată nu vă lăsați pe mâna cuiva care nu vă cere analizele și vă scoate o foaie de la imprimantă spunându-vă că „e dieta dumneavoastră”... AȘA NU!
PERSONALlZAREA dietei se face În funcție de tot ce ține de omul din fața mea. DAR, există câteva reguli de bază care nu sunt „neqociabtle”:
• un program de masă fix (stabilit împreună cu pacientul, în funcție de programul său);
• respectarea meselor;
• respectarea intervalului de 3-4 ore între masa finală a zilei și culcare;
• consumul de apă plată cu lămâie, zilnic;
• consumul a două căni de ceaiuri (normale, românești) în funcție de analize;
• mișcare zilnică personalizată în funcție de vârstă, sex, disponibilitate, patologie etc.
Fiind o dietă de viață (și lucrul acesta încerc să-l explic mereu, pentru a nu avea falsa idee că: „țin dietă 1-2 luni, slăbesc, după care mă-ntorc la vechile obiceiuri”) pacientul trebuie să conștientizeze în primul rând că e necesar să facă niște schimbări în viața sa care să dureze nu puțin, ci toată viața. Nu mai e o joacă, mai ales când e vorba de sănătatea omului: sunt medic și, mai presus de orice, pentru mine cel mai important e să văd că pacientul e SÃNÃTOS și, în paralel cu acest lucru, vom slăbi sau ne vom îngrășa într-un mod armonios.
Rezultatele pacienților încep să se vadă încă din prima săptămână (plecând de la acul cântarului, până la confortul fizic și psihic). Nu există o statistică de – număr de kilograme slăbite pe lună – pentru că și aici intrăm într-o discuție amplă: vorbim de sexe diferite, vârste diferite, organisme total diferite, cortegiul de „diete” pe care le-am ținut sau nu anterior etc.
După cum am menționat anterior, un lucru e cert: nu merg pe rezultate „brusc, dintr-o dată, peste noapte!” pentru că nu cred în ele. Rezultatele durabile se văd În timp! Astfel că, pe primul plan e sănătatea, după care urmează și celelalte.
Regulile principale de la care nu trebuie să ne abatem sunt:
1. Orar strict de masă: În fiecare zi se va mânca la aproximativ aceleași ore.
Este o regulă simplă și destul de veche legată de alimentație. Cu toate acestea cei mai mulți dintre noi o ignoră în mod regulat. Motivele sunt multe și de obicei variază de la lipsă de timp până la stres sau obișnuință. De la săritul peste masa de dimineață, până la mâncatul pe fugă, oamenii se adaptează problemelor și nu corpului lor. Iar asta e cât se poate de nociv, nu numai asupra siluetei ci și în ceea ce privește întregul bioritm care nu își găsește niciodată echilibrul.
Pe lângă efectele benefice pentru sănătate, orarul strict de masă reprezintă ancora voastră zilnică. O să aveți câteva momente pe zi în care știți că trebuie să luați o pauză de la ceea ce faceți, iar în timp veți învăța că nu e un efort foarte mare să urmați acest program. O să descoperiți că deveniți persoane mai organizate, care își rezolvă altfel problemele legate de locul de muncă, familie sau orice situație în care vă puteți găsi zilnic. Acest orar strict de masă vă va schimba complet modul în care vă veți aborda ziua.
2. Respectarea meselor:
· 3 mese principale
· 2 gustări
Poate părea o împărțire aleatorie, dar acest sistem de dozare a alimentelor pe parcursul unei zile, ține de felul în care corpul vostru poate fi ajutat să digere și să asimileze toate substanțele nutritive de care are nevoie. Nu sunt niște mese stabilite întâmplător pentru a crea senzația de sațietate.
Cele trei mese principale au rolul lor bine stabilit și vă vor ajuta să aveți un orar culinar cât mai sănătos. Normal că o să fie greu să vă obișnuiți cu noul vostru program, dar e un efort mic care aduce beneficii foarte mari. Gustările au și ele scopul lor precis. Acela de a asigura aportul de energie dintre mese, asigurând o continuitate firească a programului vostru zilnic, fără momente în care să simțiți că sunteți la capătul puterilor, și care să vă ducă spre tot felul de ciuguleli nesănătoase.
Organismul vostru va primi exact substanțele de care are nevoie atunci când necesită acest lucru, iar nivelul glicemic va rămâne constant.
3. Respectarea intervalului de 3-4 ore între masa ultimă a zilei și culcare.
Intervalul orar dintre ultima hrană a zilei și odihnă are rolul de a veni în ajutorul corpului cu o perioadă în care să putem asimila sănătos alimentele pe care le consumăm înainte de culcare.
Dacă mâncăm târziu după care mergem direct la culcare nu lăsăm destul timp glucozei pe care o introducem în organism să se dilueze prin ardere.
4. Un pahar cu apă plată la temperatura camerei în care s-au stors 2-3 feliuțe de lămâie, băut dimineața, pe stomacul gol.
Apa băută dimineața are și alte proprietăți decât cele imediate, de hidratare. Ea are un rol important în: detoxifiere (mai ales când e consumată în primele ore), în reducerea-eliminarea durerilor de cap și nu în ultimul rând vă aduce un aport benefic asupra sănătății colonului (aspect deloc de neglijat în funcționarea sistemului digestiv).
Lămâia este un antiseptic natural și are un aport consistent de vitamina C. Aceasta contribuie la sănătatea pielii și acționează ca un puternic remediu anti-îmbătrânire. Folosirea ei alături de apă stimulează pierderea în greutate, curăță intestinele și grăbește eliminarea grăsimilor.
5. Consumul a două căni de ceaiuri pe zi (nu orice fel de ceaiuri, ci conform cu analizele).
Ceaiurile au niște proprietăți curative impresionante care au fost dovedite încă din cele mai vechi timpuri. Folosirea lor în dieta zilnică însemna recurgerea la remedii naturiste ale căror efect este dovedit științific. Nu vorbim aici de ceaiuri-minune care promit marea cu sarea, ci de structuri complexe bazate pe plante care sunt folosite împreună pentru a-și potența efectele curative. Tocmai pentru că substanțele active conținute de ceaiuri au un efect special în reglarea metabolismului, ele nu trebuie folosite decât personalizat în funcție de analizele fiecărui pacient.
6. Activitate fizică zilnică adaptată în funcție de:
· vârstă, sex, temperament;
· patologie existentă;
· disponibilitate etc.
Activitatea fizică este de obicei subiectul tabu al oricărei diete. Deja ne vedem lucrând ore întregi în sălile de forță, alergând pe stadioane sau urcând scări interminabile prin parcuri.
Ei bine nu este chiar așa. Ne-am obișnuit să fugim de sport ca de cel mai mare dușman al nostru. Și avem o groază de scuze. Nu avem timp, nu ne permite condiția fizică sau nu am fost niciodată buni la sport.
Toate sunt scuze nefondate. Mai ales că activitatea fizică alăturată unei diete personalizate nu presupune eforturi supraomenești.
Trebuie doar să plecăm de la ideea că orice fel de efort fizic suplimentar este un câștig pentru sănătatea noastră. De la urcat treptele în loc de luat liftul până la mersul pe jos pe distanțe scurte, orice îmbunătățire a nivelului de efort fizic, față de cel actual ajutându-ne în războiul nostru împotriva caloriilor.
!!! P.S. Și o plimbare sau dansul pot reprezenta activități fizice.
Dieta personalizată = dieta de viață
Fiecare om este unic în toată complexitatea lui, ca atare – fiecare individ trebuie tratat și apreciat STRICT INDIVIDUAL – ceea ce pe voi vă poate face să slăbiți, pe alții îi poate îngrășa, ceea ce vouă vă face bine, altora din contra...
Intensitatea metabolismului, digestia,
tranzitul intestinal sau activitatea sunt doar câteva din felurile în care ne
diferențiem unii de ceilalți din punctul de vedere al asimilării substanțelor
nutritive. Devine atunci logic de ce dietele
care nu țin cont de cât de diferiți sunt oamenii, au șanse foarte mici de
reușită.
Conceptul de dietă personalizată este gândit în așa fel încât se pliază perfect pe nevoile fiecărei persoane în parte. Nu trebuie să vă gândiți că este o metodă costisitoare sau care se potrivește numai vedetelor. Vorbim aici de o schimbare a stilului vostru de viață după principiile acceptate de voi și de corpul vostru. Dieta Personalizată este cea mai bună cale de a obține și menține rezultate pentru că funcționează cu ajutorul vostru și pentru voi.
Sunt câteva motive foarte ci are pentru care dietele personalizate funcționează. În primul rând, avem de partea noastră ajutorul unui doctor nutriționist, ceea ce se traduce printr-un program culinar simplu, flexibil și ușor de urmat și monitorizat. Apoi, aportul specialistului înseamnă că întreaga dietă respectă principiile alimentare ale corpului vostru și nu vă va aduce neplăceri ulterioare sau efecte secundare nedorite asupra organismului.
Nu în ultimul rând tranziția de la vechile voastre obiceiuri culinare la drumul spre noua siluetă, se face mult mai lin, neriscând astfel să cădeți În capcana de a exagera și de a vă pierde voința pe parcurs.
DIETA PERSONALIZATÃ se creează în deplină concordanță cu voi ca OAMENI, și cu tot ceea ce are legătură cu „Eul” vostru. Foarte important este motivul pentru care avem nevoie de un program nutrițional specializat, precum contează și factorii și parametrii care ne influențează viața cotidiană.
Astfel vom ține cont de:
· parametrii socio-economici, culturali;
· alimentație;
· obiceiuri cotidiene specifice;
· tipul de temperament;
· activitatea fizică reală;
· stresul inerent;
·
parametrii individuali:
- vârsta
· - sexul
· - înălțimea
· - targetul
·- motivația
Setul obligatoriu de analize recente:
După cum am spus mai sus, o Dietă Personalizată nu poate să fie pusă în practică fără un set complet de analize de sânge și urină. În mod normal toată lumea ar trebui să își facă aceste analize în mod regulat, ele fiind foarte importante în depistarea și prevenirea celor mai multe dintre afecțiunile organismului. Cu atât mai mult, ele trebuie făcute neapărat înainte de începerea dietei, pentru că orice informație despre anumite afecțiuni de sănătate, predispoziții și posibile dereglări ale organismului reprezintă un indiciu prețios în alcătuirea programului nutrițional.
Chiar dacă tocmai v-ați făcut analizele acum o lună, este obligatoriu să le aduceți la zi, pentru a putea porni la drum cu toate informațiile de care avem nevoie.
Setul de analize necesare începerii programului de Dietă Personalizată este compus din analize de:
Sânge:
grupa sanguină + RH;
HLG + FL;
TGL;
colesterol total, HOL, LDL;
glicemie;
calciu total + calciu ionic ; Mg , Zn, Na, K seric, Fier serie (Fe);
VSH;
fibrinogen;
Uree + Acid Uric;
creatinină;
TGO, TGP;
Proteine Totale;
Tiroida T3 - T4 - TSH;
T3 Urina;
sumar urină;
proteinurie;
calciurie.
După ce obținem rezultatele analizelor putem începe transformarea în ceea ce vă doriți. Cu analizele în față vom avea o lungă discuție despre tot ceea ce reprezentați „VOI” ca INDIVIDUALITÃȚI DISTINCTE – și împreună vom crea DIETA VOASTRÃ DE VIAȚÃ.
De ce o dietă personalizată?
Motto-ul meu: NU UITAȚI UNDE VREȚI SÃ AJUNGEȚI!
Motivația
Numai de voi depinde dacă vreți să evitați un moment dificil al întrebărilor: „De ce tocmai mie?”; „Cu ce am greșit?”; „Unde am greșit?”...
În bătălia cu obișnuința și obiceiurile nesănătoase, primul pas trebuie făcut chiar de voi singuri.
Acest prim pas înseamnă determinare, hotărâre și dorința de a vă descătușa de lucrurile care vă fac rău atât fizic, cât și mental. Motivația este aliatul nostru principal în redescoperirea sănătății corpului nostru, astfel că aceasta trebuie să fie una cât se poate de pozitivă. Foarte puțini oameni reușesc să țină un regim alimentar pe termen lung atunci când singura lor motivație
Pag. 14 – 19