Leacuri pentru sănătate
7227 rețete cu plante
În ultimii ani oamenii au apelat și continuă să apeleze din ce în ce mai mult la tratarea cu plante a perturbării sănătății, provocată de agenții infecțioși sau de alte cauze. |
54.50 51.78 RON (Stoc 0)
• Adresa de e-Mail la care dorești să primești notificarea
Detalii:
Dezechilibrul funcțional sau starea patologică a unui organ din cadrul organismului se pot rezolva printr-un tratament adecvat, folosind în acest scop plantele, care generează și asigură energia vieții, ele fiind un permanent izvor de sănătate. Principiile active sintetizate de plante sunt prezente în corpul lor prin substanțe chimice simple sau complexe. Acestea sunt diferite de la o specie de plantă la alta și se află în concentrații diverse în muguri, în flori, în frunze, în tulpini, în rizomi, în bulbi și în rădăcini. Pentru păstrarea sau pentru recuperarea sănătății sunt necesare consumul anumitor fructe sau semințe, folosirea infuziei, a decoctului, a maceratului glicero-hidro-alcoolic, a pulberilor rezultate din măcinarea plantelor, a vinului medicinal și a oțetului medicinal. În funcție de situația dată, acestea au utilizare internă prin înghițire sau externă sub formă de comprese sau de cataplasme. Bolnavul își alege modul de tratament și acesta trebuie urmat constant până la vindecare. Felul de prezentare a tratamentelor face ca această carte să fie utilă fiecărui cetățean. Bolile sunt aduse în fața cititorului în ordine alfabetică, iar la fiecare boală sunt indicate rețetele privind partea din plantă ce poate fi folosită pentru tratament, calea de pregătire și modul de folosire. Cartea conține referiri la peste 1100 boli și alte aspecte negative de sănătate și 7227 rețete ce pot fi folosite pentru tratamentul lor. Rețetele sunt originale. Ele au fost culese din mediul sătesc pe parcursul a 40 de ani de cercetare etnoterapeutică de pe întreg teritoriul României. |
Fragment:
ABCES Rețeta 1. BOB (Vicia faba): aplicații de frunze proaspete pe zona afectată contribuie la spargerea și vindecarea abceselor. Rețeta 2. CRIN ALB (Lilium candidum): cataplasme cu bulb copt sau fiert aplicate pe zona afectată; se bandajează. Rol de maturare. Rețeta 3. CUCUTÃ (Conium maculatum): cataplasme cu frunze proaspete de cucută; acestea se așează pe zona afectată. Rețeta 4. GÃLBENELE (Callendula officinalis): alifie pregătită din 50 g flori, 150 g părți aeriene ale plantei (frunze, tulpină), peste care se toarnă 150 mlalcool de 90° și 5 mi amoniac 10%. Se lasă acoperit 24 ore, apoi se storc plantele bine și se presează. Peste extracția alcoolică obținută și plantele zdrobite, se adaugă 1 litru ulei de floarea-soarelui, fiert cu ceară de albine. Se ține pe foc mic (la 50-60°C) timp de o zi. Se strecoară printr-o sită. Plantele se storc bine și se aruncă. Se pune în borcane de capacități potrivite și se închid bine. La nevoie se ung părțile afectate. Rețeta 5. GÃLBIELE (Lysimachia vulgaris): infuzie din 1-2 linguri pulbere plantă la o cană (250 mi) cu apă în clocot. Se lasă acoperită 15-20 minute. Se strecoară. Se fac spălături locale sau se aplică comprese. Rețeta 6. IN (Linum usitatissimum) și MUȘEȚEL (Matricaria recutita): cataplasme din făină de in și mușețel. Făina se amestecă cu apa, cu pulbere de mușețel (părți egale) și se fierbe până devine o pastă. Se așează între două bucăți de pânză și se aplică pe locul bolnav. Se menține caldă câteva ore. Calmează durerile, favorizează fluidificarea și evacuarea puroiului. Rețeta 7. LINTE (Lens culinaris): cataplasme cu linte fiartă și zdrobită. Se aplică pe zona afectată și se bandajează cu pansament. Are rol în procesul maturativ. Rețeta 8. LUPlNUL ALB (Lupinus albus): comprese cu extract fluid de semințe. Extractul se obține prin fierberea semințelor în apă. Rețeta 9. MÃCRIȘ (Rumex acetosa): planta proaspătă se pisează și se pune pe locul afectat. Se leagă apoi cu pansament. Evită infectarea și grăbește vindecarea. Rețeta 10. MÃCRIȘ MÃRUNT (Rumex acetosella): planta proaspătă se pisează și se pune pe locul afectat. Se leagă apoi cu pansament. Evită infectarea și grăbește vindecarea. Rețeta 11. MÃCRIȘUL - IEPURELUI (Oxalis acetosella): a) decoct din 10 g plantă proaspătă tăiată mărunt, sau 1 lingură de plantă proaspătă tăiată mărunt la 500 mi apă. Se fierbe 5 minute la foc domol. Se strecoară. Se lasă la răcit; b) cataplasme cu planta proaspătă pisată; imediat după ce se recoltează se taie mărunt și se pisează într-un mojar; pasta obținută se așează pe locul afectat și se bandajează. Rețeta 12. MORCOV (Daucus carota ssp. sativum): a) cataplasme cu frunze proaspete, pisate; frunzele se culeg, se taie mărunt și apoi se pisează; pasta obținută se aplică pe locul afectat; b) cataplasme cu rădăcină de morcov; rădăcina se dă prin răzătoarea mică, se pisează bine și se aplică pe locul afectat; c) decoct din frunze proaspete; se spală de mai multe ori pe zi locul afectat. Rețeta 13. NAP (Brassica napus convar. rapa ssp. rapifera): a) cataplasme cu rădăcini tuberizante, fierte sau coapte, aplicate pe zona corespunzătoare. Se masează ușor locul pentru ca să fie absorbit sucul, sau se bandajează pentru o noapte întreagă; se coace în cuptor o rădăcină tuberizantă fără a se coji. Se Iasă la răcit până la călduț, se taie în două. Se freacă degerături le cu partea secționată, presând ușor ca să iasă sucul; b) cataplasme cu frunze proaspete. Frunzele se opăresc cu apă fiartă și se aplică pe locul afectat și se bandajează. Rețeta 14. NUC (Juglans regia): macerat hidro-alcoolic din frunze tinere proaspete. Acestea se taie mărunt și se introduce într-o sticlă de litru, peste care se toarnă alcool etilic de 700. Se Iasă la întuneric timp de 21 zile. Se strecoară. Se păstrează în sticle închise la culoare și astupate cu dop de plută. Se iau 30-40 picături, de două ori pe zi (prânz și seara), cu 15 minute înainte de masă. Rețeta 15. PRAZ (Allium porrum): cataplasme cu frunze fierte aplicate calde pe zonele afectate. Rol de maturare. Rețeta 16. RAPIȚA MARE (Brassica napus convar. napus var. oleifera): cataplasme locale cu napi fierți. Se presează ușor pentru a-și lăsa sucul. Rețeta 17. RAPIȚ A NA VET Ã (Brassica rapa convar. oleifera): cataplasme locale cu napi fierți. Se presează ușor pentru a-și lăsa sucul. Rețeta 18. SECARÃ (Seca le cereale): cataplasme din făină de secară amestecată cu apă caldă până se formează o pastă consistentă. Se aplică pe locul afectat și se bandajează. Rețeta 19. SMOCHIN (Ficus carica): cataplasme cu smochine fierte în apă sau lapte. După fierbere smochina se taie în două și se aplică pe locul afectat. Rol maturativ. Rețeta 20. SOC (Sambucus nigra): infuzie din 40 g flori la 1 litru de apă în clocot. Se lasă acoperită 15-20 minute. Se strecoară. Se fac băi locale și se aplică cataplasme. Rețeta 21. SOC ROȘU (Sambucus racemosa): infuzie din 40 g flori la 1 litru de apă în clocot. Se lasă acoperită 15-20 minute. Se strecoară. Se fac băi locale și se aplică cataplasme. Rețeta 22. SPORICI (Verbena officinalis): decoct din 1-2 linguri plantă mărunțită la o cană (250 ml) cu apă. Se fierbe 5 minute la un foc moderat. Se strecoară. Cu soluția obținută se fac comprese locale. Rețeta 23. ȘTEVIE DE GRÃDINÃ (Rumex patientia): cataplasme cu frunze fierte și cu o cantitate egală de untură. Are rol în grăbirea maturării abceselor. Rețeta 24. URZICÃ MOARTÃ ALBÃ (Lamium album): infuzie din 2-3 linguri cu flori proaspete la o cană (250 ml), peste care se toarnă apă clocotită. Se laă acoperită 20 minute. Se strecoară. Pe abcese tegumentare se aplică comprese cu infuzia obținută sau se fac băi locale. Rețeta 25. URZICUȚÃ MOARTÃ (Lamium purpureum): a) planta pisată se pune pe abces și se pansează; b) decoct din lOg plantă la 250 mi apă. Se fierbe 10 minute. Se lasă să se răcească până la călduț. Se strecoară. Se spală locul afectat cu decoctul obținut și apoi tot cu decoct se aplică comprese apoi cataplasme cu frunzele plantei rămase după strecurarea decoctului și se bandajează. Are proprietăți hemostatice și emoliente. Rețeta 26. VARZÃ ALBÃ (Brassica oleracea convar. capitata forma alba): cataplasme cu frunze strivite cu o sticlă, aplicate direct pe piele (înaintea strivirii se înlătură nervura principală) fixate cu un pansament. Se schimbă de 2 ori pe zi. Rețeta 27. VARZÃ CREAȚÃ (Brassica oleracea var. sabauda): cataplasme cu frunze strivite cu o sticlă, aplicate direct pe piele (înaintea strivirii se înlătură nervura principală) fixate cu un pansament. Se schimbă de 2 ori pe zi. Rețeta 28. VARZÃ DE FRUNZE (Brassica oleracea convar. acefala var. sabellica): cataplasme cu frunze strivite cu o sticlă, aplicate direct pe piele (înaintea strivirii se înlătură nervura principală) fixate cu un pansament. Se schimbă de 2 ori pe z ABCESUL DENTAR Rețeta 1. CERENȚEL (Geum urbanum): decoct din 2 linguri rizomi și rădăcini uscate și mărunțite la o cană (250 mI) cu apă. Se fierbe 30 minute la foc domol. Se strecoară. Se fac spălături locale, apoi se aplică tampoane de vată sau tifon îmbibate cu decoct. Rețeta 2. COADA ȘORICELULUI (Achillea millefolium): infuzie din 1 lingură flori peste care se toarnă o cană (250 mi) cu apă în clocot. Se lasă acoperită 15 minute. Se strecoară. Se ține în gură 2-3 minute. Se repetă la fiecare oră. Rețeta 3. GÃLBINELE (Lysimachia vulgaris): infuzie din 1-2 linguri pulbere plantă la o cană (250 ml) peste care se toarnă apă clocotită. Se lsă acoperită 15-20 minute. Se strecoară. Se fac spălături locale și gargară. Rețeta 4. MUȘEȚEL (Matricaria recutita): infuzie din 3 linguri flori la o cană (250ml) peste care se toarnă apă clocotită. Se lasă acoperită 15-20 minute. Se strecoară. Se ține infuzia călduță în gură cea. 5 minute. Procedeul se repetă de mai multe ori pe zi. Rețeta 5. NALBÃ DE CULTURÃ (Malva glabra): infuzie din 2 ingurițe flori și frunze uscate mărunțite, peste care se toarnă o cană (200 mi) cu apă clocotită. Se lasă acoperită 15 minute. Se strecoară. Se face gargară de mai multe ori pe zi. După fiecare gargară se clătește bine gura cu infuzia obținută. Rețeta 6. NALBÃ MARE (Althaea officinalis): infuzie din 2 lingurițe frunze și rădăcini uscate și mărunțite (eventual pulbere), peste care se toarnă o cană (250 ml cu apă în clocot. Se lasă acoperită 15-20 minute. Se strecoară. Se face gargară de mai multe ori pe zi. Efectul crește dacă se adaugă și mușețel. După fiecare gargară se clătește bine gura cu infuzia obținută. Rețeta 7. NALBÃ ROTUNDÃ (Malva neglecta): infuzie din 2 lingurițe frunze și rădăcini uscate și mărunțite (eventual pulbere), peste care se toarnă o cană (250 ml cu apă în clocot. Se Iasă acoperită 15-20 minute. Se strecoară. Se face gargară de mai multe ori pe zi. Efectul crește dacă se adaugă și mușețel. După fiecare gargară se clătește bine gura cu infuzia obținută. Rețeta 8. SALVIE (Sa/via officinalis): infuzie din 2 lingurițe frunze uscate mărunțite peste care se toarnă 100 mi apă în clocot. Se lasă acoperită 15-20 minute. Se strecoară. Se clătește foarte bine gura. Rețeta 9. SOV ÂRVARIȚÃ (Hypericum tetrapterum): infuzie din 2 linguri cu plantă uscată, mărunțită, peste care se toarnă o cană (200 mI) cu apă în clocot. Se lasă acoperită 15-20 minute. Se strecoară. Se fac mai multe gargare pe zi, dintre care una seara, înainte de culcare. Apoi tot cu infuzia se clătește bine gura. Rețeta 10. SULFINÃ (Melilotus officinalis): infuzie din 2 lingurițe cu pulbere de plantă sau plantă uscată, mărunțită, peste care se toarnă 100 ml apă în clocot, sau 4 lingurițe cu plantă peste care se toarnă o cană (200 mi) cu apă în clocot. Se lsă 15-20 minute. Se strecoară .. Se face gargară. Rețeta 11. SUNÃTOARE (Hypericum perforatum): infuzie din 2 linguri cu plantă uscată, mărunțită, peste care se toarnă o cană (200 mi) cu apă în clocot. Se lasă acoperită 15-20 minute. Se strecoară. Se fac mai multe gargare pe zi, dintre care una seara, înainte de culcare. Apoi tot cu infuzia se clătește bine gura. Rețeta 12. TÃTÃNEASÃ (Symphytum officinale): decoct din 4-5 linguri cu rădăcini mărunțite la o cană (250 mI) cu apă. Se fierbe 15-20 minute într-un vas acoperit. Se strecoară. Se fac gargare și se clătește bine gura. ACNEE Rețeta 1. BRUSTUR (Arctium lappa): a) cataplasme cu suc obținut din rădăcini proaspete sau decoct concentrat din rădăcină proaspătă; b) spălături locale cu suc obținut din rădăcini proaspete sau decoct. Rețeta 2. CONOPIDÃ (Brassica oleracea var. botrytis): consumată proaspătă sau în preparate culinare. Rețeta 3. FASOLE (Phaseolus vulgaris): decoet din 3 linguri teci uscate mărunțite la 750 mlapă rece. Se fierb 20 minute. Se acoperă și se Iasă la răcit. Se strecoară. Întreaga cantitate se bea în cursul unei zile, neîndulcit, în 3 reprize (dimineața, prânz, seara). Rețeta 4. FRASIN (Fraxinus excelsior): infuzie din 100 g flori sau frunze peste care se toarnă 1 litru apă în clocot. Se Iasă acoperită 30 minute. Se strecoară. Se fac spălături locale. Rețeta 5. FUMÃRIȚÃ (Fumaria offieinalis): decoct din 1 lingură plantă uscată mărunțită la o cană (250 ml) cu apă. Se fierbe 5 minute. Se Iasă acoperită 15 minute pentru răcire. Se strecoară. Se fac spălături locale după care se pune comprese folosindu-se un pansament steril. Rețeta 6. GÃLBENELE (Calendula officinalis): a) infuzie din 2 linguri flori peste care se toarnă o cană (250 ml) de apă în clocot. Se Iasă acoperită 30 minute. Se strecoară. Se fac băi locale sau se aplică cataplasme; b) tine tură din 20 g flori la 100 ml alcool. Se lasă la macerat 10 zile. Se strecoară. Se aplică comprese locale cu 10 mi tinctură diluată cu apă distilată sau apă fiartă și răcită; acțiune antiseptică; stimulează circulația periferică și refacerea țesuturilor; c) alifie pregătită din 3-4 g suc proaspăt stors din flori și 30 g unt proaspăt. Se freacă bine până la uniformizare. Se unge local. Rețeta 7. IENUPÃR (Juniperus communis): infuzie din 1 linguriță galbule uscate la o cană (200 mi) apă în clocot. Se lasă acoperită 15-20 minute. Se strecoară. Cantitatea se bea în mai multe reprize, în timpul unei zile. Rețeta 8. IENUPÃR PITIC (Juniperus sibirica): infuzie din 1 linguriță galbule uscate la o cană (200 ml) apă în clocot. Se lasă acoperită 15-20 minute. Se strecoară. Cantitatea se bea în mai multe reprize, în timpul unei zile. Rețeta 9. NAP (Brassica napus convar. rapa ssp rapifera): infuzie din 1 lingură pulbere rădăcină la Y:2 litru de apă în clocot. Se lasă acoperit 15-20 minute. Se strecoară. Cantitatea se bea în 2-3 reprize, în cursul unei zile. Rețeta 10. ORZ (Ordeum vuigare): cataplasme cu făină de orz umectată cu apă caldă. Se aplică local, pentru 1-3 ore. Rețeta 11. ORZOAICÃ (Hordeum distichon): cataplasme cu făină de orz umectată cu apă caldă. Se aplică local, pentru 1-3 ore. Rețeta 12. PÃPÃDIE (Tataxacum officinale): decoct din 2 linguri părți aeriene de plantă, mărunțite, la o cană (200 mi) cu apă. Se fierbe 30 minute. Se strecoară. Se aplică comprese sau loționări cu soluția obținută. Rețeta 13. PÃTLÃGELE ROȘII (Lycopersicon esculentum): a) tamponarea pielii feței, de mai multe ori pe zi, cu felii de roșii proaspete, bine coapte; procedura se face zilnic, 3-4 săptămâni; b) tamponarea pielii cu o felie de roșie, iar a doua zi cu frunze de măcriș strivite; după o jumătate de oră se spală cu apă rece. Rețeta 14. PLOP NEGRU (Populus nigra): infuzie dintr-o linguriță muguri peste care se toarnă o cană (250 ml) cu apă în clocot. Se acoperă pentru 15 minute. Se strecoară. Se aplică comprese locală folosindu-se un pansament steril. Rețeta 15. PLOP TREMURÃTOR (Populus tremula): infuzie dintr-o linguriță muguri peste care se toarnă o cană (250 ml) cu apă în clocot. Se acoperă pentru 15 minute. Se strecoară. Se aplică comprese locală folosindu-se un pansament steril. Rețeta 16. TREI-FRAȚI-PÃTAȚI (Viola arvensis): a) infuzie din 1 linguriță de plantă uscată, mărunțită (eventual pulbere), la o cană (200 mi) peste care se toarnă apă clocotită. Se lasă acoperită 15-20 minute. Se strecoară. Se bea conținutul a 3 căni pe zi; b) infuzie din 4 linguri de plantă uscată, mărunțită, la o cană (200 ml) peste care se toarnă apă clocotită. Se lasă acoperită 15-20 minute. Se strecoară. Se ia o lingură la 3-4 ore. Rețeta 17. TREI-FRAȚI-PÃTAȚI (Viola tricolor): a) infuzie din 1 linguriță de plantă uscată, mărunțită (eventual pulbere), la o cană (200 ml) peste care se toarnă apă clocotită. Se lasă acoperită 15-20 minute. Se strecoară. Se bea conținutul a 3 căni pe zi; b) infuzie din 4 linguri de plantă uscată, mărunțită, la o cană (200 ml) peste care se toarnă apă clocotită. Se lasă acoperită 15-20 minute. Se strecoară. Se ia o lingură la 3-4 ore. Rețeta 18. URECHELNIȚÃ (Sempervivum tectorum): suc proaspăt extras din plantă, se unge locul afectat. Părțile aeriene ale plantei proaspăt culese se pisează într-un mojar și apoi se storc. Pag. 9 – 13 |