Ancore
Stările emoţionale exercită o influenţă puternică şi elocventă asupra gândirii şi comportamentului. Odată ce am reuşit să suscităm şi să calibrăm aceste stări, cum le-am putea utiliza pentru a deveni mai productivi în viaţa noastră prezentă? Trebuie să găsim o cale de a le face disponibile în mod sistematic şi de a le consolida existenţa prezentă.
Imaginează-ţi ce impact ar avea asupra vieţii tale puterea de a activa după placul inimii stările corespunzătoare înaltei performanţe. Specialiştii de top din domeniile politicii, sportului, artelor şi afacerilor trebuie să fie capabili să fie productivi imediat. Actorii trebuie să fie capabili să se dedice rolului exact în momentul în care se ridică cortina, nu cu o oră înainte şi nici în mijlocul celui de-al doilea act. Aceasta este esenţa profesionalismului.
La fel de important este să fii capabil să te deconectezi. Actorul trebuie să fie în stare să iasă din rol atunci când cortina cade. O mulţime de oameni din mediul de afaceri devin extrem de determinaţi, realizează lucruri măreţe, însă ajung la epuizare totală şi devin nefericiţi, îşi pierd viaţa de familie sau, în cazuri extreme, suferă un atac de cord. Capacitatea de a ne gestiona stările necesită echilibru şi înţelepciune.
Fiecare dintre noi are o istorie personală, istorie care abundă în stări emoţionale de o mare varietate. Pentru a le putea reexperimenta ne trebuie un declanşator, o anume legătură cu prezentul, care să suscite experienţa trăită iniţial. Mintea noastră face în mod natural conexiuni între experienţe, aceasta este modalitatea prin care atribuim semnificaţie acţiunilor noastre. Uneori aceste asocieri ne produc o deosebită plăcere; de exemplu, o bucată muzicală favorită care ne readuce în minte o amintire plăcută. Ori de câte ori auzi acea melodie îţi sunt evocate acele sentimente plăcute. Şi cu fiecare prilej cu care se întâmplă acest lucru asocierea dintre ele devine mai puternică.
Un stimul care se află în legătură cu şi declanşează o stare fiziologică se numeşte ancoră în NLP. Alte exemple de ancore pozitive care apar în mod natural ar fi fotografiile preferate, mirosurile evocatoare sau expresia facială sau tonalitatea specială a vocii unei persoane dragi.
Ancorele sunt de regulă externe. Sună ceasul deşteptător şi e timpul să te trezeşti. Clopoţelul şcolii semnalizează sfârşitul recreaţiei. Acestea sunt ancore auditive. Lumina roşie a semaforului înseamnă că trebuie să stai pe loc. Un semn din cap înseamnă da. Acestea sunt ancore vizuale. În timp ce mirosul de smoală abia turnată ar putea să te ducă deodată, ca prin magie, într-o scenă din copilărie când l-ai simţit pentru prima oară. Oamenii ce lucrează în publicitate se străduiesc să transforme numele mărcii lor într-o ancoră pentru un anumit bun de larg consum.
O ancoră reprezintă orice stimul care accesează o stare emoţională, iar aceştia se găsesc într-o măsură atât de mare la îndemâna noastră şi sunt atât de larg răspândiţi că abia dacă îi observăm. În ce fel sunt generate ancorele? Într-unui din două moduri. În primul rând prin repetiţie. Dacă întâlneşti în mod repetat situaţii în care roşul este asociat cu pericolul, atunci asocierea se va transforma într-o ancoră. Aceasta e o învăţare care se produce automat: roşu înseamnă pericol.
|