CAPITOLUL 1 Pielea și acțiunea omului asupra ei
ORICÂT DE MULT NE-AM DORI să oprim timpul în loc, pielea și organismul îmbătrânesc: este purul adevăr. Și având în vedere cum acționăm noi asupra pielii: o ardem la soare, ne încrețim fruntea atunci când ne încruntăm, mijim ochii, tragem de ea, o lovim, o ciupim, o frecăm, suflăm fum pe ea sau pur și simplu o lăsăm pradă bătrâneții, pare o minune că încă mai rezistă. Cei mai mulți dintre noi nu știu să prețuiască din plin miracolul reprezentat de piele, cea care ajută funcțiile vitale, reglează temperatura corpului și păstrează elementele nocive afară, iar organele în interior.
Cu toate acestea, fiecare femeie, oricât de meticuloasă ar fi în îngrijirea aspectului său exterior sau oricât de mult s-ar feri de soare, va începe să observe mici schimbări la pielea sa odată cu trecerea anilor. Uneori lente, alteori cu o viteză uimitoare, schimbările devin din ce în ce mai evidente. O pacientă tipică trecută de 25 de ani (sau mai devreme dacă este fumătoare și/sau s-a expus prea mult la soare) ori abia trecută de 30 de ani (dacă s-a îngrijit) va observa că dacă nu acordă o atenție deosebită pielii sale, strălucirea tinereții se va stinge. Pielea nu va mai fi la fel de „zemoasă”. Poate să observe și o ușoară deshidratare, pete maronii, o nuanță temă, mai puțină fermitate și elasticitate, precum și riduri fine în jurul ochilor sau gurii.
Aud adeseori lamentații de genul: „Mi-au apărut dintr-odată riduri. Ajutați-mă!”
Mai întâi glumesc, spunându-le pacientelor mele că a venit vremea să arunce acea oglindă care mărește de 10 ori: este o armă mortală în mâna femeilor! Oglinzile cu lupă trebuie aruncate din băile dumneavoastră pentru că nu fac altceva decât să vă evidențieze defectele, făcându-vă să deveniți obsedate chiar și de cele mai mici imperfecțiuni.
Apoi, le asigur pe pacientele mele că nimeni nu îmbătrânește peste noapte. În realitate, schimbările se produc lent, subtil și încep din straturile cele mai profunde ale pielii. Odată ce numărul acestor schimbări se mărește considerabil, ele încep să devină vizibile. Este ca și cum ai pune nisip pe unul dintre capetele unui balansoar. Puneți câteva grăunțe de nisip și nu se întâmplă nimic; puneți mai mult și balansoarul se va ridica. Acest lucru explică de ce aveți impresia că ridurile apar brusc, peste noapte. Adevărul este că „șanțurile” au devenit, în cele din urmă, îndeajuns de adânci pentru putea fi văzute cu ochiul liber.
Pentru a înțelege procesul de îmbătrânire faceți o scurtă incursiune în memorie. Luați o poză din timpul liceului (nu vă uitați la haine sau la coafură!) și comparați-o cu o poză recentă.
Diferența dintre încântătorii obraji rotunzi pe care îi aveați fără îndoială în fotografiile din timpul liceului și aspectul lor plat de astăzi se datorează pierderii de volum. Pe măsură ce îmbătrânim, scădem în dimensiune. Depozitele de grăsime se micșorează cu timpul. Acesta este un fenomen fiziologic inevitabil. Dați vina pe gravitație și genetică, dacă vreți. Dacă veți fi atenți, vă veți da seama că operațiile de lifting facial nu vă fac să păreți mai tânăr, ci mai neted. Cheia refacerii conturului tânăr al feței constă în înlocuirea acestui volum pierdut, temă dezbătută pe larg în Capitolul 12.
Să vedem, pe scurt, ce se întâmplă cu pielea pe măsură ce îmbătrânim.
Îmbătrânind până la 101 ani
Îmbătrânirea poate fi de două feluri: intrinsecă (biologică) și extrinsecă (care este produsă de mediul în care trăim).
Îmbătrânirea intrinsecă este cauzată de gene, așadar se întâmplă tuturor. Nu putem schimba acest proces, este inevitabil; îl putem doar încetini.
Îmbătrânirea extrinsecă, pe de altă parte, depinde în întregime de noi. Bronzați-vă, fumați, stați treaz până spre dimineață, fiți nepăsător și pielea dumneavoastră va arăta în consecință. Felul în care vă expuneți pielea este, în cazul îmbătrânirii extrinseci, ceva ce poate fi în întregime controlat. De aceea, cheia oricărui regim antiîmbătrânire constă în a vă proteja pielea în primul rând de factorii extrinseci.
Îmbătrânirea intrinsecă
În medie, pielea acoperă aproximativ 540 cm și cântărește aproape 10 kg. Este compusă din trei straturi: epiderma la exterior, derma în mijloc și stratul de grăsime subcutanată în interior. În partea de jos a epidermei se formează noile celule ale pielii. Atunci când sunt pe deplin formate, acestea încep să se ridice la suprafață. Procesul durează în medie între 2 și 4 săptămâni. Între timp, pe măsură ce noile celule își fac loc să iasă la suprafață, primul strat de celule îmbătrânite moare și se ridică la suprafață. Ceea ce înseamnă că suprafața pielii, stratul cornos, este în totalitate compus din celulele moarte.
Nu este deloc surprinzător faptul că aceste celule sunt încă puternice și destul de rezistente pentru a crea un strat-barieră, indispensabil pentru protejarea straturilor inferioare, mai fragile. Apoi aceste celule se descuamează și dispar pentru totdeauna.
De pe suprafața pielii noastre cad aproximativ 30 000 – 40 000 de celule moarte în fiecare minut (aproximativ 4-5 kg anual). Dar pe măsură ce îmbătrânim, acest schimb de celule încetinește. Cu mult. Împrospătarea la o piele sănătoasă durează aproximativ două, trei săptămâni.
La o piele îmbătrânită, împrospătarea are loc o dată la 2 luni, așa că nu vă mai mirați că pielea dumneavoastră începe să aibă un aspect tern.
În plus, mai există și alți factori care contribuie la îmbătrânirea pielii:
Pielea dumneavoastră produce puține fibre de colagen și elastină, proteine structurale elastice care se află în oase, tendoane, ligamente, vase de sânge și piele și care asigură rezistență și elasticitate. Fibrele de elastină sănătoase pot fi întinse în procent de peste 100%, revenind apoi fără probleme la forma lor inițială. Gândiți-vă la colagen ca la o „cărămidă” fundamentală, o parte constructivă care vă păstrează pielea fermă și elastică. Distrugerea produce nu numai îmbătrânirea pielii, ci și a întregului organism. Din acest motiv, păstrarea colagenului sănătos este deosebit de importantă pentru starea dumneavoastră generală de sănătate. (Mai multe detalii despre colagen și elastină puteți găsi în capitolul 3.)
Porii sunt adâncituri aflate la baza foliculilor firului de păr, la suprafața pielii. Glandele sebacee, care secretă o substanță grasă numită sebum, sunt conectate cu porii și, spre consternarea noastră, își măresc dimensiunea odată cu trecerea anilor. Porii nu numai că se dilată, dar se și încarcă cu celule moarte care nu se mai descuamează cu aceeași rapiditate, astfel încât par și mai mari.
Ca o ironie, aceste glande sebacee, deși se măresc, produc mai puțină grăsime. Pielea începe să se usuce și mai mult.
Producția de melanină, substanța care dă pielii culoare, începe și ea să scadă.
La vârsta de 20 și ceva de ani epiderma are un aspect plăcut, hidratat, moale, datorită colagenului și elastinei din dermă și a celulelor pielii care se reînnoiesc la fiecare 28-30 de zile. Sub piele însă, modificări infinitezimale încep să se producă. Stratul cornos sau stratul superior protector format din celule moarte începe să se subțieze ușor, iar pielea la fel Pot apărea și unele riduri fine. Fumătorii sau iubitorii de soare vor observa aceste schimbări mult mai repede și vor descoperi că au riduri în jurul ochilor și buzelor.
În jurul vârstei de 30 și ceva de ani schimbul celular începe să-și reducă viteza. La fel și producția de colagen, elastină și a glandelor sebacee. Pielea începe să-și piardă din prospețime. Poate avea aspect pătat, pori dilatați și hiperpigmentație (pete maronii). De fapt, poate deveni complet inertă, temă, cu asperități, cu multe riduri fine și cute mai adânci, mai ales la nivelul liniei dintre nas și gură. Dacă zâmbiți sau vă încruntați, puteți localiza zonele în care ridurile ce par deocamdată trecătoare, se vor adânci.
În jurul vârstei de 40 și ceva de ani semnele îmbătrânirii se văd clar. Continuați să pierdeți din colagen și grăsime. Celulele rețin mai puțin lichid și își pierd din fermitate, iar pielea poate deveni mai uscată ca niciodată. Zâmbiți sau încruntați-vă și ridurile dintre sprâncene vor deveni mai proeminente. Aveți mai multe riduri în jurul ochilor și pe frunte. Petele de hiperpigmentație se înmulțesc și se închid la culoare. Femeile aflate în faza premenopauzei vor suferi schimbări hormonale care se pot răsfrânge și asupra pielii, deteriorând-o destul de mult.
În jurul vârstei de 50, 60 de ani și mai târziu schimbările hormonale produse de menopauză pot cauza deteriorări majore. Pielea va deveni mult mai uscată, poate apărea păr pe față și îndeosebi în zona bărbiei (în timp ce părul de pe cap încărunțește sau se albește, ce încântare!) și poate apărea acnee sau se pot ivi pete de roșeață, mai ales pe obraji. Pierderea de estrogen înseamnă mai multă uscăciune a pielii și pierderea vizibilă a strălucirii. Pielea poate deveni aspră și cu un aspect solzos. Grăsimea și acidul hialuronic dispar în continuare, astfel încât pielea se poate încreți sau lăsa. Se lasă obrajii, se formează pungile de sub ochi, ridurile și cutele se adâncesc și îndesesc, buzele se subțiază și bărbia pare mult mai ascuțită. Pleoapele și pielea gâtului capătă și ele un aspect creponat și veștejit.
Toate acestea ne fac să arătăm bătrâni. Chiar dacă nu ne simțim bătrâni.
Și să nu uităm lucrul cel mai grav. O realitate mereu prezentă, acționând asupra organismului nostru, este faptul că nu mai avem aceeași fermitate în structura pielii și în cea osoasă pentru a rezista efectiv, pe măsură ce îmbătrânim. Acest lucru este adevărat mai ales pentru femeile a căror piele tinde să se lase, astfel încât trăsăturile (frunte, sprâncene, pungi de sub ochi, obraji) par să cadă.
Pentru a înrăutăți și mai mult situația, odată ce am ieșit din perioada de creștere, scheletul nostru, care susține întreaga piele, începe să se micșoreze. Suplimentele de calciu ajută, dar nu rezolvă în întregime situația. Fața în cele din urmă își reduce și ea dimensiunile (fenomen denumit reabsorbție osoasă) odată cu trecerea timpului. Lobii urechilor par să crească, nu numai din cauza greutății cerceilor purtați de-a lungul anilor, dar și din pricina volumului pierdut și a elasticității. Și nasul începe să se lase. Gândiți-vă: dacă volumul feței se micșorează, nasul va părea mai mare. Este ca și cum ai picta un tablou pe o pânză mai mică. Așadar, să nu credeți că ați luat-o razna dacă vi se pare că nasul dumneavoastră începe să semene cu al lui Pinocchio: totul este relativ!
Dar nu vă îngrijorați, sunt o mulțime de lucruri pe care le puteți face pentru a opri destinul și a da ceasul biologic înapoi.
Îmbătrânirea extrinsecă
În timp ce oamenii de știință și medicii nu au descoperit încă o metodă care să oprească îmbătrânirea intrinsecă, îmbătrânirea extrinsecă reprezintă o cu totul altă poveste, ceea ce poate fi și bine, și rău. Poate fi un lucru bun dacă ai folosit cu regularitate produse de protecție solară și ai avut grijă să eviți expunerea prelungită la soare, dacă nu ai fumat niciodată, dacă ți-ai supravegheat greutatea, ai făcut sport, te-ai hrănit sănătos, te-ai ferit de stres pe cât posibil și ai dormit suficient. Și poate fi rău dacă nu ai procedat astfel!
Îmbătrânirea extrinsecă este rezultatul propriilor noastre obiceiuri: expunerea îndelungată la soare, dieta nesănătoasă (în special consum excesiv de zahăr, subiect pe care îl voi trata pe larg în capitolul 2), lipsa de mișcare, somnul insuficient și stresul. La fel de importante sunt atitudinea dumneavoastră cu privire la îmbătrânire și maniera în care vă trăiți viața de zi cu zi. Vechea zicală potrivit căreia „Ești tânăr dacă te simți tânăr” este adevărată. Dacă vă simțiți bătrân, cum credeți că veți putea părea tânăr? Și dacă treceți printr-o situație grea în viață, presiunea care vă apasă își va pune și ea amprenta.
Chiar și micile modificări aduse obiceiurilor nocive, adânc înrădăcinate, pot produce schimbări importante în aspectul pielii dumneavoastră.
Expunerea la soare
Cel mai nociv (dar și cel mai ușor de corectat) dintre aceste obiceiuri este expunerea zilnică la radiațiile ultraviolete nocive. Patru din cinci riduri sunt cauzate numai și numai de expunerea la soare. Glumind cu pacienții mei, le spun că singurul moment în care nu trebuie să folosească produse cu protecție UV este în timpul unui uragan, dar, de fapt, nu prea e nimic de râs când vine vorba de răul făcut de soare.
Nu este nimic surprinzător în faptul că adeseori există o discrepanță între vârsta biologică a unei femei și aspectul pielii sale, mai ales dacă aceasta și-a petrecut mulți ani în bătaia soarelui. Am văzut paciente care ajunseseră la aproximativ 50 de ani care veneau protejate de pălării de soare sau înfășurate în eșarfe și care păreau cu zeci de ani mai tinere decât multe dintre pacientele mele fumătoare, iubitoare de soare și care aveau 30 de ani sau chiar mai puțin. Priviți-vă cu atenție pielea feselor care aproape că nu a fost expusă la soare pe tot parcursul vieții dumneavoastră și vedeți cum arată pielea: catifelată, netedă, fără pete cauzate de hiperpigmentație. Așadar, fumătorii și amatorii de bronzat par aproape întotdeauna mai bătrâni decât vârsta lor biologică.
Am descoperit că puține dintre pacientele mele înțeleg cu adevărat (sau sunt dispuse să creadă) cât de mult contribuie soarele la
Pag. 19 – 25 |