Rețetele medicinii isihaste (vol. 7)
Nici îngerii, nici natura universului nu pot realiza unitate a cosmică decât prin Chipul Omului. De aceea tot universul este cu ochii pe om și toate tind spre om și toate caută să se unească în om. În sens mistic, creația lumii este în destinul Chipului Omului. Părintele Ghelasie Gheorghe |
30.00 RON (Stoc 0)
• Adresa de e-Mail la care dorești să primești notificarea
Detalii:
Părintele Ghelasie nu a fost un om obișnuit. Deși simplu, vedea lucrurile într-un mod special. Mișcări legănate, gesturi alese, cu privirea senină îndreptată spre cer, glasul clar și blând, înfățișare iconică cu trăsături grav ascetice, cu râvnă neobosită spre frumos și spre albastrul pufos al cerului, lipsit de barbă (uneori o mândrie ascunsă a călugărului), aduce la iveală un al doilea Pavel Xiropotamul. Slujea la altar ca un copil lipsit de patimi, legănându-se de parcă ar fi vrut să ne odihnească pe noi. Cearta dintre oameni era singurul lucru care îl intimida. Nu știa cum să reacționeze și nu reacționa, doar suferea. Se mâhnea uneori, dar nu era trist. Era foarte interesat de medicina curată a lui Dumnezeu. Gândea ca un biolog, se orienta ca un geograf, se exprima ca un om de știință, și se ruga ca un înger uitând de trup. Nu purta haine alese sau călcate, nici încălțăminte moale sau modernă. A murit precum a trăit... ca un sfânt. Părintele Ilie, iconograf,Mânăstirea Slănic, Argeș |
Cuprins:
Prefața Editorului ... 5 Rețetele Medicinii Isihaste Introducere ... 23 Rețetele medicinii Isihaste ... 25 Câteva noțiuni preliminare ... 25 Cauze ... 25 Primele indicații ... 26 Posibilități ... 27 Fiziologia Medicinii Isihaste, ca Integralitate Suflet, Energii și Corp ... 28 Terapeutică pe boli ... 42 Între teorie și practică ... 45 Cum să Mâncăm ... 45 Compatibilități și incompatibilități ... 51 Fiert, semifiert, nefiert ... 59 Viu și omorât ... 61 Post și Repaus alimentar ... 64 Ingredientele și Bucătăria Dietoterapiei noastre ... 64 Cum să începem ... 65 Rețete-Meniuri ... 66 Condiții ... 66 Model Integral ... 69 Rețete-Meniuri ... 72 Ghid Terapeutic ... 131 Bolile de DESTIN SACRU ... 132 Bolile Psiho-Nervoase ... 135 Bolile Viscerale ... 143 Bolile Somatice ... 144 Bolile de Personalitate ... 144 Anexe și completări ... 149 Depozitare, conservare ... 149 Bucătăria Pustnicilor ... 151 Foamea nervoasă ... 153 Dietoterapia în Cantine, Familii, etc ... 153 Odihnă, Somn, Vise, Viziuni ... 154 Lumina, Aerul ... 155 Sexul, între Auto-reproducere, Procreere și masturbație ... 155 Apa, Sângele Vieții ... 160 Anexe și Completări ... 161 Efecte și Rezultate ... 167 Rețetele Medicinii Isihaste pentru cei grav bolnavi Introducere ... 171 Rețetele Medicinii Isihaste pentru cei grav bolnavi ... 173 Rugăciunea Vieții ... 173 Condiții preliminare ... 174 Bucătăria ... 176 Meniuri de Tranzit ... 178 Pâinea, aliment-medicament ... 178 Începerea Tratamentului ... 181 Pâinea Pustnicească, medicamentul-aliment al Medicinii Isihaste ... 199 Pâinea pustnicească în diferite combinații ... 199 Dospirea ... 204 Sosurile ... 210 Rețete cu Legume-verdețuri ... 21 Legile dietoterapiei Medicinii Isihaste ... 220 Sucurile ... 223 Repere și meniuri terapeutice ... 228 Meniuri orientative ... 237 Meniuri pe zile, luni, săptămâni ... 240 Rețete diverse ... 243 Repere de meniuri pentru familii mari și cantine (ca și pentru folosință individuală) ... 245 Medicină în rețete alimentare Prefață ... 253 Medicină în Rețete Alimentare ... 255 Apa limpede de fructe, legume, semințe, cereale ... 255 A.Apa limpede de fructe ... 255 B.Apa limpede de cereale ... 257 C.Apa limpede de legume-verdețuri ... 258 D.Apa limpede de semințe, de la cele de fructe, până la cele leguminoase ... 262 Acrituri și Condimente ... 264 Repere de Meniuri ... 266 Cerealele, între Sacru și Medicină Prefață ... 275 Cerealele, între SACRU și Medicină ... 277 Parabola JERTFEI lui Cain și Abel ... 277 Rememorarea Chipului Omului ... 280 Rețete ... 285 Ciclurile Vitale ale Omului ... 290 Semi-preparate din cereale și din leguminoase ... 292 SACROTERAPIE, Psihoterapie și Mobilototerapie ... 300 Rețete ... 307 Cum să mâncăm ... 314 Rețete cu Prepararea Pâinii Pustnicești ... 321 Câteva repere de Meniuri ... 328 Crezul bolnavului ... 328 Între boală și Viață Între boală și VIAȚÃ ... 337 Introducere ... 339 Indicații preliminare ... 344 Câteva orientări de bază ... 346 Semințele Uleioase ... 352 Germinarea-Încolțirea ... 352 Fructele ... 353 Verdețurile-Legumele ... 353 Lactatele ... 354 Recondiționarea Alimentelor ... 355 Acriturile și Condimentele ... 355 Mucegăirea, alterarea și stricarea ... 358 Preparatele strict biologic-organice ... 359 Conservarea și Păstrarea ... 362 Meniuri pentru Prânz și Cină ... 363 Alte modalități cu Măsline murate ... 375 Măsline murate cu semințe uleioase ... 376 Lapte, Brânzeturi, Salam, Cârnăciori de Casă ... 377 Model de Meniuri (orientare generală) ... 385 Autoimunizarea și autovaccinul Autoimunizarea și autovaccinul ... 391 Rețete de autoimunitate și autovaccin ... 394 1.Autovaccinul Psihic ... 394 2.Ceaiul autovaccin ... 396 3.Autovaccinul Viu ... 396 HRANA HARICÃ. Rețete în completare la Medicina Isihastă Prefață ... 403 Hrana Harică ... 405 1.Hrana Harică. Taina Sacroterapiei ... 405 2.TAINA HARULUI. Taina Vieții Create ... 407 3. Ca Viziune Creștină Viața este Dublă: ca Viață de Suflet și ca Viață de Corp-energii ... 408 4.Legile Energiilor sunt în SUPRARAȚIUNILE HARICE ... 411 5.CHIPURILE. SUPRARATIUNILE Terapiei HARICE ... 413 6.MEDICAMENTUL Total. MEDICAMENTUL HARIC ... 416 7.Mâncarea HARICÃ – Medicamentul medicinii isihaste ... 417 8.Pâinea Harică – POTENTA TRUPULUI și SÂNGELUI ... 418 9.Pâinea Harică – deodată Medicament și Aliment ... 421 10. CHIPUL TRINITAR al PÂINII HARICE ... 422 11. Condițiile de bază ale Alimentației HARICE ... 424 12.Alimentația HARICÃ a copiilor și a tinerilor ... 424 13.Alimentația femeii ... 426 14.Alimentația Bătrânilor ... 436 15.Alimentația Bărbaților ... 437 16.APA. TAINÃ, HAR și Aliment ... 439 17.Concluzii și Accentuări ACTIV și PASIV ... 441 18.Scurt Tabel al Energiilor ... 444 19.Energii Masculine și Energii Feminine ... 445 20.Pâinea Harică – Miracolul Medicinii Isihaste ... 450 21.Câteva indicii Practice ... 453 22.Model practic de HRANÃ HARICÃ ... 455 23.Rețete cu Pâine Harică ... 458 24.Cele Trei Categorii de boli ... 459 25.Câteva Rețete practice pentru bolile cele mai frecvente ... 460 |
Fragment:
Rețete-MeniuriCondițiiÎncercăm și noi câteva indicații de Rețete-Meniuri, care pot fi diversificate și completate de cei cu mai multă dexteritate de preparare. Atenție, însă, la „Reperele esențiale” ale specificului Medicinii noastre Isihaste. Să fie doar un singur Sortiment de bază și cu un singur „adaos” de stimulare-raportare (ce face o pre-comunicare predigestivă). Să se prepare din timp, ca să stea la „dospire” (cel puțin 10 ore), fapt de mare importanță, că armonizează incompatibilitățile inerente și face preparatul respectiv o „unitate”, dându-i și acea digerabilitate ușor acidifiantă-fermentativă proprie (pentru că majoritatea bolnavilor nu mai au sucurile necesare, totodată făcându-se flexibilitatea între acid și alcalin, în funcție de alimentul respectiv). Așa, dați mare importanță „Dospirii”. Doar Fructele să se mănânce direct, restul doar după această „dospire”, care pentru Medicina noastră Isihastă este similară cu ”fierberea”. In loc de a le fierbe, noi indicăm „dospirea în proprie fermentare”, că orice adaos modifică și distruge elementele nutritive (ca oțetul sau alte acrituri). Majoritatea bolnavilor nu pot mânca fără .acrituri”, care fiind „acide-străine”, mai mult strică și încurcă digestia. Și „dospirea” se face repede dacă puneți puțină „maia-dospire anterioară”, și totodată puneți Farfuria cu Sortimentul respectiv într-o pungă de nailon (dar nu înfundată) și țineți la cald câteva ore (nailonul nu îngăduie evaporarea umezelii, plus că face un aer de seră ce grăbește dospirea). Dacă Preparatul respectiv nu s-a dospit, mai lăsați-l încă un timp; dar nici să se dospească prea tare, că se acrește excesiv. Dacă s-a acrit prea mult, puneți materialul acesta la uscat, fărâmițându-l cât mai mărunt, că prin uscare se neutralizează aciditatea exagerată (folosindu-l după uscare în Supe-Ciorbe, cu aceeași valoare nutritivă). Această „acrire naturală” nu este nocivă, ci stimulentă digestiv, atât pentru sucurile acide, cât și pentru cele alcaline, în funcție de conținutul sortimentului de digerat. Nu vă complicați cu prea multe Rețete sofisticate și nici cu sortimente exotice și rare-costisitoare. Noi suntem obișnuiți cu cele de baștină: Varză, cartofi, boabele Leguminoase uzuale, Verdețurile cele mai la îndemână, etc. Așa, noi vom reduce la minimul necesar gama Rețetelor. Pentru cine mănâncă des un anume Sortiment, acesta devine mai asimilabil și mai hrănitor, că se stabilește un „relațional reciproc”, cu un ,,Memorial de Comunicare”. Cele Trei Sortimente majore, Proteice, Glucidice și Verdețuri, să nu se amestece, și să se mănânce doar câte unul pe săturate (la câte o masă, sau câteva Zile la rând). De aceea, Meniurile noastre vor fi „Săptămânale”, cu câte două Zile pentru câte un Sortiment, iar Duminica la preferință (două Zile doar Verdețuri, două zile doar Proteice și două Zile doar amidonoase-glucidice. Fructele sunt în afară de acestea, folosindu-se Zilnic, cu selectarea celor acre pentru Dimineața și a celor mai dulci pentru Seara). Pot fi și cu alternanța pe mesele zilnice, la Prânz un sortiment și Seara altul.La prepararea Sortimentelor respective, atenție, lăsați-le „gustul” lor natural și nu puneți condimentele (ceapa, verdeața, murăturile, etc.) decât după dospire și separat, ca o minimă salată. Să fie deodată Sacroterapie, Psihoterapie, Mobiloterapie și Dietoterapie, în legătură, orice „gol” de una producând deficiența celorlalte.Rețetele noastre vor fi în Trei Forme: Pentru cei care vor să ducă o Viață Sănătoasă, cu prevenirea bolii, care, deci, nu necesită o Dietoterapie intensivă și selectivă, și care pot mânca obișnuit și câte o Mâncare preparată-fiartă; Pentru cei care mai pot folosi și câte o Alimentație „semipreparată-semifiartă”, în boli cronice și nu prea grave; Pentru cei cu boli grave ce necesită o selecție strictă, care trebuie să treacă pe o Alimentație complet nefiartă și naturală. E bine să fie niște Meniuri fixe și în selectare pe boli de „informațiementale”, de Mobilitate-circulație și de Acumulare-depunere. Atenție, mâncați întâi ceva natural și nefiert, ca să treziți „Memorialul pur” de Hrănire și după aceea mâncați Alimentul mai tare și apoi Ciorba, iar la sfârșit puține Semințe neprăjite, sau o bucățică foarte mică de ceva tot natural, ca să „sfârșească digestia” cu un „informațional Viu”.Dulciurile. Atenție la copii, tineri și necăsătoriți, că sunt foarte explozive. Să fie folosite în cantități mici și dese, cu pauze. Preparate cât mai naturale și niciodată direct cele trecute prin foc... Sedendarii, cei imobilizați, intelectualii, folosiți puține Dulciuri, dar să fie celelalte alimente cu partea glucidică bogată, care se digeră încet și nu prezintă pericolul unor dereglări. Unii simt nevoia să folosească Dulciuri ca ”bomboane”... să folosiți semi-preparate Dulci cât mai naturale. Dulciurile se mănâncă doar goale și pe stomacul gol; nu dimineața, ci spre seară, când sucurile digestive sunt mai alcaline. Dulciurile sunt un energetic direct, de aceea te fac neliniștit și agitat. Folosiți dulciuri când faceți un efort, în rest evitați-le. Pentru cei grav bolnavi, care nu mai pot mânca decât foarte puțin, dulciurile mai sunt o sursă de hrănire, dar atenție, să fie în cantități mici și cu pauze și naturale (mai ales din Fructe, care se rad și se „sug”, ca pe un suc, aruncând partea grosieră). Mierea, cel mai valoros „dulce”, să fie în cantitate mică, cât o boabă de porumb o dată, din oră în oră (pentru cei foarte slabi). Proteinele. Atenție, de asemenea, pentru tineri și necăsătoriți, că sunt, la fel, explozive. Selectați Proteinele esențiale vegetale și animale. Nu amestecați la aceeași masă Dulciurile cu Proteinele, că sunt net contrare, cu efecte toxice și explozive foarte distructive... o nenorocire a zisei „arte culinare”. Proteinele să se consune Dimineața și până la Prânz, când Sucurile digestive sunt mai tari și mai acide.” Verdețurile. De asemenea, să nu fie amestecate, considerați-le tot așa de hrănitoare și valoroase ca Proteinele și Amidonoasele-glucidele. Faceți din Verdețuri o Masă-Meniu pe săturate (doar un sortiment). Doar Frunzele verzi-condimente (pătrunjel, mărar, leuștean, etc.) se pot folosi la orice preparat. Model Integral Trebuie consemnat încă un fapt, de mare importanță, mai ales pentru cei cu boli grave, și anume „selectarea pe sezonuri, zone geografice”, cu totodată „selectarea pe Lunile anului”, cât și „selectarea pe Zilele Săptămânii”, pe lângă „selectarea pe Orele Zilei”. Fiecare Zonă geografică are specificul său, cu Sortimente specifice. Siliți-vă să vă „armonizați” Zonei respective, folosind Alimentele din acest „Mediu”. Contează foarte mult „Mediul”, pentru că el este ”suportul Memorial” de „menținere, creștere și stabilizare”. Alimentele sunt cele ce „stochează” cel mai fidel Memorialul Mediului și totodată fac „annonizarea între diversitățile” respective. Sortimentele Alimentare din aceeași Zonă-Mediu au o „oarecare Înrudire și Comunicabilitate”, neutralizând „incompatibilitățile”. „Viul Naturii” este primul care se „poluează” și totodată primul care formează „sistemul de apărare și rezistență”. Pentru cine nu mănâncă cele ale „Locului”, Alimentele sunt „rară apărare și rezistență față de nocivitățile Mediului în care trăiește”. Viața noastră modernă ne-a rupt de Mediu și suntem obligați să folosim majoritatea Alimentelor din alte Zone, chiar străine (din altă Țară). Noi recomandăm neapărat ca acestea să fie folosite și cu un ”strict-minim” de Alimente din Zona în care Viețuiți. Nu uitați la fiecare Masă un minim de „ceva de lângă Casă” (zice proverbul), o verdeață, o plantă, o frunză barem. În acest „minim” este „Baza Mediului”. Sunt Sortimente de Munte, de Pădure, de Deal și de Șes, precum și de Apă. Aliniază-te acestor specificuri și folosește cu precădere pe cele respective (chiar dacă sunt din alte Zone). Adesea folosește și Sortimente din „regiunea în care te-ai născut și ai crescut primii Ani”, că în acestea este „Memorialul cel mai puternic”. Dacă te-ai născut la Munte, folosește Sortimente de Munte uneori (dacă trăiești acum, spre exemplu, la Șes și mănânci cele specifice ale Șesului). Nu contrariați „Memoriile Mediului”. Armonizare importantă este pe „Anotimpurile și Lunile Anului”; Primăvara (Martie, Aprilie, Mai), Regenerarea; Vara (Iunie, Iulie, August), Creșterea; Toamna (Septembrie, Octombrie, Noiembrie), Rodirea; Iarna (Decembrie, Ianuarie, Februarie), Acumularea-stabilizarea.Așa, se recomandă ca în aceste perioade să mâncați cu precădere Alimentele Sezonurilor respective. Specificul Primăverii sunt Verdețurile, deci folosiți din plin toate Sortimentele de Verdețuri, cu grijă să fie și din Mediul-Regiunea în care locuiți. Specificul Verii sunt Cerealele, Păstăile Verzi și Legumele, în special Fasolea Verde, Varza, Dovleceii, Mazărea Verde, Frunzele de Bob, Urzicile, etc. Vara să fie o Alimentație axată cel mai mult pe Cereale, cu insistență pe Pâinea Pustnicească. Vara este anotimpul cel mai ACTIV și Cerealele sunt „rezistența” oricărui Activ intensiv. Amidonoasele și dulciuri le, totuși, să nu fie prea abundente. Vara este nevoie de multă Apă-lichide, Supele și Ciorbele să fie pe prim plan. Toamna are specificul „Rodurilor Pline”, cu o Alimentație din tot Rodul ce este la suprafață, „aerian”. Primăvara este Anotimpul Verdeții ușoare și Toamna este Anotimpul „conținuturilor grele”. Așa, Toamna să se mănânce multe Semințe, Boabe Leguminoase și Proteice, ca Alimente de Acumulare-Depunere”. Iarna are specificul de „Odihnă și relaxare”, de unde o Alimentație de multe Rădăcinoase și Fructe. De aici și Armonizarea cu Sacroterapia, Psihoterapia și Mobiloterapia, cu accentul pe „specificul Orientării respective”. Primăvara este un RITUAL cu evidență pe ORIGINI. Acum este momentul „REMEMORÃRILOR ORIGINILOR”, Începutul Vieții noastre, prin care să facem .Reîmprospătarea și Actualizarea Deplinei noastre Vitalități”. Vara este ,,Rememorarea Răspunsului” față de LEGÃ TURA propriei Ființialități cu DIVINUL, de a fi Într-o Creștere de Asemănare, nu de contrarietate. Toamna este .Rodirea de Memorii Proprii”, ce-ți dau Forma de Adult – Individualitate – Personalitate. Iarna este „Odihna-Actualizarea” ÎNTREGULUI Memorial într-o INTEGRALITATE Deplină. Apoi, selectarea pe „Ritmul Diurn”: Dimineața: La sculare, nu somnola, ci imediat săvârșește „Gestul SACRU” față de DUMNEZEU (închinare, plecăciune, ridicarea mâinilor, a capului și ochilor, cu o scurtă Rugăciune de Mulțumire și Dăruire, în funcție de sănătate, cei foarte bolnavi făcându-le în pat și culcați). Toaleta, spălarea gurii cu ceapă și coajă de pâine, ca să se curățească limba și sucurile salivare de depunerile toxice nocturne. Hidratare cu Apă (cu puțină Apă Sfințită mai înainte, pentru cei religioși), înghițitură cu înghițitură, în timp ce faci: Sacroterapia-Ritualul și Rugăciunea Religioasa propriu zisă; Mobiloterapia cu specificul respectiv de „stoarcere și presare”; O pauză în care mai faci Mobilotrapie, îndeosebi în zonele mai slabe, mai ales partea diafragmatică. O Supă sau Sucuri, sau Fructe, după preferință și situație. Dacă simți nevoia de o hidratare în plus, folosești Supa Dietetică nefiartă de Dimineață, ușor încălzită, mai ales de Pâine Pustnicească –ghiveci (vezi rețeta). Nu folosi Dulciuri Dimineața, că se pot declanșa diabeturi mascate. O pauză până la Prânz, ca să ai foame, în care îți completezi Mobiloterapia rămasă, mai ales în zona Membrelor, chiar dacă lucrezi, printre picături (Vezi capitolul Mobiloterapie).La Prânz: Lactate-Brânzeturi (dacă nu este post), simple și într-o cantitate moderată; sau o Mâncare preparată (fiartă sau semifiartă pentru ceiPag. 66 – 71 |