„India nu poate acum să ofere femei extraordinare, trebuie să le împrumute de la alte națiuni. Educația ta, sinceritatea, puritatea, iubirea imensă, hotărârea și, mai presus de toate, sângele tău celtic te fac exact femeia potrivită.″ Sunt cuvintele marelui yoghin Vivekananda care a chemat-o pe Margaret E. Noble să-i fie alături la construirea unei națiuni. Era la sfârșitul secolului al XIX-lea, pe vremea dominației engleze, când indienii îndurau opresiunea politică și mari nedreptăți sociale.
Irlandeza evlavioasă, cu studii strălucite în universitățile britanice, își găsise în spiritualitatea hindusă răspunsuri pentru întrebările sale ardente. Era deja discipola lui Vivekananda și fiica întru lumină a Saradei Devi, soția lui Ramakrishna.
Primește numele de Nivedita – Cea devotată lui Dumnezeu. Se mută în India, muncește neobosită pentru susținerea acțiunilor de eliberare națională și pentru cultivarea păturilor sărace. Activează politic, deschide școli, scrie și publică mai multe cărți menite să arate Occidentului fata miraculoasă a unei culturi străvechi.
Dar paginile acestea sunt mai mult decât un text cultural. Sunt respirația unei inimi care și-a deschis larg brațele, pentru a îmbrățișa sacrul dincolo de diferențe. Sunt o declarație de iubire năvalnică, răscolitoare către Marea Mamă. Cea pe care numai adevăratele fiice și adevărații fii o recunosc în Kali, unul din marile fluvii prin care Dumnezeu alege să curgă în lume. |