Preferințele intelectuale ale tînărului care va susține cu atîta căldură redescoperirea puterilor ascunse ale spiritului uman, căutarea însetată a izvoarelor Cunoașterii prin experimentarea trăirilor personale și directe l-au îndreptat spre studierea antropologiei la Universitate a Californiana din Los Angeles.
În timpul anilor de facultate, în cursul unor cercetări etnografice întreprinse în Mexic, Castane da l-a întîlnit în 1960 pe Juan Matus, indianul Yaqui, cel considerat îndeobște drept brujo (vrăjitor) și care îl va accepta ca ucenic, călăuzindu-l spre calea spinoasa a Cunoașterii.
Prima faza a inițierilor a durat din 1961 până în 1965 și ea este prezentată în volumul intitulat Învățăturile lui Don Juan. O cale Yaqui de cunoaștere, o introducere în tainele unui univers real și – aparent – ireal, numit de autor realitate neobișnuită. După o noapte de coșmar experimental, Castaneda decide să renunțe la strădania de ai deveni un om al Cunoașterii, ceea ce nu a însemnat însă ca nu intenționa să-și împărtășească învățăturile acumulate tuturor celor care pot simți chemarea Căilor Cunoașterii.
Analiza structurală realizată la sfîrșitul cărții, cu instrumentele unui om de știință, schițează ierarhia interna a procesului parcurs și pune, practic, bazele teoretice concrete ale unui lluminism nou, ce promite dezvăluirea tainelor Cunoașterii, ca scop, esență și manifestare a Vieții.
Dulcea otrava a căutării Căilor cu inimă ale Cunoașterii îl va readuce însă, peste trei ani, în preajma maestrului său. Acesta îi va desluși din nou că: „Un luptător își alege un drum de urmat cu inima și tocmai această alegere îl face sa se deosebească de un om normal. El poate recunoaște acest drum atunci când se identifică total cu el, cînd simte o mare liniște și plăcere parcurgîndu-l pe toată lungimea sa...”
Noile experiențe sintetizate în metafora de mai sus îl vor purta pe Castaneda din nou pe tărîm urile nebănuite ale Celeilalte Realități, o realitate plină de Mister, Forță și Curaj. Relatarea lor sub forma unor dialoguri ce vădesc o sclipitoare inteligență și un ascuțit simț al umorului îl acaparează, fără drept de apel, pe cititor, care va descoperi cu uimire că resimte o acută nevoie de a-și pune întrebări la care nu s-a gîndit niciodată și de a căuta raspunsuri... Odată cu Castaneda și cu don Juan, va deschide și el o Poartă spre Cunoaștere...
Cealaltă Realitate, în care învățam sa pășim alaturi de Ucenicul Vrăjitor, este arta, literatura, filozofie, știința, magie, spiritualitate, o chemare catre noi înșine și armonia Universului. Accesul cititorului la textul lui Castaneda va fi, nu ne îndoim, înlesnit și de Ghidul minimal de lectură pe care îl va găsi la finele cărții.