Evanghelia după Ioan are o importanță aparte pentru creștinism, adresându-se în special epocii prezente, epoca a cincea de cultură postatlanteeană. Ea ascunde cele mai profunde taine. Din ea transpare spiritul nou al creștinismului viitorului. Toate celelalte evanghelii au avut rolul de a pregăti omenirea pentru înțelegerea creștinismului. Ioan ne prezintă, în tablouri simbolice, o cale de inițiere în tainele lumii spirituale. Unele dintre aceste taine le putem intui dacă ne adâncim cu toată ființa în ceea ce ne spune Evanghelia sa. Așa cum precizează Rudolf Steiner, „Evanghelia după Ioan este o scriere ce nu trebuie niciodată cercetată. Ar fi zadarnic și fără sens să încerci să investighezi sau să faci o analiză critică Evangheliei după Ioan cu forțele inferioare ale intelectului omenesc. Ea trebuie viețuită frază cu frază. căci conține forță și viață. Primind-o în noi, ea ne dă forță și viață.”
Volumul I (224 pagini) al Evangheliei după Ioan cuprinde notițele de la ciclurile de conferințe ținute la Berlin (între 27 octombrie și 5 martie 1906), München (între 27 octombrie și 6 noiembrie 1906) și Basel (între 16 și 25 noiembrie 1907) în care ni se prezintă, în tablouri simbolice, o cale de inițiere în tainele lumii spirituale.
Volumul II (222 pagini) cuprinde ciclul de 12 conferințe ținut la Hamburg între 18 și 28 mai 1908, care face obiectul acestui volum, nu constituie un simplu comentariu al textului „Evangheliei esoterice”, ci are ca scop pe de o parte aprofundarea noțiunilor antroposofice, iar pe de altă parte înțelegerea mai clară a importantului document cu ajutorul reprezentărilor obținute prin abordarea antroposofică.
Volumul III (304 pagini), cuprindand ciclul de 14 conferințe ținut la Kassel între 24 iunie și 7 iulie 1909, încheie o muncă de traducere a ceea ce a constituit preocuparea primordială a întemeietorilor antroposofiei, și anume explicarea sensurilor mai profunde ale Evangheliilor și reliefarea importanței Misteriului de pe Golgota. El ne schițează tabloul grandios al evoluției omului și Pământului în trecut, prezent și viitor și ne dezvăluie rolul lui Christos pe tot acest parcurs |