Introducere
Influențele culorilor
Toate elementele universului (plante, vulcani, animale, pietre, mări, obiecte, oameni etc.) sunt constituite din atomi. Și tot ceea ce este constituit din atomi emite o vibrație care generează, la rândul ei, un câmp electromagnetic numit energie. Culoarea nu face excepție de la regulă; ea este o energie pură și, în această calitate, emite vibrații pe care le percep, uneori în mod conștient, dar cel mai adesea inconștient, toate ființele umane prin intermediul simțurilor. Nivelul vibratoriu al culorii se situează între cel al gândirii – cel mai înalt – și cel al materiei – cel mai scăzut.
Energia este lumină, lumina este culoare, iar culoarea este vibrație. Energia vibratorie emisă de culori este atât de puternică și de reală, încât pune la îndoială un vechi proverb japonez care afirmă că „pentru un orb, toate culorile sunt la fel”. În prezent, nevăzătorii sunt învățați „să vadă” culorile în funcție de nivelul vibratoriu degajat de fiecare dintre ele. Pe de altă parte, se pare că, dacă ar vrea, prin exercițiu, toți oamenii ar putea ajunge să aibă capacitatea de „a simți” culorile. În plus, s-a demonstrat clar că efectul luminii colorate este același indiferent dacă subiectul e nevăzător sau dacă își ține ochii închiși ori și-i acoperă.
De fapt, culorile sunt unde vibratorii care pătrund în noi prin porii pielii, prin ochi, urechi, respirație, și ajung la toate organele și glandele, la toți mușchii și nervii, la toate celulele noastre. Așadar, nu este de mirare că suntem atât de sensibili la ele. Culorile ne invadează și pun stăpânire pe noi, literalmente. Dar odată ce putem, într-o oarecare măsură, să ne exercităm propria voință în privința culorilor din mediul înconjurător, este important, pentru a face o alegere judicioasă, să cunoaștem influențele, efectele (negative și pozitive) și binefacerile lor. Așa cum spune atât de bine Dorothee L. Mella în cartea ei Puissance des couleurs: „Culoarea este pentru ochi ceea ce este sunetul pentru ureche: mișcări vibratorii prezente în univers”.
Fie că suntem sau nu conștienți de existența acestor unde, fie că ne încredem sau nu în ele, rezultatul este același: suntem supuși, zi de zi, oră de oră, influenței, acțiunii și efectelor pozitive sau negative ale acestora. Și aceasta fără a mai pune la socoteală faptul că influența undelor vibratorii ale culorii se manifestă pe toate planurile: fizic, mental și spiritual. În acest sens, culoarea poate să îmbolnăvească sau să vindece, să scadă moralul sau să-I ridice; ea poate să deschidă ori să închidă porțile comunicării cosmice.
Prima imagine pe care o percepe nou-născutul când deschide ochii este cea a unui univers constituit din culori. Încă înainte de a fi în măsură să numească și chiar să recunoască amintiri sau impresii, inconștientul lui le înmagazinează. Culorile generează amintiri și își imprimă amprentele invizibile în memorie. Psihiatrul Carl C. Jung afirma: „Culorile constituie limba maternă a subconștientului”. Pe tot parcursul vieții noastre, evoluăm cu și printre culori. Cunoașterea influenței vibrațiilor lor asupra vieții de zi cu zi, asupra personalității, emoțiilor, reacțiilor noastre ne poate permite, cu siguranță, să găsim soluții la numeroase probleme, de ordin fizic sau psihic.
Fiecare culoare vibrează cu o viteză proprie, având caracteristici particulare și o influență precisă. Pe de altă parte, ființa umană fiind ea însăși constituită din culori, fiecare dintre noi va reacționa în mod diferit la nuanțele și la coloritul mediului său înconjurător. Pe scurt, ne aflăm într-o permanentă interacțiune cu tot ce ne înconjoară. Pentru că suntem, în același timp, și emițător, și receptor, resimțim vibrațiile emise de culori, mai mult sau mai puțin conștient și mai mult sau mai puțin intens. În consecință, este esențial să acordăm importanță culorilor din decorul în care evoluăm, dormim, muncim, mâncăm etc.
Puteți să lucrați chiar dumneavoastră la menținerea propriei sănătăți fiind receptivi la ceea ce vă transmite corpul și alegându-vă cu grijă culoarea vestimentației în funcție de cerințele momentului. Cu siguranță, ați avut ocazia să alegeți culorile casei dumneavoastră. Dacă, dintr-un motiv sau altul, nu aveți posibilitatea să schimbați culoarea pereților, atunci îndreptați-vă atenția asupra accesoriilor: jaluzele, perdele, perne, mobile, plapume, așternut, prosoape, corpuri de iluminat etc.
Culoarea poate să înveselească, să atragă, să respingă, să încânte, să ne facă să plângem ori să râdem. Uneori, ea agasează, deranjează, irită, provoacă, inspiră, zâmbește, cântă. Iar dacă o culoare poate să modifice aspectul unei haine, atmosfera unei încăperi sau atractivitatea unui fel de mâncare, ea poate, de asemenea, datorită razelor sale energetice intrinsece, să ajute trupul și spiritul să-și regăsească echilibrul și armonia prin intermediul mai multor procedee. Descoperiți-le, la rândul dumneavoastră, în paginile acestei cărți. |