Manual de NLP

Autor:
Autor:
Joseph O`Connor
Editura:
Editura:
Curtea Veche

Ghid practic pentru a obține rezultatele pe care le dorești

Experimentatul psihoterapeut Joseph O`Connor, unul dintre cei mai apreciați formatori NLP, oferă cel mai bun curs introductiv tuturor celor care vor să studieze programarea neuro-lingvistică și să deprindă tehnicile specifice acestei abordări în psihologie.
Manual de NLP. Ghid practic pentru a obține rezultatele pe care le dorești

35.00 26.25 RON (Stoc 0)

Detalii:

Influența limbajului asupra funcțiilor cognitive, metode de inducere a unor stări emoționale și numeroase tehnici pentru influențarea deciziilor celorlalți sunt doar câteva dintre subiectele abordate de către Joseph O`Connor. În urma lecturii acestui volum vei constata că NLP nu este doar o sumă de tehnici eficiente, ci mai ales un mod original de a gândi asupra lumii din jurul tău.

JOSEPH O`CONNOR este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați formatori NLP din lume. A lucrat ca formator și consultant în cadrul Organizației pentru Dezvoltarea Industrială a Statelor Unite, oferind consultanță în cadrul unor proiecte de cooperare industrială pentru țări în curs de dezvoltare. Este cofondator și președinte al International Coaching Community, cea mai reprezentativă organizație la nivel mondial în acest domeniu.

Este autorul a 17 cărți, traduse în 21 de limbi, majoritatea dintre ele devenind bestselleruri internaționale. Cartea sa Introducing NLP, în curs de apariție la Curtea Veche Publishing, a fost vreme de 12 ani lucrarea de referință în studiul NLP, fiind vândută în peste 100 000 de exemplare.

Cuprins:
Mulțumiri
Introducere
CAPITOLUL  1. Ce este NLP?
CAPITOLUL  2. Obiective
CAPITOLUL  3. Procesul de învățare
CAPITOLUL  4. Relațiile
CAPITOLUL  5. Simțurile
CAPITOLUL  6 . Stările emoționale
CAPITOLUL  7. În interiorul minții
CAPITOLUL  8. Strategii
CAPITOLUL  9. Limbajul
CAPITOLUL 10. Meta-modelul
CAPITOLUL 11. Modelul Milton
CAPITOLUL 12. Metafora
CAPITOLUL 13. Scrierea
CAPITOLUL 14. Înțelegerea
CAPITOLUL 15. Încadrarea
CAPITOLUL 16. Să punem toate lucrurile cap la cap
ANEXA 1. Modelele NLP
ANEXA 2. Principalele influențe asupra dezvoltării NLP
Glosar
Indice 5
7
11
27
44
67
78
116
148
179
201
214
255
281
292
301
333
357
385
388
397
409
Fragment:

CU CE SE OCUPÃ NLP?

 

NLP duce la împlinire personală și la schimbare. Mai întâi o aplici în cazul tău, pentru a deveni persoana pe care o visezi, și vei constata că este un demers realizabil. De asemenea, lucrezi asupra ta pentru a-i putea ajuta și pe ceilalți.

Călătorind mult cu avionul, știi că la începutul fiecărui zbor, după ce te-ai așezat și ți-ai legat centura de siguranță, te ia în primire personalul de la bord care trece în revistă instrucțiunile de siguranță. În acest moment, cei mai mulți dintre pasageri se afundă în lectura publicațiilor aflate la bord, pentru că au mai auzit instrucțiunile și unii dintre ei le-ar putea recita pe de rost. Dar eu rețin mereu un lucru în legătură cu instrucțiunile de siguranță – în cazul în care cabina se depresurizează, cad măștile de oxigen și trebuie să-ți pui masca pe față înainte să ajuți pe altcineva. De ce? Pentru că, dacă nu-ți pui masca, poți leșina și atunci nu mai poți face nimic – nici pentru tine, nici pentru altcineva.

Împlinirea personală este echivalentă gestului de a-ți pune masca pe față mai întâi. Cu cât știi mai multe despre tine, cu atât ești mai capabil să-i ajuți și pe ceilalți.

NLP nu presupune să te preocupi de ceilalți și să-ți neglijezi propriile nevoi!

Pune-ți masca pe față mai întâi!

Când îmbrățișezi schimbarea și împlinirea personală, trebuie să ai o dispoziție adecvată acestor scopuri, cu alte cuvinte trebuie să fii convins că vei reuși și trebuie să crezi în ceea ce vei face. Adecvarea presupune că ești hotărât să faci schimbarea, astfel încât să nu-ți sabotezi propriile acțiuni.

În al doilea rând, trebuie să te raportezi la ce faci, adică să lucrezi pe baza unei relații de încredere și influență reciprocă.

În al treilea rând, trebuie să stabilești clar ce vrei să obții prin acea schimbare.

Apoi, poți aplica oricare din multiplele modele, tehnici sau combinații de modele pe care NLP le-a conceput pentru a fi asimilate și implementate în vederea schimbării.

Rezultatele tale trebuie să fie ecologice, adică trebuie să se integreze în ansamblul mai larg, fără consecințe nefaste pentru tine sau pentru ceilalți.

În fine, anticipezi pasul hotărâtor, adică repeți mental noua asimilare și noua schimbare. Aceasta va consolida pasul respectiv, ceea ce înseamnă că îți vei aminti să acționezi diferit când va veni timpul să testezi ce ai învățat.

Ecologia reprezintă preocuparea pentru un sistem în ansamblul său. O verificare ecologică are loc atunci când cercetezi în ce măsură schimbarea pe care o operezi se încadrează în sistemul privit în întregul său. Verifici dacă nu cumva ceea ce pare o schimbare benefică pentru o parte a sistemului creează de fapt probleme în alte zone. Multe schimbări pe plan personal sau organizațional eșuează pentru că au în vedere niște limite mult prea strâmte ale sistemului, iar efectele colaterale se dovedesc a fi adevărate bătăi de cap. O examinare ecologică este ca și cum ai verifica ce efecte colaterale negative are un medicament, chiar dacă el vindecă o boală.

Ca parte a unei tehnici NLP, o verificare ecologică garantează faptul că NLP nu devine manipulativă și că acțiunile tale mi duc la câștig personal în detrimentul altcuiva. Prin aceasta verifici și dacă schimbările făcute de o altă persoană se armonizează cu restul vieții pe care o duce respectiva persoană și cu relațiile ei. O verificare ecologică în interes personal garantează faptul că tu nu te manipulezi, adică nu te forțezi să inițiezi vreo acțiune pe care o vei regreta mai târziu sau care va dăuna unei alte persoane.

Toate acțiunile au efecte care depășesc contextul lor specific.

Viețile noastre sunt complexe și o schimbare va avea același efect pe care îl are o piatră aruncată într-un iaz liniștit și care vălurește apa, producând valuri care se lărgesc tot mai mult pe măsură ce se îndepărtează de țărm. Unele schimbări produc valuri mai mari decât altele. Unele valuri dispar imediat, dar altele tulbură suprafața lacului mai mult decât te-ai fi gândit. Câteva pot deveni o adevărată maree.

Ecologie internă

O verificare de ecologie internă se produce atunci când examinezi, pe baza propriilor sentimente, dacă acțiunile pe care ți le propui și urmează să le îndeplinești reprezintă cea mai înțeleaptă alegere. Ecologia corpului tău este indicată de sănătatea fizică. Ecologia mentală este redată de sentimentele de congruență sau de incongruență.

Incongruența este presimțirea că schimbarea are consecințe nesigure (așa încât ai nevoie de mai multe informații) sau are efecte negative (așa încât trebuie să regândești problema). Incongruența nu este un lucru rău, dar este necesar să fii conștient de ea și să cercetezi de ce ești cuprins de această stare.

Pentru un control de ecologie internă, întrebările pe care trebuie să (ți) le pui sunt:

„Care sunt consecințele mai Îndepărtate ale acțiunii mele?” „Ce pierd dacă fac această schimbare?” „Ce va trebui să fac În plus?” „Rentează!” „Ce câștig dacă fac această schimbare?” „Ce preț are schimbarea. Sunt dispus să-l plătesc?” „Care sunt aspectele pozitive ale stării prezente?” „Cum aș putea să păstrez aspectele pozitive în timp ce fac schimbarea pe care o doresc?” Ascultă, simte și caută atent răspunsurile.

O reacție tipică de incongruență este când nu te simți în largul tău, ai o senzație ce trece uneori direct prin stomac. O reacție vizuală de incongruență este similară cu senzația pe care o ai când privești piesele amestecate ale unui joc de puzzle și din care nu se conturează clar nicio imagine. Fraza clasică ce marchează inadecvarea este „Da, dar...”

Câteodată, când faci un control de ecologie, efectele neplăcute sunt foarte evidente și atunci trebuie să regândești rezultatul. Alteori, intuiești că nu totul este în regulă, însă fără să poți spune exact ce este greșit. Această intuiție este o indicație a subconștientului că schimbarea nu este pe de-a-ntregul ecologică. Fii mereu atent la intuițiile și senzațiile de inadecvare.

Ecologie externă

Ecologia internă se prelungește în ecologia externă, pentru că toți facem parte dintr-un sistem mai larg de relații. Ecologia internă și cea externă sunt două perspective diferite ale aceluiași sistem. Un control de ecologie externă verifică felul în care rezultatul tău va afecta alte persoane importante din viața ta.

Fă un efort de imaginație și pune-te în locul lor. Cum îi va afecta schimbarea?

Este contrară vreuneia dintre valorile lor? Dacă da, contează acest lucru?

Cum vor reacționa ei?

Controalele de ecologie fac parte dintr-o gândire sistemică.

Optimizarea unei părți a sistemului face invariabil ca tot sistemul să funcționeze mai puțin bine ca înainte. De exemplu, să presupunem că într-un moment de euforie în seara de Revelion, când toată lumea își face promisiuni pentru anul care vine, un individ se hotărăște să dea jos din greutate și să lucreze pentru a avea un corp mai atletic. Se apucă de squash, se duce la sală de trei ori pe săptămână, gândindu-se că va fi cu atât mai bine cu cât se va antrena mai mult. Dar, deoarece corpul său nu este obișnuit cu efortul, face o întindere musculară, după care devine apatic și extrem de obosit. Din această cauză nu se va mai putea antrena, ajunge deprimat, face din ce în ce mai puțin, așa încât în cele din urmă nu numai că va fi și mai puțin activ decât la sfârșitul anului precedent, dar va fi și mai gras. În plus, se va pomeni cu o sumă considerabilă de plătit pentru fizioterapie, dar și cu un abonament la sală pe care abia dacă l-a folosit.

Ecologia este relevantă și pentru organizații. De pildă, o presiune în vederea creșterii vânzărilor poate duce, pe moment, la un salt al vânzărilor, dar acesta, la rândul lui, va exercita o presiune suplimentară asupra producătorilor nevoiți să facă față cererii. Dacă producătorii nu vor izbuti să livreze la timp cantitățile cerute, vor apărea clienți nemulțumiți, numărul plângerilor formulate de aceștia va crește și asta va duce ulterior la pierderi înregistrate de afacere în întregul său.

Conștientul și subconștientul

Toate schimbările se produc mai întâi la nivel subconștient. Apoi devenim conștienți de ele.

NLP are o abordare cu totul specială asupra conștientului și a subconștientului, o abordare care diferă de cea întâlnită în majoritatea școlilor de psihologie. În NLP, conștientul se referă la toate lucrurile de care suntem conștienți într-un anumit moment. Putem lucra cu aproximativ șapte unități informațio­nale distincte la nivel conștient la orice moment dat. Totuși, depinde mult și de felul în care ne organizăm informația. Un număr de telefon poate conține șapte cifre. Pot fi memorate ca șapte cifre, dar de îndată ce îl memorezi ca un număr de telefon, îl vei reține și ți-l vei aminti ca pe o singură informație; în acest fel, poți reține în jur de șapte numere de telefon în memoria de scurtă durată.

Subconștientul este folosit în NLP pentru a indica orice nu este activ în conștient. Prin urmare, subconștientul este un „recipient” pentru multe gânduri, sentimente, emoții, idei și alternative cărora nu le dai nicio atenție la un moment dat. De îndată ce intră în vizorul atenției tale, ele vor trece pe plan conștient.

Anumite credințe și valori rămân în subconștient, dar îți îndrumă viața fără să-ți dai seama câtă putere au. Unele aspecte ale fiziologiei tale vor rămâne și ele la nivel subconștient – concentrația de dioxid de carbon din sânge, ritmul bătăilor inimii, funcționarea ficatului. Cu cât funcția este mai importantă și are un aport mai mare la susținerea vieții în organism, cu atât este mai probabil ca ea să rămână la nivel subconștient. Ar fi de-a dreptul insuportabil să trebuiască să-ți amintești în mod conștient să pui inima să bată, să-ți reglezi digestia sau să-ți faci oasele să se regenereze.

Conștientul este ca un călăreț care cârmește și îndrumă, stabilindu-și niște ținte și hotărându-se asupra traseului. Toate acestea trec apoi în subconștient, iar noi începem să luăm măsuri pentru a atinge obiectivele. Subconștientul este asemenea calului care de fapt suportă tot efortul și ajunge unde vrea călărețul. Nu este o idee bună să îl lași pe cal să stabilească el itinerariul. La fel, nu ar fi înțelept din partea călărețului să încerce să-i spună calului exact pe unde să pună copita în pământ în fiecare moment al călătoriei. În cazul ideal, conștientul și subconștientul formează un parteneriat echilibrat.

Toată lumea are resursele necesare pentru a se schimba, sau, dacă resursele sunt inexistente, ele pot fi create. Dar oamenii cred adesea că nu au resursele care le trebuie doar pentru că nu sunt conștienți de ele în acea situație în care au nevoie. Unele cercetări neurofiziologice indică însă că, foarte probabil, fiecare experiență pe care o trăim este stocată undeva și poate fi accesată în condiții adecvate. Cu toții am trecut prin momente în care evenimente de mult uitate ne reveneau în memorie, declanșate de vreun gând rătăcit și rară nicio legătură; mai mult, resursele noastre din subconștient – pot fi utilizate prin hipnoză și stare de transă.

Unele școli de psihologie, cum ar fi psihanaliza, consideră subconștientul ca fiind un depozit de material reprimat, cu potențial distrugător. NLP consideră subconștientul ca fiind binevoitor – de vreme ce are toate experiențele la care am putea recurge pentru a obține o viziune mai înțeleaptă asupra lucrurilor.

NLP nutrește un respect sănătos pentru subconștient. Cu toate acestea, cel mai la îndemână punct de plecare este conștientul – lucrurile de care suntem conștienți, felul cum ne ghidăm viața formulând, înțelegând și, în fine, atingând rezultatele propuse.

Preț
Preț 35.00 RON
Discount
Discount 25 %
Preț final
Preț final 26.25 RON
I.S.B.N.
I.S.B.N. 978-973-669-878-1
Caracteristici:
Numărul de pagini
Numărul de pagini 416
Formatul în cm. (l x L)
Formatul în cm. (l x L) 13 x 20
I.S.B.N.
I.S.B.N. 978-973-669-878-1
Traducerea din limba engleză
Traducerea din limba engleză Eduard Bucescu
Titlul original
Titlul original NLP Workbook - A Practical Guide to Achieving the Results You Want
Publicat online
2010-04-09
Afișat de
22542 ori
Apreciere
5 / 5 (1)
Recomandări:
Adevăr Divin ▷ Librăria
Adevăr Divin
×

Coșul de cumpărături

Titlul
Preț RON
-%
Redus RON
 
Subtotal
Șterge
produs(e) în coș, preț total:

Atenție: acest site este în teste și pot exista erori!

Sugestie: Rotiți telefonul pentru a vedea mai multe detalii

Continuă cumpărăturile Golește coșul Finalizează
×

Adăugat în coș

Titlul
Preț
Redus
Preț final
×

Recomandate

41.00 36.90 RON

Carduri CELE PATRU LEGĂMINTE

94.00 84.60 RON

Puterea (Secretul Cartea 2)

11.71 RON

Tarotul Lenormand

60.00 54.00 RON

Theta Healing

72.00 64.80 RON

Corpul nu uită niciodată

85.00 76.50 RON

Opere complete (Neville Goddard)

106.00 95.40 RON

Iubește realitatea exact așa cum este

58.00 52.20 RON

Vrăjitoarea verde

52.00 46.80 RON

Sucul de țelină (Medium medical)

259.00 233.10 RON

Curs de Miracole

158.00 142.20 RON

Vindecare prin detoxificare (Medium Medical)

43.00 38.70 RON

Efectul Umbrei

85.00 76.50 RON

Terapia Teta – Boli și afecțiuni

29.00 26.10 RON

Femei puternice

91.00 81.90 RON

Floarea vieții, volumul I

64.00 57.60 RON

Carduri de înțelepciune: Un set de 64 de carduri

31.00 27.90 RON

Zece mesaje pe care îngerii tăi doresc să le cunoști

57.00 51.30 RON

Vindecarea traumelor din trecut

39.00 35.10 RON

Am murit și m-am descoperit pe mine însămi

46.00 41.40 RON

Puterea este în interiorul tău

Atenție: acest site este în teste și pot exista erori!

Sugestie: Rotiți telefonul pentru a vedea mai multe detalii

Continuă cumpărăturile Preview Coș
© 2006 - 2023 www.Divin.ro
Executat în 30 milisecunde, Încărcat în milisecunde | 1,064 MB memory | UTC 10:48:25 23.03.2023 (UTC)