Rozmarin (Rosmarinus officinalis)
Rozmarinul este o plantă aromatică cu frunze înguste și flori albastre. Crește cu predilecție în Italia, Spania și Tunisia. Crenguțele tinere se folosesc drept condiment iar din flori se prepară o infuzie cu acțiune stimulentă. Prin distilarea tulpinilor și a florilor de rozmarin se extrage o esență foarte apreciată, folosită în industria parfumurilor, îndeosebi la prepararea apei de colonie. Rozmarinul este cunoscut din vechime, fiind folosit la conservarea cărnii și la redarea memoriei persoanelor amnezice, prin simpla inhalare a esenței.
Acțiune. În afara proprietăților sale tonice și de stimulare, uleiul esențial de rozmarin acționează la nivelul ficatului și al veziculei biliare. EI previne reumatismul și artrita, acțiunea sa asupra pielii (inclusiv a pielii capului) fiind foarte eficace. Stimulează tensiunea arterială, fiind și afrodisiac.
Uleiul esențial de rozmarin poate fi folosit cu succes în redarea energiei copiilor obosiți, fiind eficace în perioadele de convalescență. Într-adevăr, el ajută la recuperarea organismului după o boală.
Măsuri de precauție. Uleiul esențial de rozmarin trebuie folosit doar în doze mici, nefiind recomandat femeilor însărcinate.
Câteva sfaturi
Dacă ficatul sau vezicula biliară sunt slăbite, luați o picătură de ulei esențial de rozmarin în jumătate de pahar de apă caldă, de trei ori pe zi. Acest tratament poate fi întărit prin fricționarea regiunii ficatului sau a veziculei cu câteva picături de ulei esențial de rozmarin, de preferință dimineața.
Pentru a reface tonusul pielii obosite, iată un secret de frumusețe, benefic pielii, la toate vârstele sale: turnați șase picături de ulei esențial de rozmarin în jumătate de pahar de lapte și pulverizați peste față, nu înainte de a dilua această loțiune cu apă. Acest tratament va favoriza un amestec omogen din toate lichidele.
Pentru calmarea oricărui tip de durere, aplicați, sub formă de frecție, un amestec compus din 15 picături de ulei esențial de rozmarin, 15 picături de ulei esențial de levănțică și o jumătate de cană de ulei de migdală dulce. Pentru calmarea totală a durerii, acest masaj poate fi repetat de 2-3 ori.
Special pentru sportivi, o loțiune tonică aplicată prin fricționare: peste 50 ml de ulei de migdală dulce adăugați un amestec de cinci picături de ulei esențial de rozmarin, cinci picături de ulei esențial de pin și cinci picături de ulei esențial de mușcată. Frecția este recomandată îndeosebi dimineața, înainte și după efortul fizic.
O loțiune eficace antirid: cinci picături de ulei esențial de rozmarin și cinci picături de ulei esential de trandafir, adăugate peste ulei de sunătoare și ulei de trandafir tămâios. Pentru un tratament echilibrat, acest elixir se aplică de două ori pe zi, dimineața și seara.
După un efort fizic, de ce să nu profitați de o baie generatoare? Nu trebuie decât să adăugați opt picături de ulei esențial de rozmarin, cinci picături de esențial de pin și cinci picături de ulei esențial de levănțică într-o jumătate de cană cu lapte praf sau algă verde. Această baie va fi benefică pentru revitalizarea organismului.
O mască antirid realizată rapid și foarte eficace ar trebui să facă parte din tratamentele zilnice de înfrumusețare. Peste două linguri cu miere neîncălzită adăugați trei picături de ulei esențial de rozmarin și trei picături de esență de trandafir. După păstrarea măștii pe față timp de cinci minute, clătiți cu apă călduță, apoi cu apă rece.
Oferiți părului un tratament, cu următorul amestec:
1 gălbenuș de ou
1 Iinguriță de ulei de grâu încolțit
1 Iinguriță de ulei de măsline
sucul de la o jumătate de lămâie
3 picături de ulei esențial de rozmarin
3 picături de ulei esențial de levănțică
Cu o parte din acest amestec, masați pielea capului, după care vă acoperiți cu un prosop îmbibat cu apă caldă. Lăsați să acționeze cel puțin 15 minute. La clătire, folosiți restul preparatului odată cu șamponul obișnuit. La final, pulverizați putin suc de lămâie peste păr și clătiți din nou. Acest tratament revitalizează părul, făcându-l moale și mătăsos. |