Ce înseamnă de fapt, a avea așteptări? Este bine să le avem sau nu? Mulți oameni își pun astfel de întrebări. Conform dicționarului, a te aștepta la ceva înseamnă „a prevedea, a considera ca fiind probabil sau sigur sau a conta pe ceva, a spera. Înseamnă a crede că ceva sau cineva apare, înseamnă a avea o certitudine, a conta pe ceva.
Când oamenii spun: Aștept ceva, de obicei se bazează pe o promisiune sau pe o înțelegere cu cineva. Adeseori se spune „Aștept niște bani prin poștă, aștept pe cineva la ora opt seară, aștept trenul.'' Când cineva spune că așteaptă niște bani prin poștă, înseamnă că cineva i-a spus că îi va trimite acei bani. Cel care așteaptă trenul are încredere în panoul care indică faptul că trenul va sosi la cutare ora.
Este absolut normal să avem așteptări, în lumea noastră materială, dar acestea nu sunt justificate decât dacă există o înțelegere în prealabil, dacă nu, nu pot genera decât emoții. Când o persoană se așteaptă la ceva fără să existe o înțelegere în prealabil, se bazează pe o credință mentală, pentru a decide că ceva trebuie să se întâmple sau că cineva ar trebui să facă ceva sau să acționeze într-un anumit fel. În viața de zi cu zi, una dintre cauzele cele mai frecvente ale emoțiilor trăite în relațiile noastre, fie că este vorba despre relații profesionale, sociale, intime sau relații părinți-copii, este faptul de a avea o așteptare atunci când nu există o înțelegere prealabilă.
De ce se întâmplă astfel? Există mai multe cauze. Printre altele, după cum am menționat, oamenii se bazează de obicei pe ceea ce le spune mintea, fără să verifice cu cei implicați, dacă așteptarea lor este sau nu justificată. Credințele sunt principala cauza a acestor așteptări.
|