...dacă în secolul al XIX-lea se credea că literatura începe în lume cu Iliada și Odiseea lui Homer sau cu scrierile sacre ebraice, astăzi știm cu certitudine că textele literare egiptene și sumeriene au fost redactate cu mult înainte...
Tăblițele de argilă (Scrieri din Orientul Antic)
30.0027.00RON
(Stoc 0)
×
Anunță-mă când „Tăblițele de argilă (Scrieri din Orientul Antic)” e disponibil(ă)
• Adresa de e-Mail la care dorești să primești notificarea
Perspectiva mai largă a istoriei civilizațiilor ne-a împins mult înapoi, și dacă în secolul al XIX-lea se credea că literatura începe în lume cu Iliada și Odiseea lui Homer sau cu scrierile sacre ebraice, astăzi știm cu certitudine că textele literare egiptene și sumeriene au fost redactate cu mult înainte și în ele întâlnim o serie de prototipuri care prefigurează în chip surprinzător pe eroii greci din epopeile homerice.
Este sigur că textele literare ce ne-au parvenit din Orientul apropiat nu constituiau o literatură în sensul pe care-l acordăm noi azi acestui concept. Nu era vorba de texte care trebuiau să placă, să stârnească admirația, să provoace plânsul, ori râsul; toate aceste opere erau ritualuri, folosite fie în ceremonii magice, așa cum este întreaga literatură ugaritică, fie în ritualuri sacerdotale, în temple. Ele se citeau în cadrul unor slujbe, în temple și cel care le recepta era încă un homo religiosus, nu și un homo aestheticus, că să folosim expresiile lui Soren Kierkegaard.
Cert este, cu privire la creațiile literare, că textele scrise ce ne-au parvenit au fost precedate de o literatură orală; că multe din legendele, poemele, imnurile mesopotamiene au fost recitate mai întâi și transmise prin viu grai. Proces care a putut dura secole de-a rândul și se știe că la multe popoare mari, cum au fost celții sau traco-dacii, creațiile literare rituale nu au fost niciodată așternute în scris. Va fi existat poate o interdicție rituală de a scrie asemenea creații ce aveau un caracter mai mult sau mai puțin tainic.
După ce a fost fixată în scris, literatura Orientului apropiat în general a căpătat posibilitatea de a se perfecționa și îmbogăți considerabil.