Programarea Neurolingvistică (NLP) ne propune un model eficient și fascinant al minții și al acelui ansamblu de instrumente comportamentale care ne permite să deblocăm unele dintre mecanismele ascunse ale crezurilor și ale sistemelor noastre de crezuri. Prin procesele aferente programării neurolingvistice, crezurile împreună cu componenta lor fizică și neurolingvistică pot fi explorate și influențate într-un mod pragmatic și inteligibil.
Această carte este rezultatul cercetărilor întreprinse de Robert Dilts asupra proceselor care influențează crezurile. Pentru aceasta el a folosit instrumentele puse la dispoziție de NLP.
Cartea a fost alcătuită în principal pornind de la un manuscris realizat la un seminar desprte schimbarea crezurilor.
Crezurile noastre sunt o forță foarte puternică ce ne influențează comportamentul. Chiar și înțelepciunea populară spune că, dacă vom crede cu adevărat că putem face un anumit lucru, vom reuși să-l realizăm. În schimb, dacă vom crede că este imposibil să realizăm ceva anume, niciun efort nu va reuși să ne convingă de contrariu. Crezuri de genul „Este prea târziu acum”, „Oricum, nu mai pot să fac nimic”, „Sunt o victimă... mi-a venit rândul” pot foarte adesea să ne limiteze ca ființe umane, împiedicându-ne să profităm la maximum de propriile resurse naturale și de abilitățile noastre inconștiente. Crezurile referitoare la noi înșine și la ceea ce este posibil în lumea din jurul nostru au un mare impact asupra eficienței noastre zilnice. Cu toții avem crezuri care ne servesc drept resurse, precum și crezuri care ne limitează.
Majoritatea oamenilor recunosc, de exemplu, că sistemul lor de crezuri poate - atât în mod direct, cât și indirect - să le afecteze sănătatea. Adesea, problema se referă la o simplă identificare a crezurilor negative care conduc la probleme de sănătate, cum ar fi abuzul de substanțe chimice, oboseala permanentă, scăderea forței sistemului imunitar natural și stresul. Totuși, cum ne putem schimba propriile crezuri negative în crezuri care să contribuie la îmbunătățirea stării noastre de sănătate?
Aproape orice medic recunoaște că atitudinea pacientului este un factor major care contribuie la succesul procesului de recuperare. Totuși, există foarte puține metode care, explicite fiind sau demne de încredere, să ajute o persoană să treacă peste reacția de frică ori de apatie, adoptând o „atitudine pozitivă” congruentă.
Istoria cercetărilor în domeniul medicinii a dovedit faptul că efectul placebo este la fel de eficient ca multe medicamente. Totuși, cauza exactă a acestei eficiente a rămas un mister. Mulți cercetători speculează chiar că un „efect placebo inversat” ar putea fi cauza multor boli. Este oare posibil să accesăm acea putere în mod direct și să o canalizăm pentru a asigura un proces de recuperare plin de succes?
Chiar și crezurile altor persoane referitor la noi ne pot afecta. Acest fapt a fost demonstrat printr-un studiu inovator în cadrul căruia un grup de copii, etichetați în urma unor teste diverse, ca având o inteligență medie, a fost împărțit aleatoriu în două grupuri egale. Unul dintre grupuri i-a fost încredințat unui profesor căruia i s-a spus că acești copii au anumite talente native, în timp ce al doilea grup i-a fost încredințat unui profesor căruia i s-a spus că elevii săi au dificultăți de învățare. Un an mâi târziu, celor două grupuri li s-au aplicat din nou testele de inteligență. În mod deloc surprinzător, majoritatea celor care fuseseră arbitrar identificați ca fiind „talentați” au avut un punctaj mai mare decât înainte, în timp ce majoritatea celor etichetați ca fiind „mai lenți” au avut un punctaj mai mic. Rezultatele obținute au reflectat faptul că părerile profesorilor referitoare la capacitățile intelectuale ale elevilor lor le-a afectat acestora din urmă abilitatea de a învăța.
Crezurile noastre pot să modeleze, să influențeze sau chiar să determine gradul nostru de inteligență, starea sănătății, modul de a interacționa în relațiile cu ceilalți, creativitatea, chiar și gradul de fericire și de succes personal. Și, dacă, într-adevăr, crezurile sunt o forță atât de puternică în viețile noastre, cum putem oare să le controlăm și să nu ne mai lăsăm controlați de ele? Multe dintre crezurile pe care le avem ne-au fost inoculate din copilărie de către părinți, profesori, prin intermediul mediului și al mijloacelor de comunicare în masă, înainte ca noi să devenim conștienți de impactul pe care îl au asupra noastră sau înainte de a reuși să facem noi înșine o alegere. Este, oare, posibil să restructurăm, să dezînvățăm sau chiar să schimbăm anumite crezuri mai vechi, limitatoare și să ne inoculăm crezuri noi care să ne ajute să ne extindem potențialul dincolo de ceea ce ne putem imagina acum? Dacă este posibil, cum putem face aceasta?
Robert Dilts |