În vremea bunicilor noştri, mierea intra în compoziţia unor băuturi şi preparate care le erau date bolnavilor. La noi există încă, pe lângă tradiţia laptelui cu miere, şi cea a grogului (miere, lămâie, alcool, rece, cu cuburi de gheaţă, sau cald, dacă flambăm alcoolul). Facem şi vin cu miere (apă, miere, drojdie de brutărie, oţet din vin). Altă variantă: miere bătută în ou, care se numeşte „lapte de pasăre''. Pentru diminuarea secreţiilor de mucus, calmând iritarea membranelor, ce vă face să tuşiţi, iată o băutură pe care o puteţi consuma de două sau de trei ori pe zi, chiar dublând doza dacă doriţi: bateţi un albuş spumă, apoi puneţi în el o linguriţă de miere şi sucul de la o lămâie, ceea ce înseamnă cam una sau două linguri. Asta vă va repune în mişcare sistemul digestiv, dacă adăugaţi sucuri de fructe şi de legume după aceea (...), păstrând o alimentaţie semilichidă. Recomandarea lui Cayce se înţelege cu atât mai bine, cu cât, atunci când avem gâtul umflat, ne e greu să înghiţim ceva solid. Şi pacienta suferea, aflăm din lectură, şi de probleme intestinale. Aceeaşi pacientă a întrebat: - Care e diferenţa între a consuma un gălbenuş crud sau unul fiert? - Depinde de organisme şi de felul în care îl consumaţi. Căci, după cum am spus, în acest caz particular, albuşul nu e bun pentru bolnavul nostru. Dar când e bătut spumă şi amestecat cu miere şi lămâie au loc reacţii complet diferite. În acest caz, amestecul acţionează curativ nu numai asupra mucoaselor sistemului digestiv, ci şi asupra întregului sistem limfatic, furnizând energie pentru dinamizarea lui. Circulaţia limfei se regularizează şi ea odată cu producerea de noi celule sangvine, ceea ce se petrece şi când consumăm gălbenuşul de ou. Sistemul digestiv are nevoie de o anumită cantitate de alimente acide, nu trebuie să fie în întregime alcalinizat. (Lectura 808-4)
Iată comentariile femeii, după ce a încercat recomandare lui Cayce: „Timp de trei ore, am încercat să micşorez flegmonul (abces în gât). Abia puteam să vorbesc. Imediat după ce am luat trei linguriţe de ceai din amestecul de mai sus prescris de Cayce, abcesul s-a spart şi l-am scuipat. După mai multe ore, s-a fărâmat alt abces. Am făcut la fel ca la primul şi a mers, chiar dacă de data asta a durat ceva mai mult timp, două sau trei minute. A doua zi dimineaţă, angina se sfârşise şi de atunci totul e bine''. În alt caz similar, al unei femei care nu mai scăpa de gripă, Cayce a recomandat ceea ce urmează. În toate cazurile de gripă sau de angină, v-ar trebui un expectorant, adică ceva care să vă ajute să eliminaţi mucusul acumulat în gât. Iată ce veţi prepara pentru asta. Luaţi un ou, dar nu din frigider. Separaţi gălbenuşul de albuş, păstraţi-l pe acesta din urmă şi bateţi-l. Adăugaţi-i apoi zeama de la o lămâie, încorporaţi picătură cu picătură, o linguriţă de miere, încorporată tot puţin câte puţin, cam trei picături de glicerină, adăugată una câte una. Şi bateţi energic totul, la sfârşit. La fiecare două sau trei ore, luaţi o linguriţă din acest amestec. |