Descoperirea depozitului de manuscrise de la Nag Hammadi, din 1945, a fost considerat un eveniment de importanta exceptionala, pentru ca a facut posibila cunoasterea nemediata si exhaustiva a principalelor linii ale gândirii gnostice care, pâna la acea data, erau înfatisate doar indirect si fragmentar în scrierile ereziologilor crestini. Cercetarea interdisciplinara, clasificarea si traducerea acestor manuscrise a necesitat truda unor colective alcatuite din specialisti renumiti.
Volumul de fata cuprinde cinci texte gnostice de prima însemnatate: Evanghelia Adevarului, Evanghelia dupa Filip, Evanghelia Egiptenilor, Evanghelia dupa Maria si Evanghelia dupa Toma. Textele respective si materialele însotitoare au fost revizuite în conformitate cu noile date ale exegezei de specialitate; la acestea s a adaugat un aparat critic substantial.
De la mult comentata Evanghelie dupa Toma pâna la “scandaloasa” Evanghelie dupa Maria ce a constituit punctual de plecare al romanului Codul lui da Vinci, aceste scrieri aduc perspective noi, nu totdeauna comode, în privinta conceptiei noastre privind crestinismul primar.
Prezenta selectie contine patru dintre lucrarile descoperite la Nag Hammadi, precum si o lucrare pastrata în Codicele Berlin 8502; toate au fost catalogate de catre autorii antici prin termenul “Evanghelie”. Unica lucrare ce se înscrie în rigorile acestui gen literar traditional este Evanghelia dupa Toma; celelalte scrieri contin de la interpretari ale unor texte sacre crestine, alegorii, homilii, pilde (Evanghelia Adevarului, Evanghelia dupa Filip), pâna la descrieri ale nasterii Pleromei (Evanghelia Egiptenilor), sau ascensiunii sufletului printre sferele arhontice planetare (Evanghelia dupa Maria) etc.
Textele alese de noi provin din heterodoxiile crestine din secolele II-IV; cititorul neavizat si necunoscator al acestui subiect nu trebuie sa se îngrijoreze de stranietatea unor idei, care au pretentia de a subscrie crestinismului apostolic. Prin introduceri si notele complementare la fiecare text, încercam sa descriem un context de gândire comunitar, desi toate aceste lucrari subscriu curentului gnostic, diversificat însa prin scoli de gândire. În aceasta selectie avem de-a face cu texte care provin fie din comunitatea valentiniana (Evanghelia Adevarului, Evanghelia dupa Filip), fie din cea setiana (Evanghelia Egiptenilor), fie, fara a fi atribuibile unei anumite secte, împartasesc adesea opinii promovate de gnosticismul secolelor II-III (Evanghelia dupa Toma si Evanghelia dupa Maria). |