Rataciti in Labirint este o carte vie si provocatoare, bogata in informatii clinice si studii de caz, care ne arata ca miturile nu sunt doar povesti invechite, ci teme semnificative ale vietii umane. Ele ne ofera cai de acces catre transcendenta si modele de viata, dezvaluind tipare psihice care pot fi intelese si folosite in procesul de vindecare. Cu o abordare hermeneutica a traumei, Lavinia Barlogeanu ne readuce atentia asupra unor personaje precum, Oedip, Tezeu, Ariadna, Fedra, Icar, Perseu, Procust, Eros si Psyche, Dionysos, Orfeu, dar si catre naratiuni biblice precum povestea lui Iacob si cea a lui Iona, Don Juan sau Faust. Autoarea recurge la tema Labirintului pentru a genera o nuantare si o rafinare a unor concepte din psihanaliza, precum omnipotenta, narcisism, negare, retragere, proiectie, identificare proiectiva, disociere, trauma, manie, depresie et.
„Preocupata de relevanta psihanalitica a temelor mitologice, Lavinia Barlogeanu ofera, in volumul de fata, o harta complexa a psihicului uman, recitind si reinterpretand cateva dintre cele mai cunoscute mituri antice. In stilul ei inconfundabil, dens si erudit, ne propune o revizitare a miturilor Greciei Antice, dar si a naratiunilor biblice si a literaturii mondiale, cu scopul articularii unei viziuni diferite a traumelor profunde.”
Rataciti in Labirint este o carte despre bataliile pe care fiecare dintre noi le poarta cu sine insusi, cu trecutul sau, dar si cu proiectiile despre sine, care il/o impiedica sa traiasca in prezent. Unul dintre principalele merite ale Laviniei Barlogeanu este acela de a fi elaborat o veritabila hermeneutica a traumei individuale, din lectura careia au de castigat nu doar specialistii, ci orice cititor interesat de mecanismele inconstientului, de modul in care nasterea, copilaria si atitudinea celor foarte apropiati ne modeleaza destinul, identitatea si imaginea de sine.” • Carmen Musat, Prof. univ. dr., critic literar, redactor-sef al revistei Observator Cultural „Lavinia Barlogeanu este, probabil, singura autoare din spatiul cultural romanesc actual care poate oferi o pledoarie indelung asteptata, unica, cea legata de unificarea teoriilor psihanalitice despre om, despre mintea si simtirea sa, despre suferinta si vindecare. [...] Autoarea aduce intr-un acelasi discurs de reintregire nume fundamentale ca Bion, Freud, Jung, Winnicott, Grotstein, Kalsched. Un astfel de demers are ca efect important vindecarea, la psihoterapeuti, a traumelor de apartenenta la scoli diferite, aflate in conflict sau care se neglijeaza reciproc.”
• Corneliu Irimia, Lector univ. dr., psihanalist |