Am scris această carte pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la traume. Trauma este mult prea răspândită, dăunătoare, contagioasă şi adesea invizibilă - exact ca un virus. Iar dacă vom continua să ignorăm acest fapt şi să permitem ca trauma să rămână ascunsă, nu aş paria pe faptul că o vom învinge vreodată.
Sigur, cei mai mulţi dintre noi au cunoştinţă deja despre traume. Cartea de faţă nu este nicidecum prima pe această temă; în plus, despre traume auzim în mod regulat la ştiri sau citim în presă. Cu toate acestea, cred că majoritatea modurilor în care conversăm despre traume seamănă cu ţipatul într-un megafon: megafoanele ne atrag atenţia, dar sunt prea alarmante şi enervante, lăsându-ne de obicei doar şocaţi sau confuzi. Nu asta vreau să fac eu aici. Cartea de faţă este concepută pentru a vorbi cu adevărat despre traume, pentru a încuraja un dialog real după ce ai pus deoparte computerul sau ziarul pe ziua de azi. Pun jos megafonul ca să avem o conversaţie atentă.
În fine, din punct de vedere tehnic, aceasta nu este o conversaţie – am scris cartea de faţă, iar acum o citeşti tu, aşa că nu este chiar un schimb de idei în ambele sensuri. Totuşi, vreau să o percepi ca pe un dialog, iar practicile şi reflecţiile din aceste capitole ţi le ofer cu acest gând. Cred că în prezent nu ni se oferă strategii adecvate pentru a face faţă traumei şi nici înţelegerea sau motivaţia de care avem nevoie pentru a crea schimbările necesare în noi înşine, în ceilalţi şi în lume. Ţinând cont de acest lucru, iată ce vreau să obţii din cartea de faţă:
• înţelegerea temeinică a traumei şi a ruşinii • capacitatea de a recunoaşte traumele în tine, în ceilalţi şi în societatea din jurul tău • cunoaşterea modurilor în care trauma individuală şi cea colectivă operează la nivelul societăţii • motivaţia de a opri trauma din drumul ei • o mulţime de instrumente practice care să vă ajute pe tine şi pe ceilalţi
Pe lângă faptul că este plină de întâmplări din viaţa mea şi a pacienţilor mei, cartea de faţă conţine descrieri şi explicaţii împărţite în patru părţi distincte. Partea I, intitulată „Ce este trauma şi cum funcţionează'', defineşte trauma, explorează diferite tipuri de traume şi expune rolul crucial pe care îl joacă ruşinea în aceasta. Partea a II-a, „Imaginea de ansamblu – sociologia traumei'', îţi arată cât de mare şi omniprezentă este de fapt problema traumei. Discut despre modul în care starea actuală a sistemului medical nu este echipată corespunzător pentru a gestiona traumele; de asemenea, explorez modul în care condiţiile sociale, cum ar fi pandemia de Covid-19 şi rasismul, favorizează şi mai mult trauma. În Partea a III-a, „Manual de utilizare pentru creierul tău'', abordez rolul sistemului limbic, mai exact modul în care trauma ne modifică biologia creierului, emoţiile, amintirile şi experienţa fizică a bolii şi a durerii. În cele din urmă, Partea a IV-a, intitulată „Cum putem învinge trauma împreună'', este un apel la acţiune pentru a procesa, a curăţa şi a vindeca efectele dăunătoare ale traumei pentru noi toţi. |