O abordare practică a științei Ayurveda
Ghid călăuzitor spre o viață sănătoasă
79.00 75.05 RON (Stoc 0)
• Adresa de e-Mail la care dorești să primești notificarea
Detalii:
Cuprins:
Capitolul 1
Introducere în Ayurveda 1-15
Ce înseamnă Ayurveda 1
Trăsături unice ale tratamentului ayurvedic 3
Ayurveda și diversele sale domenii 11
Astanga Ayurveda: cele opt ramuri ale Ayurvedei 11
Capitolul 2
Elemente esențiale în Ayurveda 16-78
1. Pancamahabhuta (cele cinci elemente de bază) și Ayurveda 16
2. Principiul Tridosa: cele trei umori biologice 19
(I) Vayu sau Vata dosa: energia mișcării 20
- Atributele naturale ale lui Vata 23
- Motive de agravare ale lui Vata 24
- Simptome ale agravării lui Vata 24
- Remedii pentru echilibrarea lui Vata 25
- Simptomele unui nivel scăzut al lui
Vata și tratamentul acestuia 26
- Sama și Nirama Vata 26
- Vata și diviziunile sale 27
(II) Pitta Dosa: energia bio-transformării și a generării de căldură 29
- Atributele naturale of Pitta 29
- Motive de agravare ale lui Pitta 30
- Simptome ale agravării lui Pitta 31
- Remedii pentru echilibrarea lui Pitta 31
- Simptomele unui nivel scăzut al lui
Pitta și tratarea lui 32
- Sama și Nirama Pitta 32
- Pitta și diviziunile sale 32
(III) Kapha dosa sau Slesma: cea care structurează și lubrifiază 33
- Atributele naturale ale lui Kapha 34
- Motive de agravare a lui Kapha 35
- Simptome ale agravării lui Kapha 36
- Remedii pentru echilibrarea lui Kapha 36
- Simptomele unui nivel scăzut al lui
Kapha și tratarea lui 37
- Sama și Nirama Kapha 37
- Kapha și diviziunile sale 37
3. Prakrti: cunoaște-ți constituția 41
4. Traiyopastambha: cei trei piloni de susținere ai trupului 47
5. Saptadhatu: cele șapte țesuturi fundamentale 51
- Rasa dhatu (plasma sau lichidul
nutritiv) 53
- Rakta dhatu (sângele) 54
- Marhsa dhatu (țesutul muscular) 55
- Meda dhatu (țesutul adipos sau
grăsimea) 55
- Asthi dhatu (țesutul osos) 56
- Majja dhatu (măduva osoasă) 57
- Sukra dhatu (țesutul reproducător sau
generator) 57
6. Ojas: esența vitală 58
7. Upadhtu-urile: sub-țesuturile 60
- Hrănirea upadhtu-urilor
(sub-țesuturilor) 60
- Pielea 60
- Laptele matern 61
- Fluidul menstrual 61
8. Mala: deșeurile sau produșii de excreție 61
- Materiile fecale 62
- Urina 63
- Transpirația 64
- Alți produși de excreție 64
- Relația dintre doșa, dhatu și mala 65
9. Digestia și metabolismul 65
- Tipuri de agni 66
- Jatharagni: focul digestiv 66
- Bhutagni-urile: agni-urile celor cinci
elemente 67
- Dhatvagni-urile: agni-urile
dhatu-urilor (țesuturilor) 67
10. Forța fizică 71
- Sattva pariksa: examinarea psihicului 72
- Satmaya pariksa: examinarea
compatibilității 72
- Caracteristicile unui om energic și
puternic 73
- Infirmitățile legate de forța fizică 74
11. Sorita-urile: canalele trupului 75
Capitolul 3
Trupul și forțele sale vitale 80-110
1. Tridanda (cele trei dimensiuni ale vieții trupul, mintea (psihicul) și
sufletul) 80
- Sarira: trupul 80
- Mana (sattva): mintea (psihicul) 82
- Atma: sufletul (Sinele Real sau
Conștiința) 86
2. Panca pancaka: cele cinci pentade (cele cinci organe senzoriale si grupurile
din care fac parte și care sunt cinci la număr) 87
3. Pahcakosa: cele cinci învelișuri spirituale ale trupului 90
- Annamaya kosa (învelișul fizic sau
învelișul de hrană) 92
- Pranamaya kosa (învelișul vital de
aer) 92
- Manomaya kosa (învelișul mental) 96
- Vijhanamaya kosa (învelișul
intelectului) 96
- Anandamaya kosa (învelișul de
beatitudine sau învelișul emoțional) 96
4. Fiziologia trupului și Astacakra (cele opt cakra-uri) 97
- Culorile astacakra și abordarea lor
științifică 98
- Descrierea celor opt cakra-uri 100
- Yoga și Așțacakra 103
- Cunoașterea lui Așțacakră și
ascensiunea puterii prin practica yoga 105
5. Astacakra și relația sa cu diverse practici yoghine și cu Kundalini Yoga 105
Capitolul 4
Natura substanțelor materiale 111-138
1. Rasa: gustul 112
- Rasa (gustul) și cele cinci elemente 114
- Rasa și dosa 114
- Rasa și dhatu 116
- Rasa și mala 116
Cum identificăm gusturile (rasa), proprietățile și acțiunile acestora
(guna-karma) 116
- Madhura rasa (gustul dulce) 116
- Amla rasa (gustul acru) 117
- Lavana rasa (gustul sărat) 118
- Kațu rasa (gustul picant) 119
- Tikta rasa (gustul amar) 120
- Kasaya rasa (gustul astringent) 120
2. Guna: atributele 121
3. Virya: puterea activă 123
4. Vipaka: efectul post-digestiv 124
5. Prabhava: acțiunea specifică 125
6. Tipuri de substanțe în funcție de acțiunea lor 126
7. Regimul alimentar, bolile importante și cele mai bune remedii pentru acestea
128
8. Remediile de acasă, pentru farmacia din bucătărie 133
Capitolul 5
Orizonturi ale sănătății - o abordare
ayurvedică a vieții sănătoase 139-185
1. Dinacarya: obiceiurile alimentare și comportamentul în timpul zilei 139
2. Ratricarya - obiceiurile alimentare și comportamentul din timpul nopții 155
3. Modul de viață incorect - cauza majoră a obezității și a emacierii 160
A. Indivizii obezi sau supraponderali:
simptome, etiologie și tratament 160
B. Indivizii emaciați sau subponderali:
simptome, etiologie și tratament 162
4. Rtucarya: obiceiurile alimentare și comportamentul în funcție de anotimp 164
5. Reprimarea impulsurilor naturale: impulsurile irepresibile 180
6. Dharaniya Vega: impulsurile represibile 184
Capitolul 6
Aspecte și reguli referitoare la regimul
alimentar 186-201
1. Informații despre hrană 187
2. Regimul alimentar potrivit 193
3. Combinații alimentare nepotrivite 194
4. Boli provocate de un regim alimentar și de viață nepotrivit și tratamentul
lor 197
5. Combinații alimentare favorabile 200
Capitolul 7
Caracteristicile lichidelor importante
și adjuvanții lor (Anupana) 202-221
1. Apa 204
2. Apa de cocos 209
3. Laptele 209
4. Iaurtul 212
5. Laptele bătut 213
6. Untul 215
7. Gheea sau untul clarificat 216
8. Uleiul 217
9. Mierea 220
Capitolul 8
Examinarea și clasificarea bolilor 222-256
1. Clasificarea bolilor 222
2. Cele patru membre ale cadrului de tratament (patru factori importanți în
tratarea bolilor) 233
3. Metode de determinare a cauzelor bolilor 237
A. Pramana: mijloacele adevăratei
cunoașteri 237
- Aptopadesa (declarația autorizată) 237
- Pratyaksa (percepția sau observarea
directă) 238
- Anumana (ipoteza sau inferența) 239
- Yukti (capacitatea de a raționa) 239
B. Examinarea prin interogare 240
4. Diferite metode de examinare a unei boli 241
A. Nidana Pancaka (cele cinci semne ale
diagnozei) 242
- Etiologia (cauza bolii) 242
- Semne și simptome preliminare 244
- Semnele și simptome manifeste 245
- Terapia experimentală sau eficiența
terapeutică 245
- Patogeneza 246
B. Satkriyakala (cele șase stadii de
manifestare a bolii) 246
- Acumularea 247
- Agravarea 247
- Propagarea 248
- Locul de manifestare 248
- Manifestarea simptomelor 249
- Diferențierea sau cronicizarea bolii 249
C. Astavidha Pariksa: cele opt metode
ayurvedice de examinare a bolii 249
- Nadi pariksa (examinarea pulsului) 250
- Mutra pariksa (examinarea urinei) 252
- Mala pariksa (examinarea fecalelor) 254
- Netra pariksa (examinarea
oftalmologică) 254
- Jikva pariksa (examinarea limbii) 255
- Svara pariksa (examinarea vocii) 255
- Sparsa pariksa (examinarea tactilă) 255
- Akrti pariksa (aspectul general și
natura examinării) 256
- Asya (mukh) pariksa (examinarea
cavității orale) 256
- Nakh pariksa (examinarea unghiilor) 256
Capitolul 9
Metode de tratament 257-287
1. Diferite metode de tratament în Ayurveda 259
2. Introducere în tratamentul Pancakarma 263
- Vamana (terapia emetică) 264
- Virecana (terapia prin purgație) 268
- Nasya (terapia prin inhalare sau care
sporește activitatea secretoare a mucoasei nazale) 269
- Anuvasana basti - clisma cu preparate
uleioase 270
- Niruha basti - clisma cu decocturi 271
3. Rasayana Cikitsa: terapia de întinerire 274
4. Vajikarana: tratamentul pentru infertilitate și știința virilității, a
procreerii sănătoase 284
Capitolul 10
Terapia prin Yoga și Ayurveda 288-301
1. Similarități teoretice în principiile menționate în Yogasastra și tratatele
Ayurvedice 289
2. Importanța practicii Yoga în timpul tratamentului, conform cu Ayurveda 290
3. Relația dintre Tridosa și atenuarea bolilor prin yoga 292
4. Soluții eficiente și resurse pentru a obține o stare de sănătate bună 294
Câteva asane importante ce trebuie realizate înainte de Pranayama 296
Important de reținut 301
Anexă 302-310
- Sugestii pentru menținerea unei sănătăți excelente 302
- Proprietățile și acțiunile diferitelor substanțe 304
- Gusturile și acțiunile lor 310
Glosar 311-333
- Glosar de termeni ayurvedici 311
- Glosar de farmacodinamică ayurvedică: proprietăți și acțiuni 326
- Glosar al atributelor ayurvedice 331
- Lista bolilor în Ayurveda 332
Lista numelor botanice ale plantelor medicinale folosite în text 334-344
Fragment:
• Motive de agravare ale lui Vata
Faptul de a ne fi născut cu tipul
constituțional Vata este, desigur, un factor important care predispune la
agravarea acesteia. Un alt factor este bătrânețea, deoarece atunci Vata crește
la toată lumea. Îmbătrânirea poate produce cele mai grave semne de agravare a
lui Vata. Suferința psihică, oboseala, frica și epuizarea sunt alte cauze ale
dezechilibrării lui Vata. Printre cele mai obișnuite motive se numără:
1. Înăbușirea nevoilor: înăbușirea
nevoilor naturale ale trupului, ca defecarea, urinarea, strănutul și altele.
2. Regimul alimentar: faptul de a mânca
înainte de digerarea mesei anterioare, consumul excesiv de alimente uscate, cu
gusturile picant, amar și astringent, excesul de fructe uscate în alimentație,
mâncatul excesiv, consumul de alimente reci, postul, obiceiul de a sări peste
mese și ignorarea semnalelor trupului cu privire la foame.
3. Stresul: stresul fizic și mental,
grijile, anxietatea și tensiunile în exces, munca excesivă, care depășește
capacitățile persoanei în cauză, suferințele emoționale legate de durere
psihică, frică sau de experiențe înfricoșătoare, șocurile neașteptate,
călătoriile lungi și incomode în diverse vehicule, suprasolicitarea și
epuizarea.
4. Obiceiurile: somnul de proastă
calitate, adormitul târziu, vorbitul tare și activitatea sexuală excesivă.
5. Anotimpul: Toamna și când bate
vântul, Vata se agravează în mod natural. La oamenii care au predominanță Vata,
chiar și cauzele minore pot duce la agravări considerabile ale lui Vata.
• Simptome ale agravării lui Vata
Pentru a diagnostica dezechilibrul lui
Vata, medicul trebuie să caute următoarele simptome:
1. Semne fizice: când se agravează, Vata
conduce la uscăciune, asprime, înțepenire a trupului și a organelor, durere
înțepătoare, încheieturi foarte mobile, dizlocare a oaselor, oase fragile,
duritate, organe slabe și fragile, tremur și amorțire a membrelor, senzație de
frig, debilitate, constipație, durere, piele decolorată și ternă, lipsa
strălucirii dinților și a unghiilor, pierderea simțului gustului și gust
astringent în gură.
2. Semne mentale: îngrijorare,
anxietate, pierderea concentrării mentale, minte hiperactivă, nerăbdare,
atenție de scurtă durată și depresie.
3. Semne de comportament: insomnie,
oboseală, incapacitatea de a se relaxa, agitație, apetit scăzut și
impulsivitate.
Este important să reținem că orice doșa
poate produce orice simptom. Acestea sunt doar semnele obișnuite ale
dezechilibrului lui Vata. Locul de origine al lui Vata este intestinul. Atunci
când Vata este agravată, ea afectează intestinele, în special colonul. Atunci
când produșii de excreție {mala) ajung în intestin, Vata se agravează,
manifestându-se mai ales ca indigestie și flatulență.
• Remedii pentru echilibrarea lui
Vata
Pentru a reface echilibrul lui Vata,
trebuie ca motivele agravării sale să fie stabilite și corectate cu regimul
alimentar și remediile potrivite. Când efectuăm tratamentul, trebuie să reținem
atributele lui Vata doșa și ceea ce este necesar pentru a le reduce - de
exemplu, să ne opunem acestora cu o terapie cum este clisma, care acționează
contra atributelor lui Vata dosa.
Vata este ”Regina
dosa-urilor”, și conferă motricitate lui Pitta și Kapha. De aceea, este
foarte necesar să o păstrăm echilibrată. ”Regularitatea” ajută la
echilibrarea lui Vata dosa. Vata este atât de sensibilă și se schimbă atât de
rapid, încât cade ușor pradă suprastimulării. Iată remediile obișnuite pentru
echilibrarea lui Vata:
1. Consumul de substanțe uleioase (unt
clarificat, ulei, grăsimi); baia cu apă caldă și clismele sau basti.
2. Menținerea căldurii trupești -
împachetările sau provocarea transpirației cu ajutorul decocturilor din remedii
care reduc Vata, baia cu apă fierbinte sau cu aceste decocturi, împreună cu
ingerarea de alimente încălzitoare, pentru a produce transpirația.
3. Purgația blândă folosind remedii
preparate din substanțe uleioase, fierbinți, dulci, acre și sărate, pentru
eliminarea produșilor de excreție.
4. Legarea zonei bolnave a trupului cu o
pânză sau cataplasmă (pânză tratată cu remedii), apăsarea pe zona bolnavă cu
mâinile sau cu picioarele, masarea și îmbăierea cu substanțe care reduc Vata
sau inhalarea lor pe nas (nasya).
5. Turnarea pe cap, cu blândețe, a unor
decocturi calde care armonizează Vata (terapia sirodhara).
6. Ingerarea de asava cu remedii
(decocturi fermentate de plante cu remedii) preparate din ierburi și substanțe
care reduc Vata.
7. Folosirea uleiului, a untului
clarificat și a altor alimente uleioase tratate cu remedii din plante purgative,
care scad Vata, acestea crescând focul digestiv și acționând ca un aperitiv;
ele funcționează ca stimulente care calmează Vata și ca laxative care produc
eliminarea deșeurilor. Aceste uleiuri și remedii pot fi consumate ca alimente,
băute sau folosite pentru masaj.
8. Consumul de alimente care calmează
Vata, printre care grâul, susanul, ghimbirul, usturoiul și melasa din trestie
de zahăr.