4028 produse pe stoc
 |
|
 |
 |
|
 |
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
Secretul sănătății Cum să te vindeci fără antibiotice |  » Coperta | Vei
găsi calea cea mai naturală spre vindecare și vei renunța la medicamentele luate
pentru orice. | Afișat de 22120 ori. |
| Preț raft: | 30.83 RON | |
Reducere: | 15% | Preț site: | 26.20 RON
* | |
Contact
|
Să scăpăm de dietele de fițe și de miturile cu privire la
nutriție
Nu-i așa că ați trecut și voi printr-o perioadă în care ați
încercat toate dietele de fi te și toate programele de slăbit, în încercarea de
a găsi unul care să vi se potrivească? Nu urmări ti și voi cu mare atenție
toate reclamele, sperând să găsiți un supliment, un medicament sau un aliment-minune
care să vă asigure un spor de sănătate, fără să vă schimbe drastic stilul de
viață?
Dacă ați răspuns cu Da sau Câteodată la oricare
dintre întrebările de mai sus, se poate să fiți unul dintre cei care au ajuns
să creadă într-unul dintre cele mai periculoase și dintre cele mai răspândite
mituri ale epocii moderne și anume acela conform căruia consumul de alimente
în cantități exagerate sau sub impulsul reflexului atrage după sine doar puține
efecte asupra sănătății, și că aceste efecte pot fi înlăturate fără să vă
schimbați drastic stilul de viață. Toate acestea reprezintă o obsesie ce
bântuie nu doar în rândurile publicului larg, ci și al specialiștilor din
domeniile medical și alimentar.
Această stare de negare cu privire la relația dintre
dietă și sănătate se regăsește în rândul tuturor popoarelor industrializate ale
lumii. În cadrul unui studiu comandat de Kraft (a II-a cea mai mare companie
din industria alimentelor și băuturilor), întreprins în 2006, în rândul
consumatorilor din Uniunea Europeană, s-a aflat că majoritatea europenilor sunt
de părere că obezitatea este o problemă care îi afectează doar pe ceilalți (îndeosebi
pe americani), ei considerându-se oarecum imuni, deși deja jumătate dintre ei
sunt fie supraponderali, fie obezi.
Un studiu similar, desfășurat în
Statele Unite de către American Obesity Association, a relevat faptul că 15%
dintre copii și adolescenți sunt supraponderali, însă doar un procent mult mai
mic de părinți își percep copiii ca având o problemă legată de greutate. Este
prea dureros pentru majoritatea părinților să accepte faptul că au un copil cu
probleme de greutate, comentează nutriționistul Marion Nestle de la
Universitatea din New York. După cum știți, jumătate dintre părinții cu astfel
de copii refuză să accepte realitatea.
În ce privește Europa, procentajul
cel mai ridicat de copii și adolescenți obezi se înregistrează în Marea
Britanie, cu aproape 15%. Situația este gravă mai ales în Scoția, unde nu mai
puțin de 113 dintre copiii de 12 ani au probleme serioase de control al
greutății. În Australia, procentajul se ridică la 25%. Aceste țări parcă s-ar
afla într-o cursă nebună, încercând, care mai de care, să depășească procentajele
obezității în rândul copiilor (cu problemele de sănătate asocia te acestui
fenomen) ce au fost înregistra te, în ultimii 10 ani, în America.
În urma Congresului Internațional pe
Probleme de Obezitate, ținut în Australia, în 2006, a fost emisă o concluzie a
celor 2.500 de specialiști reuniți (din 50 de țări), în care obezitatea era
identificată drept o amenințare la adresa omenirii, cu nimic mai mică decât
încălzirea globală sau gripa aviară. Aproape un miliard de locuitori
ai planetei sunt supraponderali, cu mult mai mulți decât numărul estimat al celor
care suferă de foame, și toate acestea s-au întâmplat doar în decursul unei singure generații.
Consecința directă a problemelor de
sănătate cauza te de obezitate este că, potrivit unor estimări, generația
copiilor de azi este prima din istorie care va muri înaintea generației
propriilor lor părinți. Avem de-a face nu doar cu o problemă științifică sau
medicală, după cum a declarat Phillip James, președintele britanic al
International Obesity Task Force, organizație care este autoarea acestei sumbre
predicții. Avem de-a face cu o problemă economică de o dimensiune nemaiîntâlnită
și care va copleși sistemul medical al tuturor țărilor.
Aceste evoluții nu ar trebui să ne mai
mire. Alimentația lumii occidentale se bazează acum pe un amestec toxic-de
chimicale sintetice ce provoacă dezechilibre hormonale, ce atrag, la rândullor,
stări de dependență față de anumite substanțe alimentare și obezitate cronică.
Această concluzie a fost trasă de profesorul și medicul de la Universitatea din
San Francisco, domnul Robert Lustig, al cărui studiu asupra alimentelor toxice și
care produc dependență, dă vina pe industriile alimentelor procesate pentru
crearea unui mediu care a accelerat o degenerare a valorii nutriționale a stocului nostru de alimente.
Renunțând la tiparul nutrițional tradițional în favoarea
alimentelor sintetice, pline de chimicale inclusiv cele de tip fast-food, cele
semi-preparate și cele congelate națiunile industrializate s-au lansat, practic,
într-un experiment chimic la o scară nemaiîntâlnită, în care noi toți jucăm rolul
de cobai. Nu trebuie decât să privim în jurul nostru, la oamenii cu forme din ce
în ce mai pline, sau să citim ultimele studii sau cercetări medicale, pentru a
ne lămuri cu privire la rezultatele acestui experiment. Obezitatea a fost, de
asemenea, însoțită de o creștere explozivă a incidenței cancerului, bolilor coronariene,
diabetului, precum și a unei întregi serii de probleme neurologice sau de comportament.
Totuși, într-un grad supărător de mare, oamenii continuă
să nege sau să ignore această situație. Unele vedete au sădit chiar intenționat
germenii negării sau ai confuziei. Jay Leno, gazda emisiunii The Tonight Show,
cea mai urmărită emisiune de noapte din Statele Unite timp de 11 ani, a declarat,
mândru de el, în revista Parade, că el nu a acordat niciodată atenție alimentației
sau sănătății. Sunt genul de persoană care consumă numai carne, pui, cartofi și paste.
Mănânc o grămadă de mâncăruri nesănătoase, precum pizza, hamburgeri sau hot dog.
Când îmi iau un suc, nu iau niciodată fără zahăr. Cât despre salate, nu îmi amintesc
să fi mâncat vreodată una. Iar legume, cred că n-am mai mâncat din 1969.
Atunci când oamenii fac eforturi pentru a slăbi, ei au ca
scop să dobândească un aspect fizic plăcut și nu urmăresc să reducă riscul de
cancer. Aceasta este concluzia unui studiu efectuat asupra unui grup de 4.000 de
subiecți, în 2006, de către organizația Cancer Research UK. 40% dintre cei intervievați
au indicat dorința de a arăta bine drept principala motivație pentru eforturile
de a-și menține o greutate corporală normală, comparativ cu doar 32%, care au menționat
reducerea riscului de cancer ca fiind cel mai important motiv.
Acest studiu este relevant pentru prioritățile multora dintre
noi atunci când facem eforturi pentru a avea grijă de corpul nostru. De asemenea,
el dovedește cât de puțini dintre noi sunt conștienți de legătura puternică dintre
obezitate și riscul crescut de a ne îmbolnăvi de cancer, după cum remarcă domnul
doctor Lesley Walker, director de informare pe probleme legate de cancer în cadrul
Cancer Research UK. Dr. Walker subliniază faptul că un volum impresionant de studii
au demonstrat că pentru persoanele nefumătoare, obezitatea sau supraponderabilitatea
reprezintă principalul element de risc de a dezvolta cancer, precum și faptul că
revenirea la o greutate normală este cea mai importantă măsură preventivă, referindu-se aici, cu precădere, la cancerul
de intestin subțire, de stomac, de rinichi și sân.
Este greu de crezut că, în ciuda
volumului impresionant de dovezi în acest sens, vanitatea noastră încă poate
bate cancerul, ca o motivație pentru pierderea în greutate.
Acest mod de gândire a predominat cel
puțin în ultima sută de ani. Imaturitatea noastră colectivă cu privire la
propria sănătate a creat mereu un mediu ideal pentru interesele economice ale
firmelor ghidate exclusiv după profit.
Iluzia scăderii În greutate: o scurtă istorie
·
1900. Un medic inventează scaunul de ergoterapie pasivă, care
transmite
electricitate prin mușchi, provocând contracțiile acestora de o sută de ori pe
minut. El pretinde că acest tratament consumă multă energie și, implicit, ajută
la eliminarea kilogramelor în plus.
·
1910. Își fac apariția pe piață tabletele de slăbit Phytoline.
Acestea conțin arsenic, cofeină, stricnină și planta Phytolacca, un laxativ.
·
1914. Este introdusă Gardener Reducing Machine. Pentru a
o folosi, persoana trebuie să stea între 2 cilindri mari, fiind lovită, în
repetate rânduri, de dispozitivul care aplică masajul pentru pierderea în
greutate .
·
anii 1920. Țigaretele .Lucky Strike sunt promova
te pe piață drept soluție de slăbit, sub sloganul: În loc să întinzi mâna după
dulciuri, întinde-o după un Lucky.
·
1935. Sunt introduse pilule de slăbit ce conțin
dinitrofenol, o substanță chimică folosită în coloranți, explozivi și
insecticide. În următorii trei ani, mai mulți utilizatori orbesc sau mor.
În anii 1950, americanii se
îndrăgostesc subit de comerțul de tip supermarket și de alimentele semipreparate
sau la conservă ce se vând în supermarketuri. Introducerea, în 1954, a
mâncărurilor la tavă, gata preparate, a revoluționat și mai mult obiceiurile
alimentare, iar locuitorii celorlalte țări occidentale, grăbiți să adopte orice
model american, nu au întârziat nici ei să le calce pe urme.
Pe măsură ce tot mai mulți oameni se
îngrășau ca urmare a consumului acestui cocteil de substanțe toxice și a
obiceiurilor alimentare nesănătoase, piața a fost invadată de un număr
impresionant de cărți ce ofereau strategii alternative de slăbit. Dieta Atkins,
popularizată de Robert Atkins, ne-a promis să scăpăm de kilogramele în plus
mâncând carne roșie. Dieta Scarsdale, dezvoltată de Herman Tarnover, a sugerat că putem scădea în greutate dacă doar
ne numărăm caloriile. Zone Diet, promovată de Barry Sears, îi sfătuia pe oameni
să consume 5-6 porții mici de mâncare, în fiecare zi.
Dieta Grupei de Sânge ne recomandă să consumăm alimente în
funcție de grupa de sânge avută. A urmat apoi Dieta South Beach, iar lista poate
continua la nesfârșit.
Companiile farmaceutice au intrat și ele în horă cu medicamente
precum fen-phen, care a fost apoi retras de pe piață în 1997, după ce unii utilizatori
au dezvoltat afecțiuni cardiace. Meridia a fost un alt medicament de slăbit cu efecte
negative asupra sănătății: s-a dovedit că provoacă hipertensiune arterială. Multe
alte medicamente asemănătoare sunt pe țeavă, aproximativ 200, conform New York Times, și fiecare dintre ele se dorește a fi o soluție miraculoasă,
care să vă scape de responsabilitatea a ceea ce mânca ți.
T. Collin Campbell descrie această fixa ție pe o anumită
substanță chimică, drept o formă de reducționism în știință, ce asociază la un
moment dat, eforturile și speranțele noastre cu un singur nutriment, precum vitamina
A pentru a preveni cancerul sau vitamina E pentru a preveni atacul de cord. Oamenii
au tendința să simplifice realitatea și să ignore complexitatea infinită a naturii.
Aceasta nu este știință. Acestea sunt doar diete de fițe, izvorâte din tot ce e
mai rău în medicină, în știință și în mass-media.
Dean Ornish și dieta sa au ajuns să reprezinte una din puținele
puncte luminoase ale acestei perioade, căci el a eliminat majoritatea componentelor
animale din dietele pe care le-a promovat. Dr. Ornish a mai introdus și meditația,
un lucru isteț, după părerea mea, căci slăbitul nu ține doar de alimente, ci are
și o componentă psihologică. Studiile sale clinice au început chiar să atragă
atenția unora dintre principalele companii de asigurări.
Însă toate celelalte diete de fițe propuse în ultimii 20
de ani au încercat să convingă consumatorii că o anumită combinație de alimente
care nu sunt naturale ar putea fi consumată fără niciun efect negativ asupra sănătății,
ba chiar cu efecte benefice. Această manipulare a atins noi niveluri de absurditate
în cursul anilor 90, odată cu introducerea de către companiile alimentare, a aproape
900 de produse cu conținut scăzut de carbohidrați.
Cu tot respectul pentru bunele intenții ale celor mai mulți
creatori ai acestor diete, formulele lor complicate au ca scop să genereze doar
compromisuri alimentare, nu forme reale de alimentație sănătoasă. Concentrarea lor
prea mare, mai degrabă, pe componenta gustului și pe falsa satisfacție decât pe
valoarea
Pag. 17 21
A apărut în: 2014-01 |
Fii primul care își spune opinia! |
|
|
|
|
 | Genialimente Tot ce trebuie să mănânci ca să fii deștept, fericit, eficient |
|
|
|
|
 | Studiul China Cel mai complet studiu despre nutriție realizat vreodată, cu implicații extraordinare asupra dietei, pierderii în greutate și sănătății pe termen lung |
|
|
|
Cele mai noi cărți ADEVĂR DIVIN
|
Noutăți pe site
|
Retipăriri
| |
|
 |
|
 |
|