3567 produse pe stoc
 |
|
 |
 |
|
 |
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
Soluția Zonelor Albastre (Carte tipărită) Cum să mâncăm și să trăim asemeni celor mai sănătoși oameni de pe planetă |  » Coperta | Soluția Zonelor Albastre de Dan Buettner este o nouă carte din seria Zonele Albastre pe care o vei citi în egală măsură cu plăcere și cu interes. O carte care te va face să-ți pui întrebări cu privire la alimentația și stilul tău de viață, și te va determina, chiar dacă nu îți vei propune în mod expres acest lucru, să schimbi ceva în această privință.
| Afișat de 18338 ori. |
 | Preț raft: | 48.00 RON | |
Reducere: | 5% | Preț site: | 45.60 RON
* |
Momentan indisponibil(ă)!
În prezent nu cunoaștem dacă și când acest produs va fi în stocul nostru.
Puteți însă să faceți precomandă și astfel veți fi anunțat(ă) atunci când acesta devine disponibil.
Pentru aceasta trebuie să fiți autentificat(ă).
| |
Contact
|
Descriere
Soluția Zonelor Albastre de Dan Buettner este o nouă carte din seria Zonele Albastre pe care o vei citi în egală măsură cu plăcere și cu interes. O carte care te va face să-ți pui întrebări cu privire la alimentația și stilul tău de viață, și te va determina, chiar dacă nu îți vei propune în mod expres acest lucru, să schimbi ceva în această privință.
Cartea
reprezintă un nou periplu prin cele 5 Zone albastre ale lumii, evidențiind obiceiurile care îi diferențiază pe cei mai longevivi și mai sănătoși oameni de restul lumii. Autorul ne oferă în plus de
această dată soluții practice pentru
a introduce aceste obiceiuri în viețile
noastre, fie la nivel individual, fie la nivel de comunitate, precizând
totodată că a urma metoda zonelor albastre, înseamnă a face schimbări atât în
stilul de viață, cât și în mediu, nu doar în meniul zilnic. La finalul cărții te așteaptă 77 de rețete delicioase și
sănătoase pe care să le gătești pentru tine și familia ta astfel încât să-ți transformi propria viață într-o
zonă
albastră.
După
cum susține dr. Dean Ornish în cuvântul-înainte al cărții, schimbarea stilului de viață are consecințe imediate asupra
stării de sănătate:
Schimbarea stilului de viață schimbă și modul în care funcționează genele le activează pe cele care te mențin sănătos și le
dezactivează pe cele care contribuie la apariția bolilor cardiace, a cancerului de prostată, de sân și a diabetului.
Dan
Buettner este explorator și scriitor pentru
National Geographic, fondatorul rețelei de televiziune
americane Quest Network, deținătorul a trei
recorduri Guinness World Records pentru ciclism de anduranță, jurnalist, activist în domeniul sănătății și descoperitorul Zonelor Albastre, pe care le-a transformat
în nucleul activității lui.
Buettner
colaborează cu guverne locale, mari angajatori și companii de asigurări pentru a implementa Proiectul zonelor albastre în
comunități, schimbând astfel viețile a milioane de americani. Buettner își propune să transforme America într-o zonă albastră plecând de la modelul
regiunii Carelia din Finlanda care era în trecut căminul celei mai nesănătoase populații din lume, dar unde astăzi se trăiește mult mai sănătos, grație unor strategii implementate de un grup de oameni hotărâți să schimbe această stare de fapte.
Dan
Buettner a colaborat timp de mai bine de un deceniu cu National
Geographic Society pentru a identifica alături de demograful Michel Poulain
zonele din lume în care trăiesc cei mai longevivi oameni. Dar longevitatea nu
era singurul lor criteriu de cercetare. Ei căutau totodată zone în care oamenii
să fi îmbătrânit fără să fie afectați de
probleme cardiace, obezitate, cancer sau diabet. În cele din urmă au stabilit
factorii care determină longevitatea indivizilor din aceste locuri cu ajutorul
unei echipe de cercetători medicali, antropologi, dieteticieni, demografi și epidemiologi de top, dar și studiind publicațiile academice și intervievând un eșantion
reprezentativ de oameni de 90 și de 100 ani
în fiecare zonă albastră.
Rezultatele
acestor studii au arătat că centenarii din aceste 5 zone albastre au toți în comun 9 caracteristici. Acestea sunt:
1. Fac mișcare în mod constant;
2. Au un ikigai, un scop bine definit în
viață;
3. Își acordă
un moment de relaxare în fiecare zi pentru a uita de griji;
4. Se opresc din mâncat când au stomacul
80% plin;
5. Alimentația lor este alcătuită în principal din legume;
6. Beau alcool moderat și regulat;
7. Trăiesc în medii sociale cu
comportamente sănătoase;
8. Au credință;
9. Își pun
familiile pe primul loc.
Dan
Buettner este autorul mai multor bestselleruri inspirate de cele cinci Zone
albastre pe care el însuși le-a descoperit.
Buettner călătorește în continuare
în întreaga lume în căutarea de noi Zone albastre dornic fiind să împărtășească stilul de viață al
acestor oameni cu cititorii săi. Despre cele 5 Zone Albastre descoperite până
în prezent puteți citi în:
The Blue Zones: Lessons for living
longer from the people whove lived the longest (Zonele albastre: Lecții despre cum să trăiești mai mult de la cei mai longevivi oameni )
Thrive: Finding happiness the Blue
Zones way (Despre prosperitate: Cum să găsim fericirea în stilul zonelor
albastre)
The Blue Zones of Happiness (Zonele
Albastre ale Fericirii)
Autorul
ne dă un motiv cum nu se poate mai bun pentru a citi cartea de față, făcând o scurtă trecere în revistă, cu ajutorul
statisticilor, a modului de viață cât se poate de
nesănătos al americanilor, de care nu suntem departe nici noi europenii:
Cu ajutorul celor mai sclipitoare minți de pe Madison Avenue, industria alimentară cheltuiește 11 miliarde de dolari pe an pentru a ne ademeni să îi
cumpărăm produsele în mare parte alimente procesate îndulcite, sărate, cu potențiatori de aromă, precum pizza, produse de patiserie,
chipsuri și băuturi
carbogazoase. În medie, un american consumă în prezent 46 de felii de pizza, 90
de kg de carne și 275 de litri de
lapte și alte produse
lactate și bea 215 litri de
băuturi carbogazoase pe an. Consumăm 8.000 de lingurițe de zahăr și 35 de kg
de grăsime anual. Mâncăm 2 miliarde de kg de cartofi prăjiți și 1 miliard de kg
de chipsuri pe an.
În
aceste condiții, scopul
declarat al cărții este:
Scopul meu suprem în scrierea acestei cărți în afară de a-ți face cunoștință cu cele mai bune mâncăruri din zonele albastre, cu
modalitățile excelente de a
le prepara și cu practicile
remarcabile de a te bucura de ele alături de familie și prieteni este să ai și tu parte de un moment ca cel pe care l-a avut Bob
Fagen: să descoperi că, fără a ști exact
cum sau când s-a întâmplat, ești mai
sănătos și mai fericit
decât ai crezut vreodată că e posibil.
Soluția zonelor albastre este structurată în patru capitole
după cum urmează:
PARTEA ÎNTÂI: Să descoperim zonele
albastre
În
această primă parte autorul dezvăluie secretele longevității indivizilor din cele 5 zone albastre. Aflăm așadar alimentele pe care le mănâncă aceștia dar și rolul pe care îl
are alimentația, mișcarea și socializarea, în
viața lor. Călătorim rând pe rând în:
Icaria (Grecia):
Alimentația tradițională a insulei
(n.r: Icaria), la fel ca cea regăsită în mare parte a zonei mediteraneene,
cuprindea o mulțime de legume și ulei de măsline, cantități mai mici de lactate și produse din
carne, și cantități moderate de
alcool. Ceea ce o deosebea de alte locuri din regiune era accentul pe cartofi,
lapte de capră, miere, leguminoase (în special năut, fasole pestriță și linte), verdețuri sălbatice, fructe și cantități relativ mici de
pește.
Okinawa (Japonia):
Cei
din Okinawa i-au învățat întotdeauna pe
copii să mănânce zilnic ceva de pe pământ și ceva din mare. Eu am descoperit că aceste vorbe seculare supraviețuiesc dintr-un motiv bine întemeiat, așa cum se întâmplă și cu alte
tradiții alimentare care contribuie la o viață lungă și sănătoasă.
Sardinia (Italia):
Când
îi întrebi pe centenarii sarzi de ce trăiesc atât de mult, îți vor spune adesea că se datorează aerului curat, vinului
produs local sau, așa cum a sugerat un
centenar, pentru că fac dragoste în fiecare duminică.
Loma Linda (California):
Astăzi,
este evident că alimentația adventistă în
interpretarea ei curentă face ca americanii care o urmează să fie cei mai
sănătoși. Este o alimentație bazată
pe plante ce pune accent pe fructe oleaginoase, cereale integrale, fasole și produse din soia. E totodată foarte săracă în zahăr,
sare și cereale rafinate. Include cantități mici de carne, lactate și ouă și descurajează consumul de cafea și alcool. Un studiu nou a descoperit că cei care o adoptă au cea mai
scăzută rată de diabet și boli cardiace
ale națiunii și o rată foarte
scăzută a obezității. De asemenea,
trăiesc până la un deceniu mai mult decât ceilalți.
Peninsula Nicoya (Costa Rica):
Marele
secret al alimentației din Nicoya
erau cele trei surori din agricultura central-americană: fasolea, porumbul și dovleceii. Din anul 5000 î.Hr. cel puțin, mesoamericanii care trăiesc în Guatemala și Mexic și în apropierea
lor cultivă fasole, dovlecei și porumb pe
câmpuri numite milpas, un sistem de agricultură genial în care fiecare recoltă
beneficiază de pe urma celorlalte. Dovleceii acoperă pământul păstrând astfel
umezeala. Cocenii cresc înalți, iar vrejurile
de fasole se încolăcesc în jurul lor. Plantele de fasole fixează azotul ca
fertilizator în sol.
PARTEA A DOUA: Crearea unei zone
albastre americane
Autorul
se oprește în această parte a cărții la câteva dintre orașele care s-au
transformat recent în zone albastre datorită unor modificări ce au avut loc la
nivel local și individual, care
încurajează sănătatea și longevitatea
indivizilor.
Aflăm
astfel cum Pekka Puska a restructurat sistemul de alimentație publică dar și de sănătate din
una dintre cele mai nesănătoase zone din Finlanda, Carelia de Nord, extinzând
ulterior aceste măsuri asupra întregii Finlande și contribuind astfel la îmbunătățirea
stării de sănătate a finlandezilor.
După
același model s-a modificat stilul de viață nesănătos al locuitorilor din Albert Lea, Minnesota, fapt ce a dus la
îmbunătățirea stării de sănătate a locuitorilor săi, autorul
demonstrând astfel cât de important este mediul în ceea ce privește stilul de viață al
oamenilor și obiceiurile lor
alimentare.
Ulterior,
autorul ne poartă în trei orașe americane cu ieșire la mare, unde, Proiectul zonelor albastre încearcă să
schimbe stilul de viață și de alimentație al
locuitorilor. Vom vedea că inițiativa funcționează și de această dată,
grație unor măsuri la implementarea cărora au colaborat atât autoritățile cât și comunitățile orașelor vizate..
În
final, autorul vorbește despre inițiativa transformării statului Iowa (așa-zisul Pork State) în cel mai sănătos stat al națiunii tot cu ajutorul Proiectului zonelor albastre. Un
proiect de anvergură, dat fiind faptul că era vorba de un întreg stat care avea
să facă tranziția de la un pork
state la o zonă albastră, a cărui finalitate a fost un real succes:
Pe măsură ce locuitorii adoptau inițiativele zonelor albastre alegeau alimente mai
sănătoase, construiau drumuri și piste
pentru biciclete, duceau copiii pe jos la școală, cultivau o grădină, făceau voluntariat,
descopereau un scop nou la un moment dat aveau să se oprească, să privească
în jur și să spună: Uau,
trăim într-un loc sănătos.
PARTEA A TREIA: Cum să-ți construiești propria
zonă albastră
În
această parte a cărții, Buettner îți furnizează o multitudine de informații și instrucțiuni pas cu pas pentru a-ți crea propria zonă albastră, precum:
Ritualuri alimentare: cum să mănânci
ca să ajungi la 100 de ani;
Meniuri din zonele albastre: mese și gustări;
Viața în stilul zonelor albastre: un plan pentru a ne păstra sănătatea cu ușurință.
Această
parte a cărții reprezintă un
valoros ghid nutrițional din care vei
afla care sunt alegerile potrivite pentru longevitate în materie de alimente și care sunt alegerile alimentare care, nu numai că nu te
hrănesc, dar îți și periclitează sănătatea. Autorul îți oferă informații scurte și concise despre o serie de alimente nesănătoase pe care
avem tendința să le consumăm și motivele pentru care ar fi mai bine să renunțăm la ele, dar și o serie
de meniuri sănătoase și de combinații savuroase de alimente pentru mic dejun, prânz și cină în stilul zonelor albastre. Tot aici autorul îți face recomandări cu trimitere directă către rețetele delicioase și sănătoase
din ultima parte a cărții.
În
ultimul capitol al acestei părți autorul îți răspunde la întrebarea: Cum poți să-ți organizezi
mediul înconjurător pentru a-ți construi propria
zonă albastră? Buettner te va îndruma cum să-ți organizezi bucătăria, dormitorul și întreaga
casă în stilul zonelor albastre, dar și cum să-ți creezi un moai al tău, explicându-ți de ce sunt atât de importanți prietenii pentru a trăi mai mult.
PARTEA A PATRA: Rețete din zonele albastre
După
ce vei afla care este secretul longevității, vei fi
invitat să studiezi, dar mai ales să gătești pentru
tine și familia ta 77 de rețete ușoare, delicioase și foarte sănătoase în stilul zonelor albastre. Vei afla așadar că poți mânca sănătos și delicios în același timp,
fără a suferi vreo clipă de foame. Prin intermediul acestor rețete autorul a urmărit:
Să conceapă o alimentație care să reflecte cât mai precis cu putință ceea ce mănâncă de regulă centenarii din fiecare zonă
albastră și modul în care
pregătesc ei alimentele.
Să fondeze această alimentație pe cercetările științifice și academice disponibile,
precum și pe observațiile cercetărilor
sale bazate pe sute de interviuri.
Iată
mai jos doar câteva exemple din rețetele propuse de
Dan Buettner :
SALATA GRECEASCĂ À LA THEA
Această
salată vegetariană care ține loc de o masă
e mai bună decât te-ai aștepta. Servește-o cu pâine din aluat dospit pe care s-o înmoi în ulei
de măsline.
2 linguri de oțet din vin roșu
linguriță de muștar Dijon
¼ ceașcă de ulei de măsline extra-virgin
jumătate de linguriță de rozmarin uscat măcinat
jumătate de linguriță de sare
jumătate de linguriță de piper negru proaspăt măcinat
8 căni de verdețuri, precum un amestec de rucola, kale și salată cu frunză roșie
3 roșii medii, inimă de bou sau Puszta Kolozs, tăiate felii
conservă (360 g) de anghinare în apă,
scurse și tăiate în patru
8 cartofi noi sau galbeni mici, fierți și tăiați în jumătate (opțional)
ceașcă de boabe de năut fiert sau la conservă
un ardei gras roșu mare, tăiat în felii de 0,5 cm grosime
un castravete mic, feliat în inele de
0,5 cm grosime
ceapă mică roșie, tăiată în inele foarte subțiri
un sfert de ceașcă de frunze de mentă proaspătă
linguriță de oregano uscat
măsline Kalamata, pentru garnisire
brânză feta făcută bucățele, pentru garnisire
4 ouă tari, tăiate în patru (opțional)
1.
Amestecă oțetul și muștarul într-un bol
mare de salată până ce devine cremos. Pune încet și uleiul; apoi adaugă rozmarinul, sarea și piperul.
2.
Adaugă verdețurile, roșiile, anghinarea, cartofii (dacă folosești), boabele de năut, ardeiul gras, castravetele, ceapa,
frunzele de mentă și oregano.
Amestecă bine.
3.
Împarte salata în patru porții. Garnisește-o pe fiecare cu 3 sau 4 măsline și cam o lingură de brânză feta făcută bucățele. Dacă dorești, pune pe
margine feliile de ouă.
Pont: Pentru un iz apetisant, de vară, ține 8 ore la frigider farfuriile din care vei mânca.
Pont: Ca să fierbi ouăle, pune-le într-o crăticioară și umple-o pe trei sferturi cu apă rece. Dă-le în clocot
la foc mare și lasă-le să
fiarbă 1 minut. Stinge focul, acoperă și așteaptă 5 minute. Scoate-le din apă, clătește-le cu apă rece și decojește-le cât sunt calde.
PEȘTE ICARIAN LA CUPTOR
Peștele-dulgher, branzino (biban de mare), dorada, plătica și barbunul roșu sunt
doar câțiva dintre peștii pe
care i-ai putea găsi în piețele de pește icariene. Oricare dintre ei poate fi folosit pentru rețeta de față, precum și tilefish (o sursă minunată de omega-3), calcan sau
snapper roșu. De regulă se
consumă împreună cu verdețuri.
2 cartofi roșii mari (cam 170 g fiecare), tăiați în
rondele de 0,5 cm grosime (lăsați cu coajă)
6 fileuri de pește cu carne albă (140-170 g), din oricare dintre cei menționați, fără piele
jumătate de linguriță de sare
jumătate de linguriță de piper negru proaspăt măcinat
2 cepe mari galbene sau albe, tăiate
în inele de 0,5 cm grosime
2 roșii mari inimă de bou sau Puszta Kolozs, tăiate în rondele de 0,5 cm grosime
3 căței de usturoi, decojiți și tăiați mărunt
2 morcovi mari, curățați, tăiați pe jumătate, apoi pe lung în fâșii de 0,5 cm lungime
ceașcă de vin alb sec, precum Afianes begleri, Ktima Pavlidis Thema sau un
chardonnay
jumătate de ceașcă de ulei de măsline extra-virgin
jumătate de ceașcă de frunze de pătrunjel proaspăt, tocate
lingură de oregano uscat
6 linguri de suc proaspăt de lămâie
1.
Pune grătarul în centrul cuptorului și încălzește-l la 190º C.
2.
Pune feliile de cartofi într-un strat uniform pe fundul unei tăvi de copt de 22
x 33 cm. Pune fileurile deasupra; asezonează cu sare și piper. Acoperă uniform cu inelele de ceapă, apoi pune peste ele un strat de
felii de roșii. Presară
deasupra usturoiul. Pune morcovii pe margine. Toarnă vinul și uleiul de măsline, apoi presară pătrunjel și oregano.
3.
Lasă la cuptor cam 30 de minute, până ce peștele e pătruns și legumele s-au
înmuiat.
4.
Pune zeama de lămâie și lasă tava 5
minute la temperatura camerei ca să se amestece aromele. Servește cu o lingură sau o spatulă mare pentru ca fileurile să
rămână întregi.
MACAROANE CU SOS
DE ROȘII PROASPETE ȘI BUSUIOC
Aceasta
este o mâncare gustoasă și rapidă de vară,
pe care o poți găsi și în Sardinia, și în
Icaria.
2 linguri de ulei de măsline
extra-virgin
4 roșii mari, inimă de bou sau Puszta Kolozs, tăiate
2 linguri de frunze de busuioc
proaspăt, tocate
lingură de usturoi mărunțit
jumătate de linguriță de sare
un sfert de linguriță de piper negru proaspăt măcinat
220 g de macaroane din griș dur integral
jumătate de ceașcă de brânză pecorino Romano rasă fin (cam 110 g)
1.
Încinge uleiul într-o tigaie mare pusă la foc mediu. Adaugă roșiile, busuiocul, usturoiul, sarea și piperul și lasă-le pe foc
aproximativ 15 minute, amestecând des și strivind
roșiile cu o lingură de lemn până se formează un sos gros.
2.
Adaugă pastele fierte și brânza. Servește fierbinte.
Pont: Pentru o prezentare mai elegantă, pune pastele pe un
platou, apoi pune deasupra sosul și brânza.
CaracteristiciNumărul de pagini: 416Formatul în cm. (l x L): 13 x 20I.S.B.N.: 978-606-913-492-4Traducerea din limba engleză: Cristina StanTitlul original: The Blue Zones Solution A apărut în: 2019-04 |
Fii primul care își spune opinia! |
 | Cum să nu mori Descoperă alimentele dovedite științific că previn și inversează boala |
|
|
 | Studiul China Cel mai complet studiu despre nutriție realizat vreodată, cu implicații extraordinare asupra dietei, pierderii în greutate și sănătății pe termen lung |
|
|
|
|
|
 | Protocolul Wahls Cum am învins scleroza multiplă progresivă utilizând principiile Paleo și medicina funcțională |
|
|
|
|
Cele mai noi cărți ADEVĂR DIVIN
|
Noutăți pe site
|
Retipăriri
| |
|
 |
|
 |
|