Sursele alimentare de vitamina D sunt grăsimile animale
și în mod special peștele gras (100 g de somon furnizează până la 400 UI, adică
100% din aporturile recomandate). Dar principala sursă de vitamina D rămâne
soarele, aceasta producându-se în piele sub efectul razelor UV. Sinteza
cutanată are loc doar atunci când razele care ajung la piele sunt de tip UVB și
au o lungime de undă situată între aproximativ 290 și 313 nm. In Franța, aceste
condiții sunt îndeplinite doar între lunile aprilie-octombrie. In plus, această
sinteză este blocată de utilizarea cremelor solare, de haine sau de poluarea
atmosferică. Toate acestea explică deficitele masive existente în rândul
populației. O simplă expunere la soarele de vară (la bustul gol), timp de
cincisprezece-douăzeci de minute, este suficientă pentru producerea a până la
15.000 UI de vitamina D3. Atunci când comparăm aceste doze cu acelea conținute
în suplimentele alimentare (400 UI, ceea ce corespunde aportului zilnic
recomandat), putem înțelege de ce este dificil să reducem carențele printr-o
suplimentare care ar respecta aporturile nutriționale recomandate. Bazându-se
pe cele mai recente studii, cercetătorii se distanțează (o dată în plus) de
autoritățile noastre din domeniul sănătății și de tehnocrați: ei recomandă o
suplimentare de ordinul a 75 UI per kg de greutate corporală și pe zi, adică
4.500 UI în cazul unei persoane de 60 kg. Și tot cercetătorii ne sfătuiesc să
nu depășim o doză zilnică de 10.000 UI în cadrul unei suplimentări. De reținut
că supradozarea este imposibilă prin expunerea la soare, chiar și cu
administrarea concomitentă a unor suplimente, datorită existenței unui mecanism
de reglare cutanată.
Nu ezitați să-i cereți medicului
dumneavoastră să vă facă o analiză de sânge pentru a verifica nivelul
vitami-nei D din sânge. Acest nivel este considerat optim dacă e mai mare sau
egal cu 50 ng/ml.
În Franța, vitamina D se vinde fără
rețetă în farmacii, sub denumirea ZYMAD, în flacoane cu picurător de 10 ml.
Unele persoane trebuie să utilizeze
vitamina D sub strictă supraveghere medicală: e vorba despre persoanele care
suferă de sarcoidoză, hiperparatiroidie, tuberculoză, limfoame sau litiaze
calcice.
Suplimentarea de vitamina D este
deosebit de impor-tantă dacă suferiți de o boală autoimună, într-o astfel de
situație fiind recomandată administrarea unei doze zilnice pe an. În cazul în
care intestinul a devenit exagerat de permeabil din cauza glutenului, cum se
întâmplă în boala celiacă, vitamina D poate diminua riscul apariției unei alte
boli, precum psoriazisul. De asemenea, se pare că deficitul de vitamina D
crește frecvența crizelor de epilepsie, iar suplimentarea ei este foarte
benefică în cazul eczemei sau al alergiilor. Persoanele sănătoase pot renunța
la suplimentare pe perioada verii, cu condiția să se expună în mod regulat (și
moderat) la soare.
• Zincul: este vorba despre un
oligoelement care joacă un rol de catalizator în numeroase reacții biologice.
Aceste reacții sunt cunoscute ca având influență asupra creșterii și
dezvoltării copilului, a sistemului imunitar, a sistemului nervos sau a
aparatului reproducător. Pierderile de zinc sunt adeseori însemnate în cazul
eforturilor fizice intense, al bolii celiace sau al unei maladii inflamatorii a
intestinului. |