Postul reprezintă unul dintre cele mai binefăcătoare mijloace de păstrare a sănătății și a limpezimii gândirii, ajutand organismul să elimine toxinele acumulate printr-o alimentatie neatentă și îngăduindu-i sufletului să se apropie, după ravna fiecăruia, de curătenia spirituală. Zilele și perioadele de post de peste an sunt numeroase și de multe ori alimentația devine monotonă, din „lipsă de inspiratie”.
Mihai
Bășoiu, maestru in arta gastronomiei, a ales cu grijă cele 151 retete de
gustări, salate, supe, ciorbe, mancăruri de post și dulciuri. Majoritatea
retetelor vor fi pe placul celor care preferă să mănance sănătos și gustos,
dedicandu-și o mică parte din timp preparării mancării zilnice. Fiecare retetă
are micul ei secret, de multe ori păstrat prin traditie și constand in
adăugarea celui mai potrivit ingredient sau, dimpotrivă, din evitarea adăugării
unor mirodenii folosite cu prea multă dezinvoltură in bucătărie. Bucatele de
post pot avea personalitatea și savoarea lor, continand totodată ingrediente cunoscute
din cele mai vechi timpuri pentru virtutile lor de aliment-medicament.
Cartea
contine și un capitol dedicat preparatelor din pește, ingăduite in zilele cu
dezlegare din post, iar autorul a inclus și cateva retete inedite, rămase de la
bucătari celebri ai Romei antice. |