4035 produse pe stoc
 |
|
 |
 |
|
 |
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
Pledoarie pentru viață sănătoasă Remedii naturale |  » Coperta | Cartea se bazează pe ideea că primele medicamente trebuie să fie alimentele. În prima parte sunt prezentate principalele fructe, legume și semințe cu rol benefic în sănătate. În partea a doua sunt formulate recomandările necesare pentru utilizarea fructelor, legumelor și semințelor pe grupe de afecțiuni.
| Afișat de 22146 ori. |
| Preț raft: | 44.00 RON | |
Reducere: | 13% | Preț site: | 38.28 RON
* | |
Contact
|
CAPITOLUL II
SISTEME DE DIETĂ TRADIȚIONALE
O dietă echilibrată este, desigur, conceptul
de bază în cele mai multe, dacă nu în toate teoriile și sistemele de nutriție
și sănătate. Practicile și conceptele medicale ale majorității popoarelor lumii
continuă, de obicei, vechi tradiții.
Ceea ce unifică însă toate aceste
sisteme de foarte multe ori extrem de diferite unul față de celălalt sunt
teoriile umorale, pentru prima dată apărute în texte medicale cu mii de ani în
urmă.
Cele mai ilustrative în acest sens sunt
principiile tradiționale indiene, respectiv chineze.
Din experiența personală a unuia dintre
autorii acestei cărți, care a lucrat timp de peste 10 ani în diferite țări din
trei continente, alimentația cea mai potrivită este cea a localnicilor din
fiecare zonă geografică. De fiecare dată când a mâncat ceea ce mănâncă zilnic
aceste popoare, bineînțeles cu puțin discernământ, s-a simțit foarte bine. în
schimb, când a consumat peste hotare alimente specifice zonei în care s-a
născut, majoritatea conservate, starea sănătății sale a fost de multe ori
precară.
DIETA ÎN CONCEPȚIA TRADIȚIONALĂ
INDIANĂ
Aflată neîndoielnic în descendența"
directă a filosofiei hindu, medicina tradițională indiană devine cunoscută sub
numele de ayurveda", adică știința de a trăi cât mai mult". Termenul
utilizat este semnificativ și analizat după cuvintele ce îl compun, de vreme ce
ayur" reunește sensul de sănătate" cu cel de longevitate",
iar veda" este un termen cu conotații religioase, utilizat pentru cele mai
importante texte ale hinduismului. Prin urmare, este evidentă punerea în
corelație directă a sănătății cu o datorie sacră, de primă importanță.
Medicina indiană era preocupată de
maniera în care omul își trăia propria viață, cu scopul declarat de a o
prelungi, de a-și păstra sănătatea și vitalitatea cât mai mult timp posibil.
Conceptul medical ca mijloc de
prevenire, mai mult decât de vindecare, conduce în mod direct la accentuarea
rolului dietei în menținerea sănătății.
Cele mai multe dintre teoriile vedice
afirmă că nu există dietă perfectă pentru toți oamenii, fiind necesar ca
alimentația să fie individualizată, în funcție de necesitățile și
particularitățile fiecăruia. Dezvoltând această idee, teoria ayurvedică
consideră esențiali factori ca:
orarul meselor;
proporțiile dintre factorii nutritivi;
schimbările climatice din anul indian;
alimente complementare și
antagoniste/contradictorii;
specificul individual;
necesitățile alimentare raportate la
efortul depus.
Fundamentală rămâne însă combinarea
adecvată a gusturilor, în număr de șase în concepția indiană: dulce, acru,
sărat, amar, picant (iute) și astringent. Fiind compuse din diferite combinații
ale acestor gusturi, alimentele au, ca atare, proprietăți și efecte diferite.
Ca în toate marile sisteme medicale, la
baza medicinei indiene se află o teorie umorală, care pleacă de la premisa că
organismul uman este caracteri-zat prin cinci elemente fundamentale: APĂ,
PĂMÂNT, FOC, VÂNT și CER.
APA
include sângele, limfa, țesutul adipos, serozitățile, țesutul conjunctiv
(mucoasele), toate secrețiile, bila și urina.
PĂMÂNTUL este reprezentat de oase,
dinți, unghii și păr (fanere), mușchi, tegumente, tendoane, nervi, materii
fecale.
FOCUL este căldura corporală.
VÂNTUL este simbolizat de respirație
(care este, la rândul ei, diferențiată în 5 clase).
CERUL este simbolizat prin
dimensiunile corporale.
Pentru a atinge echilibrul necesar
menținerii sănătății și nutriției optime, aceste elemente trebuie bine cumpănite
prin consumul de alimente adecvate.
Se considera că ALIMENTELE DULCI mențin
apa în organism, iar alimentele acre cuprind elementele foc și pământ,
alimentele sărate rețin apa și focul, în timp ce alimentele picante înglobează
vântul și cerul, alimentele astringente conțin vântul și pământul.
E interesant de observat că noțiunea de
gust dulce" are, în concepția indiană, un sens diferit și cu mult mai
profund decât cel din gândirea europeană. Astfel, ayurveda" stabilește că
dulci sunt nu numai zahărul, mierea și fructoza din fructe, ci și glicogenul
din carne, precum și glucidele din Fasole, Grâu, lapte și derivatele sale.
Alături de acestea, Orezul, Porumbul, Meiul, Ovăzul, Cartoful, ouăle sunt și ele
considerate alimente dulci.
A apărut în: 2018-07 |
Fii primul care își spune opinia! |
|
|
|
|
 | Genialimente Tot ce trebuie să mănânci ca să fii deștept, fericit, eficient |
|
|
|
|
 | Studiul China Cel mai complet studiu despre nutriție realizat vreodată, cu implicații extraordinare asupra dietei, pierderii în greutate și sănătății pe termen lung |
|
|
|
Cele mai noi cărți ADEVĂR DIVIN
|
Noutăți pe site
|
Retipăriri
| |
|
 |
|
 |
|